Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Amenzi rutiere 2022: Majorarea salariului minim crește valoarea punctului-amendă cu peste 75%. Ce decizie ar putea lua Guvernul

Publicat

politie amenzi

Decizia Guvernului de a majora salariul minim aduce și creșterea valorii punctului de amendă cu 75%. Autoritățile pot interveni interveni pentru plafonarea punctului-amendă, cum s-a întâmplat și la începutul acestui an dar în cazul în care nu se va plafona, valoarea acestuia ar putea ajunge la 255 de lei.

În prezent punctul de amendă este de 145 de lei.

Salariul minim brut pe țară pentru anul 2022 a fost oficializat, valoarea acestuia fiind stabilită la 2.550 de lei. În prezent, salariul minim brut pe ţară are valoarea de 2.300 de lei.

Ținând cont de faptul că punctul-amendă, în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere, reprezintă, potrivit Codului rutier, “10% din salariul minim brut”, valoarea lui ar trebui, începând de anul viitor, să se majoreze. Mai exact, valoarea unui punct-amendă ar putea ajunge, din 1 ianuarie 2022, la 255 de lei.

De câțiva ani, valoarea punctului-amendă este plafonată, astfel că, deși valoarea salariului minim a tot crescut, nivelul amenzilor a rămas același.

Autoritățile pot plafona valoarea punctului-amendă

Valoarea punctului-amendă este și în acest an, adică până pe 31 decembrie 2021, 145 de lei.

Dacă autoritățile nu intervin până la începutul anului viitor, atunci când intră în vigoare noua valoare a salariului minim, cuantumul punctului-amendă s-ar putea majora de la 145 de lei, cât este în prezent, la 255 de lei, scrie avocatnet.ro.

Experiența de până acum ne spune că măsura plafonării punctului-amendă pentru anul viitor poate apărea atât până la sfârșitul anului, cât și după începutul lui 2022.

Plafonarea punctului-amendă pentru acest an a fost stabilită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020, apărută în utima zi a anului, în timp ce plafonarea pentru 2020 a apărut după începerea anului, respectiv aceasta s-a aplicat din 9 ianuarie.

Asta înseamnă că, în cele opt zile din 2020 cât valoarea punctului-amendă n-a fost plafonată, cei ce au avut ghinionul de a fi amendați în acea perioadă au fost nevoiți să plătească amenzi majorate cu aproape 54%, adică la un nivel valoric al punctului-amendă de 223 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax