Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ: Mergi la vot în 27 septembrie? Regulile din secțiile de votare și listele cu alegătorii din fiecare localitate din Alba

Publicat

Peste 310.000 de cetățeni din județul Alba pot vota duminică 27 septembrie primarii, consilierii locali, consilierii județeni și președinții Consiliilor Județene.

Alegerile locale au loc cu o întârziere de trei luni din cauza pandemiei de coronavirus, care a adus și multe reguli noi în secțiile de votare.

Citește și VIDEO: Persoanele cu febră sau cu simptome respiratorii au acces prioritizat în secțiile de votare. REGULI și MĂSURI OBLIGATORII

Vor fi patru buletine de vot: pentru primar, consiliul local, președintele Consiliului Județean și Consiliul Județean. La alegerile din acest an Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat un set de reguli pe care cetățenii care merg la vot trebuie să le respecte în secțiile de votare.

Spre deosebire de regulile pentru mall-uri, magazine si supermarketuri persoanele cu febră, cu simptome respiratorii sau cu risc mare de îmbolnăvire vor avea acces în secțiile de votare la alegerile locale și pot solicita accesul cu prioritate la urne.

Alegeri locale 20202 – Rezultatul va fi influențat de prezența la vot

Alegeri Locale 2016 – prezența în județul Alba: 53,36% . Pe țară: 48.27%

Alegeri Locale 2012- prezența în județul Alba: 60,29% . Pe țară: 56,39% 
 
Alegerile locale de duminică vor fi câștigate de prezența la urne. Sondajele de opinie arată că mai puțin de 40% dintre cetățenii cu drept de vot vor participa la alegerea primarilor, aproape cu zece procente sub rata de participare la alegerile din 2016.
 
Fiecare alegător are dreptul de a vota, dar și pe acela de a nu vota. De fapt, și opțiunea de a sta acasă este tot o formă de exprimare a votului. Absența la vot îi va favoriza pe primarii în funcție care vor să își prelungească mandatul.

Sondaj Alba24: Mergi la vot la alegerile locale din 27 septembrie?

Mergi la vot la alegerile locale din 27 septembrie?

Loading ... Loading ...
 
Mai jos va prezentăm listele cu numărul de alegători din fiecare localitate din județul Alba
 

Reguli suplimentare la alegerile locale din 27 septembrie:

Regulile suplimentare la alegerile locale din 27 septembrie sunt purtarea măștii de protecție, dezinfectarea continuă a mâinilor de către membrii secției de votare după contactul cu materialele de votare sau cu actele de identitate ale alegătorilor.

În cazul alegătorilor, la intrarea în secția de votare li se va măsura temperatura și se va face o analiză epidemiologică, iar dacă nu dețin o mască, li se va înmâna una. Alegătorii vor trebui să își dezinfecteze mâinile înainte de intrarea în secția de votare.

Alegătorii care vor veni la vot la alegerile locale din 27 septembrie își vor da jos masca obligatorie timp de trei secunde, de două ori, pentru a fi identificați de operatorul de tabletă și de președintele secției de votare.

În plus, alegătorii trebuie să-și dezinfecteze mâinile de două ori, la intrarea și ieșirea din secția de vot

În secțiile de vot va fi păstrată distanţa de un metru între persoane, membrii secţiilor de votare. Vor exista panouri despărţitoare faţă de alegători.

În plus, în secțiile de vot va fi efectuată în permanență aerisirea spaţiilor în care se votează.

AICI: MODEL BULETIN DE VOT

Cum pot vota persoanele cu COVID-19 care în 27 septembrie vor fi în spital sau în izolare la domiciliu?

Toți cetățenii care nu se pot deplasa la secția de votare, pe baza unor documente de la medicul de familie ori de la medicul specialist, pot solicita urna special, de la secția de votare cea mai apropiată de unitatea sanitară unde sunt internați sau, dacă sunt la domiciliu, de la secția la care sunt arondați.

Pe baza cererii, o echipă de la secția de votare se va deplasa cu urna specială la domiciliu sau la unitatea sanitară, în condiții de pandemie, cu protecție sanitară.

Cei care merg cu urna mobile la domiciliul alegătorilor, cu măști, mănuși și dezinfectant. Persoana care votează va purta mască și își va dezinfecta mâinile înainte de a vota.

La spitale, altele decât cele COVID, se vor respecta regulile de la nivelul fiecărei unități medicale. Din discuțiile cu Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Public, este necesară protecție suplimentară doar în secțiile de COVID ATI, unde se va purta și combinezon, așa cum este stabilit prin regulile spitalului COVID.

Câte persoane pot fi simultan în secția de votare?

În secțiile care au între două și cinci cabine de vot, nu pot fi mai mult decât numărul cabinelor de votare. Când va fi un flux continuu, trebuie să se păstreze în secțiile de votare un număr de până la 20 de persoane.

Cum se face identificarea alegătorului care poartă mască? Când trebuie să dea masca jos și pentru cât timp?

Alegătorii trebuie să se identifice în fața operatorilor și a membrilor secțiilor de votare, care trebuie să se asigure că cel care prezintă actul de identitate este și cel care îl deține.

Masca se dă jos de pe figură un scurt timp, pentru identificare, apoi se pune din nou corect peste gură și nas, pentru ca alegătorul să poată exercita dreptul de vot în continuare.

Cum votăm corect la alegerile locale din 27 septembrie?

Ca să votăm corect, trebuie să folosim în condiții optime materialele necesare votării. Ștampila trebuie pusă pe buletinul de vot astfel încă să ne asigurăm că opțiunile sunt corecte și că votul nu va fi anulat la finalul procesului de votare.

În condiții de pandemie, trebuie să respectăm toate regulile sanitare care ne sunt comunicate la accesul în secția de votare, pentru ca ulterior să nu existe o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

Cum votăm dacă nu suntem pe 27 septembrie în localitatea de domiciliu?

Alegătorii au drept de vot la domiciliu sau la reședință. Dacă alegătorii și-au schimbat domiciliul, dar actul de identitate nu a fost schimbat, mai este timp pentru a-l schimba, astfel încât să votăm în funcție de domiciliu.

Cei care vor să voteze în funcție de reședință, o pot înregistra pe actul de identitate.

Ce nu avem voie să facem în secția de votare?

Ca la toate alegerile, în secția de votare nu avem voie să discutăm despre competitorii electorali și să punem în pericol materialele
necesare votării, precum și pe membrii secțiilor de votare prin nerespectarea măsurilor de protecție sanitară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax