Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Angajaţii de la Fisc ar putea fi obligaţi să consilieze, înainte să dea amenzi. Propunere de lege la Senat

Publicat

anaf ajfp finante alba Cetățenii și firmele au din ce în ce mai multă nevoie de asistență din partea angajaților ANAF, astfel că trebuie prevăzut dreptul la consiliere şi îndrumare, înainte ce aplicarea directă a amenzii. Sunt prevederi dintr-un proiect de lege depus la Senat.

Motivarea iniţiatorilor este că procedurile instituțiilor sunt greoaie și învechite, iar Codul Fiscal a suferit modificări repetate. “Urmărind acest principiu punitiv învechit, ANAF favorizează închiderea unor companii (…). Tocmai de aceea, consider că ceea ce se întâmplă acum cu controalele ANAF constituie o problemă de abordare care ține de secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea”, potrivit sursei citate.

Modificările vizează adăugarea unui articol de lege la Codul de procedură fiscală, “Dreptul la consiliere (îndrumare)”.

Codul de procedură fiscal prevede deja dreptul de a fi ascultat, prin care contribuabilul are posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere cu privire la faptele și împrejurările relevante. Noul articol de lege ar obliga ANAF ca, după constatarea unor nereguli, să-l îndrume pe contribuabili și să-l aștepte cel puțin 10 zile să îndrepte neregulile constatate.

„Art. 9.1 1) Organele fiscale au obligația ca, de la derularea inspecției fiscale și până la aplicarea sancțiunii, să consilieze contribuabilii în vederea remedierii aspectelor neconforme.

2) Pentru realizarea consilierii, organul de control încheie un proces-verbal care face referire la aspectele neconforme și se stabilesc termenele de remediere. Controlul se reia într-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile.

3) Sancțiunile fiscale și oricare alte dispoziții obligatorii înscrise în actul de control sunt nule de drept, dacă s-au dispus fără întocmirea procesului-verbal prealabil, cu acordarea termenului de remediere.

4) Organele fiscale care, prin efectul legii, pot efectua un control inopinat, conform art. 134, sau când sunt sesizate sau se autosesizează/constată fapte flagrante, se exceptează de la procedura consilierii.”

Proiectul de lege intră la vot în Senat şi apon la Camera Deputaţilor.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Kazah

    sâmbătă, 09.07.2016 at 16:58

    Extraordinar….ați inventat roata….
    V-ati trezit?????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax