Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Angajatorii ar putea fi scutiţi de plata concediului paternal. Indemnizaţia ar fi achitată din bugetul de asigurări de stat

Publicat

parinte de mana cu copil Un proiect de lege aflat în atenţia Senatului prevede prevede ca angajatorul să nu mai plătească concediul paternal, ci indemnizația să fie suportată din Fondul național unic de asigurări de sănătate, la fel ca indemnizația mamelor.

Modificările sunt la Legea 210/1999 şi OUG 158/2005. În prezent, regula este ca indemnizația tatălui să fie plătită de angajator și să fie echivalentă cu salariul corespunzător perioadei de concediu. Practic, această indemnizație a taților, conform legislației actuale, se calculează pe baza salariului brut realizat, cu sporurile și adaosurile incluse la salariul de bază. Proiectul de lege modifică și acest calcul, după modelul indemnizației mamelor.

Art. 2, alin. (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(3) Indemnizația pentru concediul paternal se plătește integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

(31) Indemnizația de concediu de paternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.”

Legea nr. 210/1999 privind concediul paternal cuprinde și reglementează situația decesului mamei copilului în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie, în urma căruia tatăl copilului beneficiază de o indemnizație.

“Plata concediului paternal trebuie să fie armonizată cu plata concediului maternal, nu justifică cu nimic suportarea acestor cheltuieli de către angajatorul tatălui. Pentru identitate și rațiune, și concediul paternal trebuie plătit din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, susțin inițiatorii proiectului de lege.

Camera Deputaților este for decisional în acest caz.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax