Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alimentele care conțin gândaci și viermi vor fi expuse pe rafturi separate. Făina de insecte, interzisă în produsele tradiționale

Publicat

Făina din insecte a fost interzisă prin lege în produsele tradiționale românești. Potrivit legii, pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parţial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

De asemenea, pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea, iar menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

Produsele din făină de insecte vor fi puse pe standuri separate

Mâncarea cu gândaci, larve și viermi va fi pusă pe rafturi speciale în magazine, se arată în proiectul adoptat la Senat.

Legea mai prevede că „produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte”.

Citește și Marcel Ciolacu anunță majorarea și impozitarea tichetelor de masă. O categorie de angajați nu le vor mai primi. De când se aplică

Afişarea informaţiei va fi realizată pe suport sau panou într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului iar iinformaţiile trebuie să fie scrise într un loc vizibil, uşor accesibil, care nu pot fi şterse şi nu trebuie ascunse.

Ce sancţiuni prevede legea

Pe eticheta produselor e obligatoriu să fie trecută şi denumirea ingredientului din insecte folosit. Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi ajung la 100.000 de lei.

Legea vine şi cu sancţiuni. Astfel, nerespectarea prevederilor din lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 100.000 lei.

Ciolacu despre legea care interzice făina de insecte în produsele tradiționale

În luna martie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu anunţa că a depus în Parlament proiectul de lege care interzice utilizarea făinii de insecte.

„Protejăm produsele tradiţionale româneşti! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.Aşa cum au făcut şi alte ţări europene, la fel trebuie să facem şi noi!

În plus, toate produsele alimentare care vin din import şi conţin ingrediente obţinute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor.

Oamenii trebuie să ştie ce cumpără, iar eticheta să fie clară şi să conţină informaţii complete cu privire la aceste produse. Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali şi a produselor şi mâncării tradiţionale româneşti”, scria Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Bariera psihologică a consumului de insecte

Dacă europenii reușesc să depășească barierele psihologice, adoptarea insectelor în dieta lor ar putea contribui la rezolvarea problemelor legate de foamete, a spus pentru antena3.ro un medic specialist în nutriție. Pe lângă acest aspect, consumul de insecte oferă numeroase beneficii pentru sănătate:

  • Stimulează creșterea masei musculare
  • Echilibrează nivelul de zahăr din sânge
  • Sustine sănătatea inimii
  • Funcționează ca un remediu natural împotriva depresiei
  • Fortifică oasele
  • Promovează sănătatea dinților
  • Are efecte anti-îmbătrânire

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax