Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Licitații cu secrete la RADEF: Fostul cinema Columna din Alba Iulia, vândut unei firme ce are ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci


Regia ROMANIAFILM pescuiește în ape tulburi atunci când trebuie să dea informații despre licitațiia prin care a vândut cinematograful Columna din Alba Iulia. Conducerea instituției s-a eschivat de la furnizarea informațiilor complete despre licitația publică prin care a vândut un imobil de peste 600 mp, amplasat ultracentral în cea mai scumpă zonă de pe piața imobiliară din municipiu. Câștigătoare licitației, o firmă din Gherla, are un singur angajat și se ocupă cu acvacultura în ape dulci.

Publicat

Care va fi soarta cinematografelor din județul Alba? Asta este întrebarea ce persistă încă pe buzele tuturor celor care și-ar dori să vizioneze un film în oraș și care nu pare să primească un răspuns foarte curând din partea reprezentanților RADEF. Sufocați de adrese și cereri de presă, conducerea România Film nu a reușit să ne ofere încă informații coerente vizavi de eventualele planuri de investiții la vechile cinematografe, dar anunță, cu câteva luni întârziere, că spațiul fostului cinematograf Columna din Alba Iulia a fost adjudecat la licitație de către o firma care are ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci.

Contactată de nenumărate ori pentru a ne explica dacă există, măcar în perspectivă, vreun proiect de readucere la viață a cinematografelor din Alba, conducerea RADEF dă din colț în colț și pasează presa la diferite compartimente din cadrul instituției. „Doar domnul director vă poate oferi aceste informații, iar acesta nu este momentan la birou”, este răspunsul pe care doamnele de la biroul juridic al RADEF s-au obișnuit să îl ofere de mai bine de un an.

Fostul cinema Columna, vândut la licitație unei firme ce are ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci

Directorul RADEF, Marius Iurașcu a fost cel care, după îndelungi insistențe, ne-a comunicat succint că spațiul în care funcționa cinematograful Columna din Alba Iulia a fost scos la licitație  în 10 mai 2012. Clădirea a fost adjudecată de firma SC „VPS Fishing and Hunting” SRL cu sediul în Gherla, dar prețul de vânzare sau celelalte  firme participante la respectiva licitație rămân încă necunoscute. Contractul cu noul proprietar a fost semnat în 13.06.2012. Conducerea RADEF a preferat să țină secrete informațiile despre licitație, prețul de pornire și de vânzare și alte detalii publice despre modul de organizare a acesteia.

Directorul adjunct al România Film, Elena Incrosnatu este cea de a doua persoană din conducerea RADEF care se arată discretă în declarații. Aceasta ne-a explicat în câteva cuvinte că nu se știe dacă noul proprietar va dori să investească într-o nouă sală de cinema sau dacă îi va schimba destinația. Despre celelalte cinematografe din Alba care așteaptă să fie reabilitate de câțiva zeci de ani, Incrosnatu a explicat că principala problemă o reprezintă lipsa banilor: „“Ca regie autonomă, noi nu avem resursele financiare necesare pentru a investi într-o sală de cinema, iar statul, de asemenea, nu alocă bani de la buget pentru astfel de investiții. Veniturile RADEF sunt realizate exclusiv din încasările pe care le avem de la cinema-urile care deja funcționează, iar, din păcate, banii obținuți sunt insuficienți pentru a investi și în alte săli. Am încercat să accesăm fonduri europene, dar până acum nu am fost eligibili. În ceea ce privește reabilitatea sălilor, doar costurile de dotare cu aparatură se ridică la peste 150.000 de euro, iar apoi mai urmează reabilitarea clădirii, mobilier și multe altele”.

Acolo unde departamentele de PR ale instituțiilor nu spun multe, ne-am gândit că internetul va face lumină. Din păcate însă tot ce am putut afla despre firma „VPS Fishing an Hunting” din Gherla este că are un singur angajat și că are sediul pe strada Horea. Am încercat să sunăm la numărul de telefon cu care firma respectivă a fost înregistrată la Registrul Comerțului, pentru a afla ce planuri are câștigătorul licitației cu imensul spațiu ultracentral din Alba Iulia. Am avut surpriza de a afla că numărul respectiv aparține unui avocat din Cluj care s-a ocupat de întocmirea actelor pentru înființarea firmei. „Nu vă pot spune nimic despre acționarii firmei. Vă recomand să nu-i căutați. Este mai bine pentru dumneavoastră”, a spus avocatul din Cluj.

Ce se va întâmpla deci cu cinematografele din județul nostru rămâne o dilemă, iar necunoscutul persistă și în ceea ce privește viitorul cinematografului Columna. Sperăm totuși ca, dacă noul proprietar va decide să transforme clădirea într-un imens acvariu vizitabil, să vă putem informa din timp.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. Pilu

  miercuri, 19.09.2012 at 11:33

  Apropo de pesti .Recomandarea avocatului este buna . Rechinii sunt foarte periculosi chiar si pentru sirene .Stie el ce stie . Eu totusi cred ca sirenele se pot transforma si pot deveni pescari chiar si de rechini periculosi. Mult succes!

 2. Pingback: Autorităţile din Alba au “undă verde” de la Ministerul Culturii pentru preluarea şi reabilitarea cinematografelor “Dacia” şi “Columna” | Alba24

 3. vasi

  miercuri, 17.04.2013 at 15:33

  Ar fi frumos sa aduca rechini dar cred ca i-ar manca sobolanii.

 4. Pingback: Cinematograful “Dacia” din Alba Iulia intră în administrarea autorităților locale pentru a fi reabilitat. Ministerul Culturii și-a dat acordul | Alba24

 5. Pingback: Cinematograful Dacia din Alba Iulia ar putea trece, din toamnă, în patrimoniul Primăriei | Alba24

 6. Pingback: Promisiuni, amânări și afaceri dubioase cu cinematografele din Alba Iulia: Trecerea Cinematografului Dacia în patrimoniul Primăriei rămâne la faza de declarații | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Gazele nu se vor scumpi pentru consumatorii casnici, la iarnă. Concluziile unui studiu realizat de o asociație de profil

Publicat

gaz, aragaz

Preţul gazelor în această iarnă va fi similar cu cel din iarna precedentă pentru majoritatea consumatorilor casnici, iar România va putea acoperi consumul din producţia internă proprie, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Piaţa de gaze naturale trece printr-o transformare puternică, care va continua şi în perioada următoare. Vom asista la creşteri ale preţului gazului marfă faţă de preţurile actuale, fără ca această creştere să fie resimţită de majoritatea consumatorilor casnici de gaze. Nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor datorită cantităţilor mari de gaze din depozitele de înmagazinare şi a dezvoltării infrastructurii de transport gaze”, potrivit asociaţiei.

Prognozele meteorologice pentru Europa Centrală şi de Est pentru iarna 2020/2021 arată o iarnă blândă cu episoade severe de frig şi viscol, astfel încât cererea de gaze în această regiune se va situa probabil la nivelul cererii din ultimii ani. Evoluţia preţului gazelor în regiune va urma un uşor trend ascendent, odată cu creşterea cererii, însă, cel mai probabil preţul mediu al gazelor în lunile de iarnă nu va depăşi 14 -15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh).

România se înscrie în acelaşi scenariu, arată un studiu realizat Asociaţia Energia Inteligentă, astfel că preţul gazelor naturale pentru iarna 2020 / 2021 va fi similar cu cel din iarna precedentă.

„Pentru consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul preţului pe care acesta o să-l plătească. Preţul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu cel plătit în iarna 2019/2020”, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Cu o prognoză meteorologică de iarnă uşoară, dar cu episoade de frig şi viscol, ţara noastră va înregistra probabil un consum similar ultimelor ierni, cu maxime de consum în zilele friguroase.

Cantitatea mare de gaze depozitate în depozitele din România (peste 90% din capacitatea depozitelor), temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie şi noiembrie 2020, dar şi costurile ridicate ale gazelor din depozite, probabil vor duce la deschiderea depozitelor abia către luna decembrie 2020, ceea ce va face ca disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie şi februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) să fie la un nivel de 25-30 milioane mc/zi.

Acest lucru va permite teoretic acoperirea consumului de gaze al României exclusive din intern, în majoritatea zilelor de iarnă. În zilele cu temperaturi foarte scăzute (dacă numărul consecutiv al acestora nu va depăşi şapte zile), România va avea nevoie de 5-15 milioane mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie (exceptând accidentele) o problemă în a fi achiziţionate din import având în vedere preţul comparativ al gazelor din import cu preţul din România, dar şi importantele modificări în infrastructura românească care vor asigura curgerea mai rapidă a gazelor din Ungaria către principala zonă de consum din România, Bucureşti – Ploieşti, urmare a staţiilor de comprimare montate în sistemul românesc de transport şi a construcţiei BRUA.

Este posibil ca alte zone ale României să aibă de suferit datorită configuraţiei actuale a sistemului de transport, se menţionează în comunicat.

Evoluţia preţului marfă al gazelor naturale în România (exclusiv servicii) va urma un trend ascendent în lunile următoare putând atinge un preţ maxim de 81,65 lei/MWh în iarna 2020/2021. Această previzionare nu ia însă în calcul scenariul întreruperii activităţilor economice cu scopul de a opri răspândirea virusului SARC-COV-2.

„În această analiză nu am luat în calcul scenariul (posibil, în opinia mea) de oprire a activităţilor datorită Crizei Valului II Covid, aspect care va determina scăderi ale cererii de energie şi va genera o ofertă mai ridicată decât cererea cu diminuare preţului la gaze marfă”, a explicat Chisăliţă.

În ultimele luni, piaţa de gaze naturale a prezentat o evoluţie atipică, cauzată de multiplele modificări legislative, supraoferta de gaze datorată iernii blânde 2019/2020 şi cantităţile mari de gaze depozitate anterior datei de 31 decembrie 2019, ca urmare a pericolului existent la acel moment de oprire a gazelor prin Ucraina, la care se adaugă pentru iarna 2020/2021 importantele modificări ale capacităţilor de transport prin finalizarea noilor rute de transport şi permisivitatea creşterii şi diversificării cantităţilor de gaze în Europa Centrală şi de Est (Turkish Stream, TAP, TANAP, LNG etc.).

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat ALDE Alba: Repornim lucrurile la Câmpeni! Schimbăm fața Apusenilor!

Publicat

Fără doar și poate Orașul CÂMPENI este și trebuie să fie stema APUSENILOR! De la istorie la frumusețea locurilor, CÂMPENIUL va deveni un pol al turismului local și vom pune zona noastră pe harta turistică a județului Alba.

Nu suntem noi cei în măsură să judecăm câte și ce s-a realizat în ultima perioadă în zona munților Apuseni, însă un lucru este cert: CÂMPENI va da tonul revitalizării întregii zone și de noi va depinde să salvăm de la depopulare întregul areal geografic.

Împreună cu echipa de consilieri locali și județeni ai ALDE, vom crea o administrație cu viziune și vom reuși să repornim motoarele și în zona noastră.

PRIORITATEA NOASTRĂ cea mai mare va fi ATRAGEREA FONDURILOR EUROPENE! Toți vorbesc, însă prea puțini sunt cei care știu să o facă.

Avem nevoie de doar 4 ani pentru a dovedi că putem realiza:

 1. Rețea de gaze naturale prin fonduri europene și sprijin guvernamental direct asumat (fostul ministru al Economiei Anton Anton (membru ALDE) deja și-a declarat sprijinul și consultanța pentru zona Câmpeni)
 2. Birou pentru consultanță și întocmire documentație APIA și programul național instalarea tânărului fermier!
 3. Bază de agrement cu ștrand, terenuri de fotbal și tenis, piste de biciclete
 4. Consultanță și sprijin pentru înființarea de mici afaceri în agroturism, servicii sau zootehnie
 5. Consultanță gratuită pentru înființarea fabricilor de procesare a laptelui și a fructelor de pădure, conserve, dulceață și siropuri BIO montane
 6. Modernizarea și izolarea blocurilor din Câmpeni prin fonduri europene
 7. Construcția și amenajarea de magazii pentru depozitarea lemnului necesar încălzirii apartamentelor
 8. PRIORITATEA IN ACHIZITIOANREA LEMNULUI LA UN PRET PREFERENTIAL CA OAMENI AI LOCULUI, prin aplicarea prevederilor Legii Muntelui
 9. INTABULAREA tuturor terenurilor și pășunilor montane, a terenurilor agricole și a celor pentru care se cere subvenție APIA. GRATUIT printr-un birou specializat în cadrul primăriei.

 

Pentru a duce la îndeplinire ceea ce v-am propus, avem nevoie de ÎNCREDEREA ȘI VOTUL DUMNEAVOASTRĂ! ÎMPREUNĂ putem avea o comunitate cu ADEVĂRAT EUROPEANĂ!

Ioan LAZĂR , PREȘEDINTE CJ ALBA

Maria-Elena OPREA, Candidat ALDE Candidat ALDE, PRIMAR Orașul CÂMPENI

Comandat de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților- Organizația Județeană Alba, cod mandatar 21200063

Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Horațiu Florea, PRO România: Județul Alba are nevoie de o clinică de pediatrie. E una dintre prioritățile mele

Publicat

Investițiile în sănătate reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte din programul pe care îl propun cetățenilor din postura de candidat la Președinția Consiliului Județean Alba. Am văzut că, în ultimii ani, au fost făcute demersuri în acest sens dar acestea nu sunt suficiente în raport cu nevoile pacienților .

O situație aparte e reprezentată de lipsa unei clinici de pediatrie, în care să fie tratați copiii din județ care se confruntă cu probleme de sănătate. Cea mai potrivită locație pentru acest obiectiv ar fi Alba Iulia și sunt convins că se pot găsi finanțări pentru a duce la bun sfârșit acest proiect atât de important.

De asemenea, printr-o colaborare eficientă între Consiliul Județean și Primăria Municipiului, se pot identifica măsuri de sprijin pentru atragerea personalului medical care ar lucra într-o astfel de clinică. Mă refer, spre exemplu, la medici care pot opta să vină din alte zone pentru a lucra aici.

Am discutat acest subiect și cu colegul meu, cunoscutul doctor Mircea Frențiu, care mi-a confirmat că o astfel de clinică este mai mult decât utilă. Expertiza domniei sale în ceea ce înseamnă lucrul cu pacienții dar și experiența sa în management sanitar sunt garanții că acest proiect poate fi înfăptuit, spre binele copiilor pe care nu îi dorim altfel decât sănătosi.

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Nelu Tătaru în vizită la viitorul Spital Regional din Cluj, care va deservi și județul Alba

Publicat

Aflat marți, 22 septembrie, într-o vizită de lucru la Cluj Napoca, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vizitat alături de Ludovic Orban, amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență Cluj, care va deservi și cetățenii județului Alba. 

Valoarea investiției se ridică la 47 milioane de euro, bani din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

”Ne aflăm în acest moment la verificarea documentației unice pentru achiziții europene. Spitalul Regional de Urgență Cluj este un spital cu o suprafață de 151,891 mp, iar amprenta clădirii la sol de 27.340 mp. Este un spital care va deservi toată patologia, un spital cu 844 de paturi din care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute și 105 paturi pentru situații critice.

Tot în acest spital vom regăsi 60 de paturi pentru UPU, 70 cabinete pentru ambulatoriu, 15 cabinete și paturi pentru spitalzare zi. Acest spital va avea parter, subsol și cinci etaje. La parter și etajul 1 investigații si ambulatoriu, dar și activitate didactică”, a declarat Nelu Tătaru.

CITEȘTE ȘI: Spitalul Regional din Cluj: Finanțare de 47 milioane euro, aprobată de Comisia Europeană. Proiectul a fost amânat mai mulți ani

La începutul lunii iulie, Comisia Europeană a aprobat finanțarea viitoarei unități medicale.

Potrivit proiectului, Spitalul Regional Cluj (cea mai mare investiție realizată cu fonduri europene care se realizează în regiunea Ardealului) va fi construit în cartierul comuna Florești, cu o durată de implementare de 107 luni, se va constitui într-un complex de construcții cu 7 etaje (inclusiv subsolul, parterul și 5 etaje superioare) și va avea 849 de paturi din care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute care vor fi împărțite între specialitățile chirurgicale și medicale incluse în cele 6 centre.

Vor exista și 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital (UTI, USTAC, UTI pentru arși). Toate secțiile vor include UTI/USTAC și o secție de arși.

Unitatea sanitară va deține 19 săli de operație.

Spitalul va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în centre. Modelul de funcţionare se bazează pe compartimentele/centrele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienți și specialități medicale, reflectând necesitatea unei relații de lucru strânse în furnizarea asistenței acute și de urgență secundară și terțiară:

Centru pentru cap și gât, cuprinzând specialități de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilo-facială;

Centru toracic, cuprinzând pneumologie, cardiologie, chirurgie toracică, chirurgie cardio-vasculară;

Centru abdominal, cuprinzând gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală;

Centru pentru articulaţii, coloană vertebrală și traumă, cuprinzând ortopedie & traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară;

Centru de medicină internă, cuprinzând dermatologie, medicină internă, reumatologie, boli metabolice și endocrinologie, imunologie, hematologie, terapie intensivă;

• Centru pentru mamă și copil, cuprinzând ginecologie, obstetrică, pediatrie și chirurgie pediatrică, neonatologie.

Obiectivul va beneficia de un heliport și de o parcare subterană independentă (cu două etaje), care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcție. Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 151,891 mp, iar amprenta clădirii este de 27.340 mp.

Investiția totală este estimată la 500 milioane euro.

Proiectul ar urma să devină operațional din 2026.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate