Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Angajații cinematografului „Dacia” din Alba Iulia și sindicaliștii România Film protestează la București, în fața Ministerului Culturii

Publicat

Angajații cinematografului „Dacia” din Alba Iulia, împreună cu aproximativ 100 de membri ai Sindicatului Liber RomâniaFilm au protestat, miercuri, în faţa sediului Ministerului Culturii din Capitală, „echipaţi” cu un sicriu, colivă şi lumânări, ca „simbol al morţii cinematografiei” în mandatul actualului ministru al Culturii, Puiu Haşotti. În Alba Iulia, cele două cinematografe aflate în proprietatea RomâniaFilm, cinema „Dacia” și „Columna” se află într-o stare degradată de o bună perioadă de timp, iar în viitorul apropiat nu se întrevede nicio speranță de modernizare a acestora. Contactați de reporterii ziarului Alba24.ro pentru lămuriri privind starea cinematografelor din Alba Iulia, reprezentanții RomâniaFilm nu au reușit să ofere informații coerente despre eventuale planuri de investiții în cele două cinematografe

Sindicaliştii susţin actuala conducere a Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) RomâniaFilm – o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii -, asigurată de Marius Iuraşcu şi spun că se opun „intereselor” ministrului Culturii, Puiu Haşotti, care intenţionează să îl aducă la conducerea Consilului de Administraţie (CA) al RADEF pe Maxim Meca, fost director al regiei şi de activitatea căruia se leagă „cea mai rea perioadă” a instituţiei.

În acest sens, cei peste 100 de membri ai Sindicatului România Film protestează faţă de decizia ministrului Puiu Haşotti, care prin ordinul 2483 din 19 septembrie, a schimbat CA al RADEF. Prin respectivul ordin au fost revocaţi din funcţia de membru al CA Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF, au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca.

Sindicaliştii cer menţinerea salariului şi păstrarea locurilor de muncă, dar şi stoparea procedurilor de trecere a unor cinematografe din administrarea RADEF în cea a autorităţilor locale.

Unul dintre sloganurile strigate de către protestatari în faţa Ministerului Culturii a fost „Puiu Haşotti este cioclul culturii!”. De asemenea, sindicaliştii au venit în faţa Ministerului Culturii „echipaţi” cu pancarte pe care scria „Haşotti, demisia!”, „Jos! Ministre, n-ai de ros?” sau „Haşotti, ministrul inculturii”.

La protest sunt prezenţi angajaţi ai RADEF de la cinematografe precum „Patria” din Bucureşti, „Victoria” din Târgu-Jiu, „Modern” din Piteşti şi „Dacia” din Alba Iulia.

Imaginea stării în care se află în prezent cinematografia românească este simbolizată de protestatari printr-un sicriu deschis, în care o persoană cu o mască scheletică ţine în mână o cruce şi o lumânare. Pe cruce este scris „Cinematografia română RomâniaFilm; n. 1950 – 2012?”. Lângă sicriu sunt aşezate două coroane şi o colivă, iar pe panglica uneia dintre coroane scrie „Ministerul Culturii”. De asemenea, unii dintre protestatari ţin în mâini lumânări.

Sursa Info & Foto: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Cristi V

    joi, 04.10.2012 at 07:27

    Bine ca vor salar, dar de promovat sau macar intretinut sala de cinema nu sunt in stare.
    Bravo angajatilor!

  2. dobrin

    joi, 04.10.2012 at 14:54

    din cate am auizt pe strada fostul cinematograf Columna a fost vandut : ))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax