Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alexandru Rafila: ”Nu este nici o taxă suplimentară pentru pacienții asigurați”. Explicațiile ministrului legate de coplată

Publicat

Pacienții care doresc să primească servicii  medicale ambulatorii de la un anumit medic ar putea fi nevoiți să plătească o taxă, numită coplată.

Aceasta este una dintre prevederile noii Strategii Naționale de Sănătate, dar informația este contrazisă de ministrul Alexandru Rafila. 

„Nu este vorba de nici o taxă suplimentară”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

Acesta spune că este vorba despre posibilitatea ca medicii să poată presta în regim privat o anumită activitate medicală după încheierea programului de lucru în unitatea medicală de stat.

„Acest proiect a fost realizat integral de experți independenți, din afara Ministerului Sănătății. (…)

În acest plan spune că pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii în unitățile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate în baza unei plăți reglementate legal și suportată de beneficiar, precum și a posibilității programării transparentă a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări.

Se precizează că este în afara normei de bază programată. Nu este vorba de nici o taxă suplimentară. Este o minciună”, spune Alexandru Rafila, potrivit Mediafax.

El afirmă că „nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienților din România”.

„A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfășoare între 2026 și 2028.

Această strategie este supusă dezbaterii publice și dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acțiuni.

Problema este a unui pilot – să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală și pacientul plătește la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite.

Este vorba despre o opțiune. În momentul de față această opțiune e doar în zona unităților private. Propunerea de pilot e doar pentru una sau două sau trei unități sanitare”, a adăugat ministrul Sănătății.

O nouă taxă în spitale pentru pacienții asigurați. Cei care aleg să fie consultați de un anumit medic vor trebui să plătească

Potrivit unor informații apărute în spațiul public duminică, Ministerul Sănătății a propus introducerea unei noi taxe pentru pacienții asigurați în sistemul de sănătate, respectiv cei care doresc să primească servicii medicale ambulatorii de la un anumit medic ar putea fi nevoiți să plătească o taxă, numită coplată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. eu

    luni, 05.12.2022 at 13:29

    Asta înseamnă că eu, ca pacient, merg la o consultație, stau 2-3 ore la ușa medicului și el stă la taclale cu cine știe cine ca să treacă timpul. Pentru ca după program să taxeze pacientul. Bună afacere. Oricum, toți te țin la ușă chiar dacă ești programat; vezi cum vin alții, intră, sunt serviți, iar tu stai ca idiotul și aștepți… De acum ești și taxat, ca la privat. Bună afacere. Cui îi pasă că mor pe capete oameni tineri, pentru că sistemul medical le ia orice șansă de a beneficia de serviciile medicale pt care plătește cotizație degeaba…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax