Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi mai mici pentru bicicliști. Sancțiuni de maxim 435 de lei, votate în Senat

Publicat

Senat a aprobat cu 86 de voturi și doar 2 „împotrivă” proiectul legislativ care micșorează amenzile pentru bicicliști. Inițiativa prevede ca cea mai mare amendă să fie de 435 de lei și cea mai mică de 290 de lei, Codul rutier actual având pragurile de 1.160 lei, respectiv 870 lei.

Proiectul de lege modifică și completează articolele din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la cazurile în care bicicliștii care încalcă regulile de circulație sunt sancționați cu până la 8 puncte de amendă. Propunerea votată de Senat este ca sancțiunile să fie aplicate cu 2-3 puncte de amendă.

Principalul argument al inițierii proiectului care micșorează amenzile pentru bicicliști a fost acela că polițiștii nu prea dau astfel de sancțiuni, pentru că sunt prea mari, iar bicicliștii sunt descurajați să folosească acest mijloc de transport alternativ. Mai ales că bicicleta nu este “o alegere, ci o necesitate și are efecte benefice asupra sănătății, poluării și a traficului”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive.

Primul articol modificat prevede includerea bicicliștilor în aceeași categorie de sancțiuni cu pietonii și alte persoane din clasa I-a de amendă, și excluderea lor din clasa a III-a de amendă, unde sunt încadrați acum.

La art. 99, alin. (1) se introduce un nou punct, cu următorul cuprins: “nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”.

La art. 101, punctul 8 al alin. (1) se abrogă.

Proiectul votat de Senat va fi dezbătut și în Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

sursa: legestrat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax