Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenințare de Ziua Națională pentru Garda austriacă a Cetății Alba Iulia. „O să fie bătaie cine îi da jos de pe cai”

Publicat

neam unit

O asociație din București, se opune defilării gărzii austrice în Alba Iulia de 1 Decembrie, deși în  programul oficial al manifestărilor dedicate Zilelor Naționale nu apare nicio defilare a gărzii. 

”NEAMUNIT” amenință că dacă garda austriacă va defila prin Cetate Alba Carolina de 1 Decembrie, membrii asociației ”îi vor opri din drum” și îi vor ”băga înapoi în barăci”.  Membrii asociației, declară că ar fi trimis petiții către mai multe unități administrative din Alba, prin care au cerut să fie oprită definitiv defilarea gărzii austriece prin cetate.

Ba mai mult membrii asociației chiar vin cu o serie de propuneri care să înlocuiască garda austriacă.

Un ONG din București a declarat ”război total” gărzii austrice care defilează prin Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

Membrii asociației susțin că trupa ce defilează în haine de epocă a armatei austrice este o ”sfidare la adresa românilor care s-au jertifit pentru eliberarea Transilvaniei.”

În acest sens aceștia ar fi trimis o petiție către Primaria Alba Iulia, Prefectura Județului Alba, Consiliului local Alba Iulia, și Ministerului Culturii și Identității Naționale prin care cer oprirea definitivă a activităților desfășurate de garda austriacă.

Deși petiția ar fi fost trimisă în data de 10 septembrie, membrii asociației susțin că nu ar fi primit încă un răspuns în termenul legal de 30 de zile.

Tot membrii asociației vin și cu 3 propuneri care să înlocuiască garda actuală: defilarea de trupe în uniforme de daci și de romani, trupe în uniforme românești corespondente armatei Voievodului Mihai Viteazul sau în uniforme ale Armatei Române eliberatoare corespondente anilor 1918-1919.

La comentarile postării de pe Facebook, membrii asociației au declarat că dacă: ”autoritatile vor avea tupeul să scoată la paradă aceste gărzi prin Cetate de 1 Decembrie, așa cum au facut-o în alți ani, de data asta nu vor trece de noi, îi vom opri în drum și îi vom baga la loc în barăci. Și vom fi în numar mare la Alba de Centenarul Unirii…”

Într-un alt comentariu postat pe Facebook, membrii din asociație susțin că ”va fi bătaie cine îi dă jos de pe cai și îi bagă la loc în barăci”.

amenintare 3

În programul oficial al manifestărilor dedicate Zilei Naționale la Alba Iulia, nu apare în nici una dintre cele patru zile de sărbătoare vreo defilare a gărzii austrice prin Cetatea Alba Iulia.

„Prin prezenta petiție, noi, Asociația Neamunit, vă solicităm să întreprindeți toate demersurile care vă stau la dispoziție conform legii pentru a opri definitiv și în cel mai scurt timp cu putință programul de demonstrații și defilări ale gărzilor în uniforme austriece de epocă în Cetatea Alba Iulia, activități pe care le considerăm total nepotrivite în contextul actual al Anului Centenarului Marii Uniri, ceea ce vom argumenta în cele ce urmează.

Având în vedere faptul că Alba Iulia se află în administrația Statului Român (și nu a celui austriac), iar forțele armate care sunt scoase la loc de cinste în spațiul public sunt reprezentări ale unei foste armate de ocupație, considerăm că aceste defilări și spectacole de reconstituire istorică sunt în profundă contradicție cu sacrificiile poporului român de a se elibera de sub dominația imperiilor, inclusiv a celui Habsburgic. De altfel, Cetatea Albei Iulia a fost martora unor atrocități fără precedent în epoca modernă comise de această armată împotriva poporului român, să ne referim deocamdată doar la tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca.

Vă atragem respectuos atenția că anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Unirii, care are componentă principală Actul Unirii de la Alba Iulia, act care consemnează prăbușirea imperiilor ale căror armate dvs. le puneți să defileze acum, fie numai „reconstituite istoric”. Pe lângă Unirea lui Mihai Viteazul, săvârșită tot în aceeași localitate, acesta este și motivul pentru care Alba Iulia este considerată drept Capitala simbolică a României.

Reamintim, pentru cine a uitat, faptul că, între anii 1699 si 1918, Imperiul Austriac a stăpânit peste Transilvania (care a fost, chiar și în aceste condiții, principat autonom). În această perioadă, românii (care mereu au fost majoritari din punct de vedere numeric) din provincia istorică a Transilvaniei au fost lipsiți de orice fel de drepturi civile. Nu trebuie uitat nici faptul că generalul austriac Adolf von Bucow, în calitate de guvernator al Transilvaniei între anii 1761-1764, a distrus cu tunurile majoritatea mănăstirilor românești ortodoxe din Transilvania. Totodată, trebuie menționat și faptul că principalul motiv pentru care Regatul României a intrat în Primul Razboi Mondial a fost întocmai dorința de a elibera Transilvania de sub stăpânirea austro-ungară, pe care aceste defilări par că o celebrează.

Legat de istoria cetății Alba-Iulia, mai menționăm câteva aspecte semnificative: deși este adevărat că cetatea în forma ei restaurată a fost construită în timpul guvernării austriece, nu trebuie uitat faptul că pe aceste locuri a existat o cetate întărită încă din timpul dacilor, peste care s-a așezat un castru roman fortificat. Mai tarziu, la anul 1600, Mihai Viteazul intră triumfător în cetatea Alba Iulia și o proclamă capitala simbolică a celor trei provincii românești unite sub sceptrul său.

Tot aici, Mihai Viteazul instituie prima Mitropolie ortodoxă a românilor transilvăneni. Mai mult, în urmă cu 100 de ani, la 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia proclamă aici unirea pe veci a Transilvaniei cu România.
În acest condiții, deși istoria Transilvaniei și a orașului Alba Iulia este una limpede românească, iată că, inclusiv în anul Centenarului, instituțiile publice întârzie să își recapăte demnitatea națională și proprietatea simbolică, apoi culturală, economică și politică asupra moștenirii lor istorice și rămân tributare unei ideologii de tipul ocupat-ocupant.

Având în vedere faptele istorice mai sus menționate, considerăm că este evident faptul că celebrarea Centenarului Marii Uniri prin defilări ale unor trupe care amintesc de armatele de ocupație austriece, care au comis atrocități asupra comunității românești este nepotrivită, dacă nu chiar sfidătoare la adresa națiunii române și batjocoritoare la adresa sutelor de mii de români care s-au jertfit acum 100 de ani pentru eliberarea Transilvaniei de sub jugul străin și pentru înfăptuirea României Mari.

În concluzie, vă solicitam să luați de urgență măsurile care se impun, pentru ca, în cel mai scurt timp, să aibă loc două acțiuni: 1. Recondiționarea Obeliscului ca manieră de cinstire a eroilor români transilvani și 2. Oprirea pe termen definitiv a defilării gărzilor cetății în uniforme austriece. Menționăm că astfel de reconstituiri istorice pot fi făcute în spiritul demnității naționale, astfel că vă propunem ca soluții potrivite: a) ori defilarea de trupe în uniforme de daci și de romani; b) ori în uniforme românești corespondente armatei Voievodului Mihai Viteazul; c) ori în uniforme ale Armatei Române eliberatoare corespondente anilor 1918-1919.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Elena

    joi, 15.11.2018 at 09:49

    E adevarat, sarbatoarea nationala e pt. valorile de patriotism demonstrate de poporul Roman in decursul tuturor perioadelor istorice. Nu trebuie uitat nici prietenia cu evenimentele trecute.”Muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta in poarta „. O Gaga.

  2. Sica

    joi, 15.11.2018 at 11:22

    Eu le transmit tampitilor de la NEAMblabla ca se fac manifestari de 1 decembrie si la Caracal.

  3. tux

    joi, 15.11.2018 at 11:51

    Mda, pe undeva au dreptate si mebrii acestui ONG, din Bucuresti, dar pe de alta parte, daca analizam mai profund, si perioada in care Transilvania a fost sub asuprire Austro-Ungara, face parte din isoria noastra. Daca tot au sarit asa de c** in sus cu treaba asta, sper sa se sesizeze si la activitatile intreprinse de catre Muzeul Unirii din Alba Iulia, in care defileaza cu mandrie garda romana (Legiunea XIII parca) ca si romanii ne-au asuprit o vreme. Pe romani ii respectam, ca ei au contribuit la formarea limbii romane, dar pe austrieci ii uram ca ne-au invatat disciplina, curatenia etc. ? Oare de ce este asa mare diferenta cu privire la caracterul oamenilor, nu din cauza celor intamplate in zonele respective dea lungul istoriei ? Cu bune cu rele, sarbatoarea nationala trebuie respectata de toata lumea in pace si liniste, si sa uitam pentru 2 zile macar de toate prostiile care ne otravesc mintea si sa incercam sa fim UNITI.
    Cel mai bine are fi sa se sesizeze ONG-ul respectiv la bataia de joc a celor care ne conduc in acest moment, ca probabil in ritmul asta vom fi scosi din EUROPA (curand vom fi sub pasalac rusesc si vor defila garzi rusesti prin orase de sarbatoarea nationala).

    • Craciun Viorel

      joi, 15.11.2018 at 12:33

      De ce au dreptate? Trecutul nu poate fi schimbat ci asumat sau ignorat,eventual mistificat ! Noi sa avem grija de viitor,dar se pare dupa cum vad ca nu intereseaza……!

      • tux

        joi, 15.11.2018 at 13:43

        Pai au oarecum dreptate, ca nu e chiar in regula sa il respecti pe cel care te-a asuprit.

  4. Danezul

    joi, 15.11.2018 at 11:53

    Desteapta-te romane din somnul cel de moarte!

    Ce folos ca „muntii nostri aur poarta” daca aurul nu-i valorificat pentru ca se opun „miticii”din Bucale, cea mai poluata capitala din UE?
    Acum tot „miticii” din Bucale nu pot dormi de frica ca vin ungurii si i-au Ardealul?
    Aurul de la Rosia Montana poate fi o sursa imensa de dezvoltare si bunastare in Alba la fel ca si turismul cu cetatea si garda.

  5. ABC

    luni, 19.11.2018 at 11:37

    Ne-au „asuprit”? Transilvania e departe de restul Romaniei, baieti! Cand o sa ne desteptam si noi, si sa nu mai muncim atata pentru Teleorman si Vaslui???

    TRANSILVANIA INDEPENDENTA!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax