Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anchetă a procurorilor DIICOT Alba Iulia, după ce o tânără a rămas fără conturile de Facebook și Instagram. Ce s-a întâmplat

Publicat

Procurorii DIICOT Alba Iulia au avut pe masă un dosar de acces ilegal la un sistem informatic. Recent, în data de 1 februarie 2024, magistrații Tribunalului Alba au dat o soluție în acest caz.

Dosarul a ajuns în atenția procurorilor după ce o tânără a rămas fără conturile de Facebook, Instagram și Yahoo Mail.

Acesta a sesizat BCCO Alba Iulia, în data de 3 iulie 2023, că a fost victima unui atac informatic. În urma atacului nu a mai avut acces la cele trei conturi a susținut acesta în fața procurorilor.

Cum i-au fost furate conturile

Mai exact a căzut în plasa unor hackeri, care i-au cerut de pe contul unor cunoscuți mai multe date de identificare. Este o metodă foarte folosită pe internet, în care mulți utilizatori își pierd accesul la conturi.

 ”în data de 30.06.2023 a fost victima unui atac informatic, fiindu-i compromise conturile de Facebook, Instagram şi Yahoo Mail, după ce a dat curs solicitărilor unei persoane din lista de prieteni de pe Facebook (despre care ulterior a aflat că şi acesteia i-a fost compromis de fapt contul de Facebook) şi a pus la dispoziţie astfel, benevol, atacatorilor adresa sa de e-mail, numărul de telefon şi codul primit apoi prin SMS, care au dus astfel la compromiterea lor”, se arată în motivarea instanței.

La o săptămână după plângerea formulată a anunțat că și-a recuperat contul de Facebook și Instagram, însă nu și pe cel de Yahoo.

Informaticienii de la DIICOT au analizat lista de IP-uri de pe care au fost accesate conturile. Aceștia au văzut că au fost accesate de IP-uri din Nigeria, Cehia sau Marea Britanie.

Fapt ce denotă obscurizarea IP-ului real al atacatorilor, cel mai probabil sub acoperirea unor VPN-uri/Proxy-uri, au notat anchetatorii.

Decizia instanței

Deoarece tânăra și-a recuperat conturile și sursa atacului ar fi fost imposibil de stabilit, magistrații au decis să închidă dosarul. De asemenea, ancheta ar fi costat prea mult, față de infracțiunea minoră.

Drept urmare, în data de 1 februarie 2024, judecătorii Tribunalului Alba au admis cererea de renunțare la urmărirea penală.

Decizia a fost definitivă.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax