Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANOSR: Studenţii cer 6% din PIB pentru educaţie, reduceri la transport şi creşterea subvenţiilor pentru cămine. Care sunt solicitările elevilor de la Guvern


Publicat

studenti nou an universitarAlianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) cer întâlnire cu Guvernul pentru a discuta bugetul alocat educației prin Legea bugetului de stat pentru anul 2016. Studenţii şi elevii vor 6% din PIB pentru educaţie creșterea subvenției pentru transport și reduceri la călătoria cu trenuri, dar şi și creșterea subvenției cămine-cantine.

Potrivit ANOSR; cele două organizaţii au transmis vineri o adresă Guvernului României prin care solicită o întâlnire cu prim-ministrul Dacian Cioloș, ministrul Educației naționale și cercetării științifice, Adrian Curaj, și ministrul Finanțelor Publice, Anca Dana Dragu Paliu.

Având ca reper necesitățile actuale ale sistemului educațional, ANOSR cere respectarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, care prevede alocarea anuală a cel puțin 6% din Produsul Intern Brut pentru educație. Astfel, s-ar ajunge la o creștere a procentului din Produsul Intern Brut pentru învățământul superior până în jurul valorii de 1%, prin creșterea finanțării de bază, a fondului de investiții, a fondului de burse din învățământul superior (și impunerea unui procent minim de 30% din totalul fondului de burse ce să fie alocat către bursele sociale), creșterea subvenției pentru transport și acordarea de reduceri de 50% pentru studenți pentru toate tipurile de trenuri și pentru un număr nelimitat de călătorii (eliminarea restricțiilor „carnetului de cupoane”), precum și creșterea subvenției cămine-cantine, transmite ANOSR.

În plus, au cerut creșterea bugetului Programului Național „Tabere Studențești”, alocarea specifică de fonduri din bugetul de stat pentru anul 2016 pentru planurile de acțiune aferente Strategiei Naționale pentru Tineret 2015 și alocarea finanțării corespunzătoare pentru cercetare, cel puțin respectând Strategia Națională pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare.

De asemenea, solicită ca finanțarea universităților în anul 2016 să fie alocată în funcție de indicatorii de performanță stabiliți de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS).

Toate propunerile creșterilor bugetare au avut ca punct de referință anul 2008, an de dinaintea crizei economice, când a fost atins punctul maxim al bugetului educației din ultimii 26 de ani. Aceste bugete au fost indexate cu inflația ultimilor 7 ani, cu creșterea economică medie și, unde a fost cazul, cu creșterile salariale, astfel obținându-se sumele menționate mai sus, potriit sursei citate.

La nivel preuniversitar se impun o serie de măsuri concrete care sa crească performanța sistemului de învățământ şi să înlesnească accesul garantat al elevilor la educație. Astfel, reprezentanții elevilor propun decontarea integrală a decontului navetei elevilor, fiind nu doar o măsură menită să respecte art. 9 alin (3) din Legea Educației Naționale şi art. 32 din Constituția României, prin care învățământul este gratuit şi accesul la educație ocrotit prin legea fundamentală. În acelaşi timp, s-ar elimina discrepanța discriminatorie față de profesori, care au naveta decontată integral. Din 2013 încoace, abandonul şcolar a crescut cu 1% ca urmare a deciziei luate de a nu deconta integral naveta, în condițiile în care statul nu oferă unități de învățământ în toate localitățile de domiciliu.

Elevii propun, de asemenea, acoperirea integrală a costurilor manualelor şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a, aşa cum prevede Legea Educației Naționale nr. 1/2011, scăderea numărului de elevi la un consilier psihopedagogic de la 900/consilier la 300/consilier şi activarea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar pentru stabilirea unui cost standard per elev real ce să acopere în mod justificat şi eficient coeficienții de finanțare pentru discrepanțe precum rural/urban, profil de studiu etc.

Reprezentanții elevilor și studenților au prezentat aceste propuneri guvernului anterior la întâlnirea de luni, 9 noiembrie 2015, aceștia garantând că bugetul educației pentru anul 2016 va crește substanțial față de anul 2015.

Vezi integral Analiza_ANOSR_finantare_2015.

Având în vedere că propunerile formulate de ANOSR și CNE pentru Legea bugetului de stat pentru anul 2016 sunt în beneficiul tuturor actorilor implicați în sistemul educațional, studenţii şi eleii doresc să invite public Consiliul Național al Rectorilor și federațiile sindicale din învățământ să susțină aceste propuneri și să facă, la rândul lor, demersuri pentru ca acestea să se regăsească în forma finală a acestei legi.

„Guvernul anterior ne-a garantat că există resurse bugetare pentru a crește semnificativ bugetul educației pentru anul 2016. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, înseamnă că nici de data asta guvernanții nu au înțeles care le este rolul și care sunt nevoile cele mai importante pentru a dezvolta România. Avem speranța că noul guvern va înțelege importanța educației și că o va trata prioritar, alocându-i finanțarea necesară”, a declarat Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.

foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

”Alba-neagra” în ancheta militarului mort la Alba Iulia: Procurorii militari AU DECLINAT dosarul către Parchetul din Alba

Publicat

al

Răsturnare de situație în cazul militarului mort prin electrocutare, pe 23 noiembrie 2018, în gara CFR din Alba Iulia. Ancheta pentru stabilirea morții nu doar că bate pasul pe loc, dar cel mai probabil a fost reluată de la zero. 

După aproape un an și jumătate de cercetări, procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj au declinat dosarul către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. 

Procurorii din Alba au considerat că este un conflict negativ de competență și au solicitat Parchetului General să stabilească cine este în putere să cerceteze moartea militarului Orosz Alexandru.

După aproape doi ani de la moartea acestuia, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit definitiv că Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba este competent să cerceteze moartea militarului.

Acum, la doi ani de la tragicul incident, dosarul a ajuns la Serviciul de Investigații Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Alba, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

CITEȘTE ȘI: Niciun vinovat la doi ani de la moartea prin electrocutare a unui militar în gara CFR din Alba Iulia. Dosarul zace la PM Cluj

Potrivit anchetatorilor, dosarul a ajuns la Alba de aproximativ o lună și momentan este o cercetare in rem pentru ucidere din culpă.

Mai exact, de la doi ani de la moartea militarului nu a fost stabilită încă cauza morții de justiția din România.

Cele mai recente informații oficiale oferite de reprezentanții procurorilor militari pentru alba24.ro datau din 11 iulie, dar la 6 zile dosarul a fost trimis către procurorii din Alba.

CITEȘTE ȘI: Dosarul militarului mort în gara din Alba Iulia zace de aproape doi ani la Parchetul Militar. Procurorii spun că încă cercetează

Ce s-a întâmplat pe 23 noiembrie 2018

În ziua respectivă, militarul era însărcinat să coboare un tip de tanc dotat cu baterie antiaeriană, denumit Gepard, de pe o garnitură de tren. O banalitate pentru cineva cu experiența sa, care număra mulți ani de armată și o misiune în Afganistan.

Doar că, atunci când a urcat pe mașinărie, cei 27.000 de volți din rețeaua electrică de deasupra l-au lovit în plin.

Trupul i-a luat foc, spre disperarea camarazilor săi și, acolo, pe peronul gării din Alba Iulia, s-a sfârșit.

După momentul electrocutării, s-au derulat scene greu de descris. Colegii militarului au început să urle şi să strige pentru întreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc și au reușit să stingă focul ce a cuprins hainele lui Alexandru, iar apoi să îl coboare pe colegul lor pe peronul din beton.

Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult. Minute în șir, în jurul lui Alexandru, camarazii au plâns în hohote, în așteptarea grea a echipelor de salvare, care nu mai aveau pe cine salva. Oameni, altfel duri, neajutorați în fața situației în care erau puși.

Imediat după sosirea echipajelor ISU și ale criminaliștilor, zona a fost securizată, iar controlul a fost preluat de Armată. La fel și comunicarea legată de ce s-a întâmplat.

La un moment dat, în zonă au apărut un civil în vârstă care a izbucnit în plâns și pe care soldații l-au întâmpinat cu lacrimi și îmbrățișări. Atmosfera era atât de încărcată încât nici unul dintre jurnaliștii aflați în zonă nu a dorit să filmeze scena, considerând-o un eveniment intim, probabil de familie.

Potrivit procedurilor, ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional al CFR, care gestionează aceste situaţii, care a transmis că solicitarea a fost aprobată şi pusă în aplicare.

Cel puțin așa credeau militarii.

În realitate, însă, întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc. Alexandru Orosz s-a urcat pe tanc, unde a manevrat o antenă şi a atins firul de înaltă tensiune.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul anunță joi Planul Național de Redesare și Reziliență: cum vor fi cheltuite cele 30 de miliarde de euro de la UE

Publicat

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi prezentat public joi de către Guvern.

„Este un plan amplu şi vom avea peste 30 de miliarde de euro din fonduri europene pentru a finanţa măsurile din acest plan. Este o măsură foarte largă care se referă şi la reforme, şi la măsuri de infrastructură şi la multe sectoare care trebuie să fie şi modernizate, dar şi redresate”, declara, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Klaus Iohannis.

El menţiona că, după prezentare, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi dezbătut public „pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente”.

Ulterior, planul va fi prezentat la Bruxelles şi anul viitor va începe finanţarea.

Evenimentul de lansare va avea loc joi seara, la el urmând să participe prim-ministrul Ludovic Orban şi membrii Guvernului.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

MESAJE de Sfântul Stelian. Ce nume sunt sărbătorite astăzi. Semnificațiile zilei în care este pomenit ocrotitorul copiilor

Publicat

Pe 26 noiembrie, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Stelian, cunoscut și ca ocrotitorul copiilor.

Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată.

A donat averea săracilor și s-a făcut monah, retrăgându-se în pustiu, într-o peșteră, unde primea hrană de la îngeri.

A primit darul tămăduirii, adică darul de a vindeca de diverse boli.

”Într-o zi, a venit in popor o boală aducătoare de moarte și mureau într-una pruncii, iar părinții rămâneau fără de copii. Știind mai mulți de nevoitorul și pustnicul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor. Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobândit alți prunci, iar pruncii bolnavi au fost tămăduiți.

Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat în mod obișnuit cu un copil în brațe, pentru neobosita sa misiune de a-i apăra pe cei mici, ajutându-i în mod special pe copiii bolnavi”, scrie crestinortodox.ro.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Stelian

Stelian; Steliana; Stela.

Semnificația numelui

Stelian provine din cuvântul grecesc „stylos”, care înseamnă „stâlp”. Numele „Stela” înseamnă “stea, astru”.

Numele grecesc „Stylianos” își are originea în viața unui pustnic creștin, Simion, care a trăit în secolul al V-lea d.Hr și care și-a petrecut viața în vârful unui stâlp.

Mesaje de Sfântul Stelian

  • Sfântul căruia îi purtați numele să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniște și pace și să nu lase ca speranța să se stingă din suflet. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!
  • La mulți ani! Sfântul Stelian să te călăuzească mereu!
  • Ne gândim cu toții la tine și, pentru ca astăzi este o zi specială, îți uram un sincer „La mulți ani”!
  • La mulţi ani cu lumină, pace și binecuvântare!
  • Astăzi este o zi specială pentru tine. La mulți ani! Să ai parte doar de fericire, iar drumul vieții să te poarte acolo unde îți dorești
  • Cu ocazia zilei tale onomastice iti doresc sa ai parte numai de lucruri bune: sanatate, iubire, bucurii si momente frumoasa alaturi de cei dragi. La multi ani!
  • Dorințele să devina realitate, sperantele să devină împliniri și orice cădere un pas înainte. La multi ani!
  • Cu ocazia sărbătorii de astăzi, primiți un călduros „La mulți ani”! Să aveți parte de multa sănătate, multe realizări si tot ce va doriți, alături cei dragi!
  • Redescoperă sentimentele sincere ce ți se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste și sprijin. La mulți ani! 

Un cer albastru fără nori

În calea ta sa fie

Să ai în viață numai flori

Noroc și bucurie!

La Mulți Ani!

surse: crestinortodox.ro, libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.800 de persoane verificate la intrările și ieșirile din localitățile carantinate din Alba. Valoarea amenzilor aplicate

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au continuat și controalele pe timp de noapte și s-a acționat în filtre amplasate la intrarea în/ ieșirea din cele 6 localități carantinate.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 239 de polițiști și polițiști locali, alături de lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 45 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 419 mijloace de transport, din care 57 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 7.895 de persoane.

Echipele de control au depistat și sancționat 116 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 73 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 4.250 lei.

În filtrele constituite la intrările / ieșirile celor 6 localități carantinate (Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud) precum și pe raza acestora au acționat 169 de forțe de ordine care au controlat 4.874 de persoane și 3.557 de autovehicule.

Au fost depistate și sancționate 106 persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.

Scopul controalelor este de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus, iar cu sprijinul cetățenilor sperăm ca la finalul celor două săptămâni pentru care a fost instituită carantinarea, acesta să fie îndeplinit.

Pentru verificarea motivului deplasării persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Declarația poate fi prezentată în format letric (suport hârtie) sau pe un dispozitiv electronic.

Cetățenii pot prezenta și o declarație scrisă de mână, dar care să cuprindă mențiunile anterioare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate