Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

OFICIAL: Salariul minim crește la 1524 lei, iar punctul de pensie la 1875 lei. Guvernul aplică majorările din ianuarie 2022

YouTube video

Publicat

Majorarea salariului minim a fost publicată în Monitorul Oficial. În urma discuțiilor din cadrul Consiliului Tripartit, Guvernul a majorat salariul minim pe economie cu aproape 11%, ceea ce înseamnă o creștere netă de 10 procente. Astfel, salariul minim net va crește la 1.524 lei, începând din ianuarie 2022.

Salariul minim net este de 1.386 lei, ceea ce ar înseamnă o creștere de 138 de lei pe lună.

Majorarea se va aplica de la începutul anului viitor, iar următorul pas va fi asigurarea predictibilității, adică stabilirea unei formule pentru creșterea salariului minim până în 2024 printr-un proiect de lege în Parlament.

Modificarea salariului minim a fost publicată în Monitorul Oficial

Salariul minim  brut în 2022 este de 2.550 lei, majorarea reprezentând o creștere de 10,8% comparativ cu cel din prezent, conform hotărârii publicate în Monitorul oficial.

O persoană plătită cu salariul minim va primi în mână 1.524 lei, adică cu 138 lei mai mult.

De data aceasta nu se va mai ajunge la situația de la începutul anului când, din neatenția Guvernului, salariul minim s-a aplicat de la 13 ianuarie, așa că unele firme au respectat legea „la virgulă”, în dauna angajaților, scrie Hotnews.ro

Totul din cauza unei greșeli de redactare a Hotărârii. Deși au spus că vor rezolva problema, în final n-au mai făcut-o.

Un nou plafon la declarația unică

Cei care depun Declarația Unică, acum vor avea un nou plafon: 30.600 lei.

De anul viitor dispare salariul minim pentru studii superioare, asta pentru că odată cu această majorare este depășită acea sumă (2350 lei brut).

Salariul minim din construcții rămâne la fel: 3000 lei brut, scutit de contribuția la sănătate, impozit pe venit și Pilonul II. Adică, cei din construcții vor lua în continuare 2.362 lei în mână.

Ce schimbări produce creșterea salariului minim

În legătură cu schimbările pe care le poate produce creșterea salariului minim, așteptăm bugetul pe 2022 deoarece, de exemplu, în cazul punctului de amendă, ca în anii trecuți, e posibil să se mențină tot 145 lei, adică să nu se actualizeze în funcție de noua sumă.

Conform datelor Ministerului Muncii, în România sunt acum circa 1,3 milioane de persoane care primesc salariul minim.

Creșterea salariului minim aduce bugetului de stat 1,8 miliarde lei în plus.

Guvernul a aprobat luni majorarea salariului minim net

„Majorarea va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată va ajunge la nivelul anului 2022 va ajunge la 2550 de lei pe lună.

Ca valoare brută, această majorare reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei față de nivelul actual și cu 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aunui 1,970 milioane de salariați.

În momentul de față la nivel de țară există 1,2 milioane de angajați plătiți cu salariul minim, respectiv 22,9 % din cei peste 5.6 milioane de salariați activi. „, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii, luni, după ședința de Guvern.

Turcan a mai spus că măsura majorării salariului minim e strâns legată de o altă modificare adusă azi în Guvern la Codul Muncii prin care a fost definită munca subdeclarată sau munca la gri.

„Sancțiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8000-10.000 lei pentru fiecare salariat”, a spus Raluca Turcan.

Știrea inițială

„În urma discuțiilor din cadrul Consiliului Tripartit, Guvernul va majora salariul minim pe economie cu aproape 11%, ceea ce se traduce cu o creștere netă de 10 procente”, au declarat pentru Mediafax surse participante la ședința de luni a Consiliului Tripartit.

Potrivit surselor citate, majorarea se va aplica de la începutul anului viitor.

„Următorul pas va fi asigurarea predictibilității, adică stabilirea unei formule pentru creșterea salariului minim, până în 2024, printr-un proiect de lege în Parlament”, au mai afirmat sursele citate.

Ministrul Finanțelor: Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2022

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a anunțat, într-un interviu pentru Antena 3, cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022.

Întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”:

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări:

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Ionel florin

    marți, 05.10.2021 at 07:24

    Minților luminate, de ce actualizați la inflația din 2019?
    Suntem în 2021 când inflația bubuie !
    Actualizați la inflația actuala din 2021

  2. Elena

    marți, 05.10.2021 at 12:15

    Niciodata nu au pentru pensionari. Ei in schimb au tot felul de indemnizatii pe langa salar din n locuri de munca, pe unde nu au fost deloc. Cum e posibil asa ceva. Cel mai recent ex. este Dragu, la care ii intra bani cu nemiluita. Cati din astia or mai fi. Daca le-ati taia acele indemnizatii si sa raman numai cu salariul de la locul de munca principal, sau pensiile speciale, s-ar gasi bani si pentru pensionari.

  3. Vali dimitriu

    marți, 05.10.2021 at 13:23

    Domnilor din parlament ați scumpit tot cu20% și proștilor le dați la salariu 10% nu va este rușine va dăm vouă salariu o lună de zile și trăiți voi cu1550 cretinilor pentru voi dați mii de euro și la prostime resturi ne credeți prosti sau ce?Destine cel puțin 40%ca sa putem trai decent fara grija zilei de miine

  4. George

    marți, 05.10.2021 at 14:14

    Cum Dumnezeu sa-mi placa articolul cand in titlu scrieti ca punctul de pensie va fi de 1875 lei, iar pe parcursul articolului ministrul spune ca nu-si poate permite sa mareasca punctul de pensie. Probabil va bazati pe faptul ca cititorul nu se uita decat la titlu.
    Intrebati daca ne-a placut articolul. Raspuns : NU.

  5. Elena

    miercuri, 06.10.2021 at 13:52

    Stimate dle George. Aveti dreptate, eu fiind pensionara si am vazut ce scriu m-am apucat sa caut sa vad daca intr-adevar e asa cum scriu ei, nu am gasit nimic. Si inca o treaba! Va rog sa scrieti corect si fara greseli in limba romana. Un articol nu este sa nu aibe greseli, doar nu sunteti pe facebook, ce Dumnezeu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate