Connect with us
Advertisement

Eveniment

Licitații cu secrete la RADEF: Fostul cinema Columna din Alba Iulia, vândut unei firme ce are ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci

Regia ROMANIAFILM pescuiește în ape tulburi atunci când trebuie să dea informații despre licitațiia prin care a vândut cinematograful Columna din Alba Iulia. Conducerea instituției s-a eschivat de la furnizarea informațiilor complete despre licitația publică prin care a vândut un imobil de peste 600 mp, amplasat ultracentral în cea mai scumpă zonă de pe piața imobiliară din municipiu. Câștigătoare licitației, o firmă din Gherla, are un singur angajat și se ocupă cu acvacultura în ape dulci.

Publicat

Care va fi soarta cinematografelor din județul Alba? Asta este întrebarea ce persistă încă pe buzele tuturor celor care și-ar dori să vizioneze un film în oraș și care nu pare să primească un răspuns foarte curând din partea reprezentanților RADEF. Sufocați de adrese și cereri de presă, conducerea România Film nu a reușit să ne ofere încă informații coerente vizavi de eventualele planuri de investiții la vechile cinematografe, dar anunță, cu câteva luni întârziere, că spațiul fostului cinematograf Columna din Alba Iulia a fost adjudecat la licitație de către o firma care are ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci.

Contactată de nenumărate ori pentru a ne explica dacă există, măcar în perspectivă, vreun proiect de readucere la viață a cinematografelor din Alba, conducerea RADEF dă din colț în colț și pasează presa la diferite compartimente din cadrul instituției. „Doar domnul director vă poate oferi aceste informații, iar acesta nu este momentan la birou”, este răspunsul pe care doamnele de la biroul juridic al RADEF s-au obișnuit să îl ofere de mai bine de un an.

Fostul cinema Columna, vândut la licitație unei firme ce are ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci

Directorul RADEF, Marius Iurașcu a fost cel care, după îndelungi insistențe, ne-a comunicat succint că spațiul în care funcționa cinematograful Columna din Alba Iulia a fost scos la licitație  în 10 mai 2012. Clădirea a fost adjudecată de firma SC „VPS Fishing and Hunting” SRL cu sediul în Gherla, dar prețul de vânzare sau celelalte  firme participante la respectiva licitație rămân încă necunoscute. Contractul cu noul proprietar a fost semnat în 13.06.2012. Conducerea RADEF a preferat să țină secrete informațiile despre licitație, prețul de pornire și de vânzare și alte detalii publice despre modul de organizare a acesteia.

Directorul adjunct al România Film, Elena Incrosnatu este cea de a doua persoană din conducerea RADEF care se arată discretă în declarații. Aceasta ne-a explicat în câteva cuvinte că nu se știe dacă noul proprietar va dori să investească într-o nouă sală de cinema sau dacă îi va schimba destinația. Despre celelalte cinematografe din Alba care așteaptă să fie reabilitate de câțiva zeci de ani, Incrosnatu a explicat că principala problemă o reprezintă lipsa banilor: „“Ca regie autonomă, noi nu avem resursele financiare necesare pentru a investi într-o sală de cinema, iar statul, de asemenea, nu alocă bani de la buget pentru astfel de investiții. Veniturile RADEF sunt realizate exclusiv din încasările pe care le avem de la cinema-urile care deja funcționează, iar, din păcate, banii obținuți sunt insuficienți pentru a investi și în alte săli. Am încercat să accesăm fonduri europene, dar până acum nu am fost eligibili. În ceea ce privește reabilitatea sălilor, doar costurile de dotare cu aparatură se ridică la peste 150.000 de euro, iar apoi mai urmează reabilitarea clădirii, mobilier și multe altele”.

Acolo unde departamentele de PR ale instituțiilor nu spun multe, ne-am gândit că internetul va face lumină. Din păcate însă tot ce am putut afla despre firma „VPS Fishing an Hunting” din Gherla este că are un singur angajat și că are sediul pe strada Horea. Am încercat să sunăm la numărul de telefon cu care firma respectivă a fost înregistrată la Registrul Comerțului, pentru a afla ce planuri are câștigătorul licitației cu imensul spațiu ultracentral din Alba Iulia. Am avut surpriza de a afla că numărul respectiv aparține unui avocat din Cluj care s-a ocupat de întocmirea actelor pentru înființarea firmei. „Nu vă pot spune nimic despre acționarii firmei. Vă recomand să nu-i căutați. Este mai bine pentru dumneavoastră”, a spus avocatul din Cluj.

Ce se va întâmpla deci cu cinematografele din județul nostru rămâne o dilemă, iar necunoscutul persistă și în ceea ce privește viitorul cinematografului Columna. Sperăm totuși ca, dacă noul proprietar va decide să transforme clădirea într-un imens acvariu vizitabil, să vă putem informa din timp.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Pilu

    miercuri, 19.09.2012 at 11:33

    Apropo de pesti .Recomandarea avocatului este buna . Rechinii sunt foarte periculosi chiar si pentru sirene .Stie el ce stie . Eu totusi cred ca sirenele se pot transforma si pot deveni pescari chiar si de rechini periculosi. Mult succes!

  2. Pingback: Autorităţile din Alba au “undă verde” de la Ministerul Culturii pentru preluarea şi reabilitarea cinematografelor “Dacia” şi “Columna” | Alba24

  3. vasi

    miercuri, 17.04.2013 at 15:33

    Ar fi frumos sa aduca rechini dar cred ca i-ar manca sobolanii.

  4. Pingback: Cinematograful “Dacia” din Alba Iulia intră în administrarea autorităților locale pentru a fi reabilitat. Ministerul Culturii și-a dat acordul | Alba24

  5. Pingback: Cinematograful Dacia din Alba Iulia ar putea trece, din toamnă, în patrimoniul Primăriei | Alba24

  6. Pingback: Promisiuni, amânări și afaceri dubioase cu cinematografele din Alba Iulia: Trecerea Cinematografului Dacia în patrimoniul Primăriei rămâne la faza de declarații | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement