Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

Anchetă ”ținută la sertar” în cazul unui polițist din Alba care ar fi împușcat un bărbat în timpul unei urmăriri. Ce s-a întâmplat

Publicat

politie noaptea

De aproape trei ani, anchetatorii din Câmpeni, nu au reușit să termine un dosar în care se cercetează dacă un polițist a tras un foc de armă cu justificare sau fără, în timpul unei urmăriri. 

Situația a ieșit la suprafață, după ce victima în acest dosar, bărbatul urmărit, a contestat durata anchetei, după ce a făcut o plângere pentru purtare abuzivă.

Contestația a fost admisă de magistrații Judecătoriei Câmpeni care au spus că perioada lungă de timp de la formularea plângerii și până în prezent nu este justificată. Motivarea instanței a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.

Urmărirea s-a petrecut în noaptea de 23 ianuarie 2020 iar fapta a fost comunicată de reprezentații IPJ Alba, într-un comunicat de presă.

Ce s-a întâmplat potrivit poliției

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 ianuarie 2020, în jurul orei 01.30, o patrulă de siguranță publică din cadrul Poliției Orașului Câmpeni, formată din polițist și jandarm, în timp ce acționa pe DN 75, pe raza orașului Câmpeni, a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism, folosind semnalele luminoase și acustice.

Șoferul autoturismului nu a respectat semnalul și și-a continuat drumul, motiv pentru s-a trecut la urmărirea lui.

După aproximativ 200 de metri, șoferul urmărit a oprit autoturismul, iar polițistul din patrulă l-a legitimat și, întrucât emana miros de alcool, i-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest, moment în care acesta a devenit agresiv și a încercat să scape, alergând spre locuința sa.

Polițistul l-a urmărit, l-a somat și pentru că bărbatul nu s-a supus somației, a efectuat trei focuri de avertisment, în plan vertical, după care a tras un foc de armă înspre membrele inferioare ale acestuia. Bărbatul urmărit, în vârstă de 45 de ani, din Câmpeni, a fost rănit la gamba piciorului stâng.

CITEȘTE ȘI: FOCURI de ARMĂ în miez de noapte, la Câmpeni. Un bărbat a fost ÎMPUȘCAT de polițiști, după o urmărire ca în filme

Ulterior, a fost transportat la spital pentru îngrijiri, medicii stabilind că nu i-a fost pusă viața în pericol. Pe numele său, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

Ce a spus bărbatul împușcat în plângerea pentru purtare abuzivă

Potrivit motivării instanței, ”contestatorul a arătat că s-a adresat cu o plângere penală, împotriva agentului de poliţie din cadrul poliţiei Oraşului Câmpeni pentru infracţiunea de purtare abuzivă.

S-a susţinut prin plângerea formulată, că la data de 23.01.2020, numitul, a fost oprit de către un echipaj de poliţie, în care se afla agentul ca urmare a semnalelor acustice şi luminoase pornite.

În urma unui schimb de replici agentul de poliţie, a înţeles să facă uz de armă fără o justificare legală, rănind persoana vătămată la nivelul membrului inferior stâng”, se arată în motivarea instanței.

Ce cercetări s-au făcut în dosar și cum a stagnat

Tot în motivarea instanței este detalitat parcursul anchetei care între timp a stagnat:

”-în data de 20.03.2020 a fost întocmit un proces verbal cu privire la verificare imaginilor, urmărind verificarea posibilităţii surprinderii incidentului produs, de către camerele de supraveghere.

-în data de 25.05.2020 s-a încuviinţat efectuarea unei expertize medico-legale în scopul stabilirii numărului exact de zile de îngrijire medicală necesare pentru vindecare, expertiză utilă soluţionării cauzei.

-în data de 25.05.2020, în cadrul dosarului  s-a dispus, prin ordonanţă, reunirea cauzei din dosarul penal  la cauza din dosarul penal.

Totodată, prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus trecerea cauzei de la Poliţia oraşului Câmpeni la I.P.J Alba- Biroul Control Intern, în vederea continuării urmăririi penale.

-în data de 14.07.2020, a fost luată declaraţia martorului N.

-în data de 05.08,2020, prin ordonanţa, s-a dispus delegarea organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba-Biroul Control Intern, pentru efectuarea unor acte de cercetare penală.

-în data de 29.01.2021, au fost luate declaraţiile unor martori.

De la această data până în prezent nu au mai fost efectuate alte acte de urmărire penală, deşi a trecut 1 an şi 8 luni, timp în care am formulat cereri de urgentare a soluţionării dosarului şi de încunoștințare cu privire la stadiul cercetărilor”, este scris în documentul citat.

Ce a decis Judecătoria Câmpeni

Complexitatea cauzei nu poate fi apreciată ca ridicată, faţă de volumul activităţilor procesual penale efectuate în cauză, respectiv care ar trebui efectuate în cauză, situaţia de fapt nu este dificil de stabilit și nu suscită probleme de drept deosebite.

Pe de altă parte, se constată că, deşi a trecut o perioadă îndelungată de timp de la debutul anchetei, în perioada 29.01.2021- octombrie 2022 nu au mai fost efectuate acte de urmărire penală cu ridmicitate. În plus, în cauză nu există vreun element de extraneitate care să creeze dificultăţi sau probleme de drept deosebite.

În privinţa conduitei contestatorilor, se consideră că aceştia au dat dovadă de bună-credinţă în exercitarea drepturilor procesuale, participând la activităţile procedurale desfăşurate, răspunzând la chemările organelor judiciare.

Faţă de aceste considerente, trecerea a peste 2 ani şi 7 luni de la debutul anchetei, perioadă nejustificată de ansamblul probator administrat, conduce la concluzia că modalitatea de instrumentare nu corespunde celerităţii intrinseci soluţionării cauzelor penale şi dreptului persoanelor la judecarea cauzei într-un termen rezonabil.

Drept urmare, în ședința din data de 3 noiembrie 2022, judecătorul care a judecat cauza a dat un termen la care ancheta trebuie să fie finalizată: 3 mai 2023.  Până la acea dată contestatorul nu mai poate formula o altă plângere.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax