Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ambulatoriul de la Spitalul Cîmpeni, reabilitat cu fonduri nerambursabile. Contract de peste un milion de euro, semnat de ADR Centru şi Primărie


Publicat

Contractul de finanțare nerambursabilă în sumă de 4,62 milioane lei pentru modernizarea ambulatoriului Spitalului Orășenesc din Câmpeni a fost semnat miercuri de reprezentanţii ADR Centru şi Primăriei. Fondurile sunt alocate din bugetul Programului Operațional Regional la nivelul Regiunii Centru, pentru reabilitarea, modernizarea și echiparea celor spațiilor din fosta policlinică.

Contractul de finanțare a fost semnat de către primarul orașului Câmpeni, Ioan Călin Andreș şi directorul general ADR Centru, Simion Crețu, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Florin Roman.

Proiectul de „Reabilitare, modernizare și echipare ambulatoriu de specialitate la Spitalul Orășenesc Câmpeni” are o valoare totală de 5,93 milioane lei, din care 4,62 milioane lei reprezintă suma solicitată ca fonduri nerambursabile de către beneficiar, iar diferența dintre cele două sume reprezintă contribuția Consiliului Local Câmpeni la cheltuielile eligibile ale proiectului. Prin fondurile solicitate se va reabilita structura de rezistență a clădirii și principala zonă de acces, se vor crea facilități pentru persoanele cu handicap, se vor instala balustrade, rampe de acces și uși duble la căile de acces. De asemenea, se vor înlocui geamurile și se va izola termic fațada clădirii, se vor reamenaja toaletele, se va reabilita sistemul de iluminat, precum și cele 18 cabinete medicale amplasate pe două etaje, care se vor dota cu aparatură medicală, instrumentar chirurgical și mobilier specific.

„Este cel de-al optulea proiect finanțat la nivelul Regiunii Centru pentru reabilitarea infrastructurii de sănătate. Celelalte proiecte se derulează în fiecare din județele Regiunii Centru, dar în Țara Moților, din județul Alba, Regio a susținut și modernizarea ambulatoriului spitalului din orașul Abrud. Prin fondurile nerambursabile alocate până în prezent, vorbim de peste 22,7 milioane euro, vom reuşi, la finalul implementării acestor proiecte, să avem policlinici moderne și cabinete medicale de specialitate eficiente, cel puțin pentru o parte din infrastructura de sănătate din Regiunea Centru. Necesitatea oferirii de condiţii decente a serviciilor, de utilizare a unei aparaturi medicale performante va rămâne în continuare una dintre prioritățile de finanțare pe care o vom derula și în perioada 2014-2020”, a declarat director general ADR Centru, Simion Creţu.

”Ne bucurăm că am reușit să semnăm acest contract de finanțare care asigură fondurile necesare pentru modernizarea unor servicii de sănătate, vitale pentru noi. După închiderea spitalului de la Baia de Arieș, Ambulatoriul de la Câmpeni, alături de cel din Abrud, au preluat toate cazurile medicale ale locuitorilor din Țara Moților. Acoperim și deservim populația atât din oraș, cât și cea care locuiește la o distanță de peste 60 de km de localitatea Câmpeni, adică mai mult 50.000 de locuitori. Pentru noi aceste fonduri reprezintă o șansă să ridicăm standardele serviciilor oferite populației, dar fără a împovăra bugetul local, care prin fondurile nerambursabile obținute, a redus costurile pentru aceste lucrări ce erau necesare” a precizat primarul din Cîmpeni, Ioan Călin Andreș.

La rîndul său, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman arată că ”Țara Moților are probleme socio-economice specifice, pe care le cunoaștem și pe care dorim să le soluționăm în beneficiul cetățenilor. Consiliul Județean Alba este permanent preocupat de situația socială din zona Munților Apuseni. Programele noastre și investițiile pe care le derulăm în această zonă sunt completate, iată, de fondurile europene nerambursabile pe care autoritățile publice locale le atrag, cu sprijinul ADR Centru. Felicit autoritățile din Câmpeni pentru faptul că doresc să realizeze proiecte europene, mă bucur de faptul că echipa ADR Centru acordă sprijin tuturor solicitanților de fonduri din Regiune, dar și solicitanților de finanțare din județul Alba și vreau să-i asigur pe toți moții, dar și pe ceilalți cetățeni ai județului că vom sprijini orice inițiativă care va duce la îmbunătățirea climatului economico-social”.

Proiectul este finanțat prin domeniul major de intervenţie 3.1 – Reabilitarea/modernizarea și echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate.

La nivelul Regiunii Centru mai sunt două proiecte prin care se solicită fonduri pentru reabilitarea ambulatoriilor de spitale ce vor semna în următoarea perioadă contractele de finanțare nerambursabilă: la Cugir şi Târgu Mureș.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÂMPENI

Drumul dintre Abrud și Câmpeni, blocat de câțiva arbori căzuți pe carosabil din cauza furtunii. ISU Alba intervine

Publicat

Stația de Pompieri Câmpeni, în cooperare cu SVSU Abrud intervine pe DN74 între Abrud si Cîmpeni pentru degajarea unor arbori doborâți de vânt pe carosabil.

Din primele informații drumul este blocat în aceste momente, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului s-au deplasat două mașini de pompieri.

Au fost anunțați și reprezentanții Secției de Drumuri Naționale Alba.

Județul Alba este sub avertizare COD Portocaliu de vijelii și ploi torențiale până în 2 august la ora 2,00

La ora 23,00 ANM a emis o alertă COD ROȘUpentru mai multe localități din Apuseni de pe raza județului Cluj: vijelie puternică, rafale peste 90…100 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice, averse care vor depași 35 l/mp,

Localitățile afectate: Iara, Săvădisla, Moldovenești, Căpușu Mare, Măguri-Răcătău, Băișoara, Mărișel, Rișca, Valea Ierii; Județul Cluj: zona joasă; Județul Cluj: zona de munte de peste cota 1800 m

Potrivit ISU Cluj au fost înregistrate solicitări pentru îndepărtarea arborilor doborâți în localitățile Băișoara, Muntele Băișorii, între localitățile Mărișel și Poiana Horii.

Știre în actualizare

foto: caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Un tânăr din Abrud, bătut de membrii bandei de tineri ”Frații Koala” din Spania, în stare gravă. Nouă persoane, arestate

Publicat

Un român de 23 de ani, originar din Abrud, se află în stare critică după ce a fost bătut de o bandă de tineri.

Tânărul Alexandru Ioniță, în vârstă de 23 de ani, a fost bătut duminica trecută în Amorebieta (Bizkaia).

Acesta este internat la spitalul Cruces și este „stabil”, deși este încă foarte grav, potrivit surselor apropiate familiei, citate de disporamadrid.com.

Nouă persoane, arestate

Nouă persoane au fost arestate. Este vorba despre Bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 38 de ani (cinci minori și patru adulți).

Tânărul a fost bătut de aproximativ douăzeci de persoane, membri ai unei bande.

„Va fi necesar să vedem care a fost cu adevărat voința agresorilor, dacă intenționau să provoace o vătămare sau să meargă mai departe, în ton cu cei care i-au încurajat (strigând „ Omoară-l!”)”, a spus Josu Erkoreka, vicepreședintele și consilierul de securitate al regiunii.

Trebuie să așteptăm să colectăm mărturiile și mai multe dovezi pentru a avea un „dosar mai solid” care să permită argumentarea acuzațiilor, deoarece „nu este suficient doar un videoclip”, a mai declarat Erkoreka.

Ce s-ar fi întâmplat

Evenimentele au avut loc în jurul orei trei dimineața în timpul unei mega-petreceri care a avut loc într-un parc din zona Jauregiberria, în Amorebieta, potrivit ziarulromanesc.es.

Rănitul a început să fie lovit cu bețe și sticle de către un grup de tineri în timp ce strigau: „Omoară-l, omoară-l”, într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare.

Presupușii agresori fac parte dintr-un grup de tineri violenți, cunoscuți drept „frații Koala”.

Potrivit autorităților, acest grup organizat s-a întâlnit în mod regulat în diferite municipalități din Bizkaia cu intenția de a „genera lupte și a înspăimânta alți tineri”.

Locuitorii din Amorebieta s-au adunat pentru a protesta împotriva acestui atac și a altor evenimente violente recente, convocate de asociațiile hotelierilor din acest oraș. În luna iulie au existat mai multe agresiuni homofobe și sexuale.

Consiliul municipal din orașul vecin Lemoa a convocat populația pentru a susține un miting în tăcere care va avea loc joi, la ora opt după-amiaza, în fața primăriei din acel oraș, pentru a-și arăta condamnarea față de agresarea tânărului.

Aproximativ două sute de oameni s-au adunat joi după-amiază în fața primăriei Lemoa (Bizkaia).

Într-un comunicat, aceștia au respins agresiunea suferită de tânărul din orașul vecin și și-au exprimat solidaritatea față de rudele și prietenii apropiați ai victimei, declarând „cea mai puternică respingere a acestui tip de atitudini și comportamente violente”.

 

Sursă: diasporamadrid.com

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO-VIDEO: Cheile Vălișoarei (Aiudului), minunățiile din Munții Trascău. Creste din calcar și peisaje care îți taie respirația

Publicat

Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii sunt o bijuterie a naturii ce impresionează prin numărul mare de specii rare de plante, ocrotite prin lege, care se ascund în crăpăturile versanților săpați în calcare mezozoice (jurasice).

Rezervația naturală Cheile Vălișoarei este situată pe teritoriul satului Vălișoara, comuna Livezile, la circa 14 km nord-vest de municipiul Aiud și circa 15 km de satul Buru, comuna Iara (județul Cluj).

Cheile sunt străbătute de Pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureşului, alimentat permanent din zona carstică a Bedeleului.

Cheile Vălișoarei sunt o rezervație complexă, geomorfologică și botanică, unde verticalitatea pereților de stâncă de 200 – 400 metri domină peisajul limitrof.

Cheile sunt săpate în calcare jurasice, care prezintă cea mai accentuată carstificare datorită purității și masivității lor.

Cheile au o lungime de 1.000 metri și o lăţime de 25 – 150 metri şi o înălţime de 100 – 150 metri. Pereții cheilor, pe ambii versanți, adăpostesc 27 de peșteri de dimensiuni reduse cu forme carstice superficiale: lapiezuri, bolți, arcade, cea mai mare având 134 metri. Peșterile adăpostesc specii rare de nevertebrate și lilieci.

Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Spre exemplu, Peștera Puculea a oferit, de-a lungul veacurilor, în vremuri grele, adăpost locuitorilor zonei, care se refugiau aici din calea dușmanului.

Fereastra laterală a peșterii a fost provocată de o bombă de obuzier, lansată din drumul din vale.

Deși predomină stânca, ceea ce presupune o redusă acoperire vegetală, aici au fost identificate 12 asociații vegetale care reflectă diverstatea condițiilor de relief.  Vegetaţia este caracteristică fisurilor, fiind întâlnite specii care s-au adaptat pentru a se dezvolta în crăpăturile stâncilor, pe un teren sărac în humus.

Puteți admira garofița albă de stâncă (Dianthus spiculifolius), colilia (Stipa pucherrinea) sau feriguță (Asplenium ruta-muraria) – specii rare și protejate de lege, dar și brândușa, pălămida, iarba surzilor, coada iepurelui, irisul sălbatic, laleaua pestriță, cuibul pământului, mătăciunea etc.

Vegetaţia lemnoasă este reprezentată de tufişuri de păducel, porumbar, pâlcuri de scoruș, păduri de stejar pufos, gorun şi carpen, păduri de fag.

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut, devenind un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare.

Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară.

Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.

În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu punct roşu, potrivit cheileinalba.ro.

Traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului) oferă priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică).

Căi de acces:

Accesul se face pe DJ 107 M modernizat Aiud – Buru până la km 14, de unde pe circa doi kilometri drumul traversează sectorul de chei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Adolescenții din România se pot vaccina anti-COVID cu Moderna, de luni. Trebuie să fie însoțiți de un părinte

Publicat

Adolescenții români din categoria de vârstă 12-17 ani se vor putea vaccina cu serul Moderna începând de luni, 2 august.

Este al doilea vaccin autorizat pentru grupa de vârstă 12-17 ani, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Sursă: Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate