Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amendă penală de 40.000 de lei pentru deputatul de Alba Daniel Rusu, prin hotărâre definitivă la Înalta Curte. Motivul

Publicat

Daniel Gheorghe Rusu, deputat de Alba, a fost condamnat definitiv, prin hotărâre la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), la plata unei amenzi penale în valoare de 40.000 de lei. Soluția instanței, care a judecat apelul, a fost pronunțată luni, 21 noiembrie.

Daniel Rusu a fost judecat pentru compromiterea intereselor justiţiei, după ce într-o transmisiune live pe Facebook, Rusu a prezentat o ordonanță și numele unor persoane care erau urmărite de către procurori, o ordonanță emisă de Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, care era adresată Primăriei Șpring.

Potrivit rechizitoriului, emisiunea live a avut loc în data de 25 septembrie 2020. Mai precis, documentul prezentat se referea la cercetări efecuate cu privire la prezenţa unor persoane pe teritoriul comunei, care ar fi fost aduse special pentru votul la alegerile locale.

Daniel Rusu era primar în funcţie şi candidat, dar a pierdut alegerile în favoarea candidatului liberal.

Soluția pe scurt la ÎCCJ

Instanța a admis în parte apelul formulat de Parchet și a respins cel inițiat de Daniel Rusu.

”Admite, în parte, apelul formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva sentinţei penale nr. 255 din data de 16 iunie 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 9/1/2022. Desfiinţează sentinţa penală apelată numai în ceea ce priveşte aplicarea dispoziţiilor art. 83 din Codul penal şi, rejudecând:

  • Condamnă pe inculpatul Rusu Daniel Gheorghe la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 40.000 lei (corespunzătoare pentru 200 zile-amendă a câte 200 lei pe fiecare zi) pentru săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei, prevăzută de art. 277 alin. (2) din Codul penal.
  • Atrage atenţia inculpatului cu privire la dispoziţiile art. 63 alin. (1) din Codul penal privind înlocuirea pedepsei amenzii cu închisoarea în situaţia în care, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte.
  • Respinge ca tardiv apelul formulat de apelantul intimat inculpat Rusu Daniel Gheorghe împotriva sentinţei penale nr. 255 din data de 16 iunie 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 9/1/2022. Respinge ca nefondat apelul formulat de apelantul intimat inculpat Rusu Daniel Gheorghe împotriva încheierii din camera de consiliu din data de 30.06.2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 9/1/2022”.

Deputatul a considerat că este ”un dosar politic”

„Am fost acuzat că am adus 80 de moldoveni în comuna Şpring pentru a mă vota. S-a făcut o comisie şi s-a constatat că nu există fapta.

Până s-a închis dosarul, am avut neglijenţa de a prezenta acel proces verbal venit de la Procuratură pe Facebook, în ultima zi de campanie electorală.

Prin acea foaie mă disculpam în faţa cetăţenilor. Riscam să îmi pierd din credibilitatea prietenilor mei. Toată lumea mă suna.

Nu am ştiut că nu este încă închis încă dosarul. Ei au considerat că nu aveam voie să arăt acea hârtie”, a declarat Daniel Rusu, citat de ziarul Adevărul.

Acesta susţine că s-a apărat prin faptul că dosarul cu aşa-zişii alegători moldoveni nu a început niciodată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax