Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Alocaţiile copiilor, majorate la 150 lei lunar. Circ în Parlament după ce amendamentul la buget a fost aprobat

Publicat

bani

Circ în Parlament după ce un amendament PNL a trecut peste „majoritatea” PSD-ALDE. Alocaţiile de stat pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani ar urma să crească de la valoarea lunară de 84 de lei la 150 de lei lunar, majorarea fiind de 80%, potrivit amendamentului la proiectul de buget în acest sens, adoptat joi de Legislativ.

UPDATE: Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și Florin Iordache, cel care conduce sedința, au fost chemați în biroul lui Liviu Dragnea la discuții, în condițiile în care efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este de 2 miliarde. Surse social-democrate au declarat penru Hotnews.ro că se caută soluții pentru a putea rezolva problema pentru că amendamentul adoptat forțează Guvernul să aloce banii, fapt care ar duce la creșterea deficitului pe viitor. Motivul ar fi că sursa de finanțare este greșită. Social democratii susțin că nu se pot lua bani din excedentul de la pensii așa cum prevede amendamentul PNL.

Au fost 123 voturi “pentru” şi 119 voturi “împotrivă”.

Alocaţiile pentru îngrijirea copiilor până la vârsta de 2 ani cresc de la 200 de lei la valoarea de 300 de lei (cu 50%).

Potrivit amendamentului adoptat, efortul bugetar este de două miliarde de lei, iar alocațiile s-ar majora începând de luna viitoare, mai exact, de la 1 martie 2019.

„Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 „Asistenţă socială” cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu data de 1 martie 2019, majorarea alocaţiei de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani de la 200 de lei la 300 de lei”, a declarat după vot, liberalul Robert Sighiartău.

De precizat este că deputatul PNL a susținut amendamentul și în comisa de buget finanțe la dezbateri însă, acesta a fost respins.

Amendamentul a trecut cu ajutorul a 18 voturi de la UDMR , 3 de la PSD, 3 de la ALDE și un vot de la minorități. Chiar înaintea votului pe amendament, o parte dintre parlamentarii puterii și-au scos cartelele din aparatele de vot.

Senatorul ALDE, Varujan Vosganian a cerut reluarea votului iar ședința a fost suspendată timp de 10 minute. Procedural votul a fost înregistrat electronic, fapt care blochează orice revenire asupra amendamentului.

Majorarea alocațiilor va intra în vigoare dacă legea bugetului de stat pe 2019 va fi adoptată de Parlament și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax