Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANPC: Cazier contravențional de la 1 septembrie. Comisarii vor filma în locațiile de control, fără a cere acordul comercianților

Publicat

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că va introduce, pentru îmbunătățirea actul de control, cazierul contravențional pentru operatorii economici. Echipele de control vor fotografia și filma locațiile, fără a cere acordul comerciantului.

Autoritatea intenționează să consolideze abordarea unitară la nivel național și să împiedice încălcările repetate ale firmelor și celorlalți agenți economici.

Cazierul contravențional se va implementa începând cu data de 1 septembrie 2019 și va permite identificarea operatorilor economici și a faptelor pentru care s-au aplicat deja sancțiunea avertismentului, astfel încât, la o nouă încălcare, aceasta să nu mai fie repetată, explică ANPC, într-un comunicat de presă.

”În acord cu hotărârile pronunțate de către instantele de judecată, în cauzele din domeniul protecției consumatorilor, ce au în vedere principiul proporționalității aplicării sancțiunii, conform căruia <dacă operatorul economic a mai fost sancționat anterior cu avertisment se au în vedere și circumstanțele personale ale contravenientului>, sens în care se poate aplica sancțiunea cu amendă contravențională. La stabilirea sancțiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeași abatere operatorul economic a mai fost sancționat cu avertisment, agentul constatator va avea în vedere cazierul contravențional, precum și aplicarea eventualelor sancțiuni contravenționale complementare”, se arată în comunicat.

ANPC invocă experiența dobândită în cadrul controalelor realizate de către comisarii Autorității și precizează că probele (foto și video) obținute în aceste situații au fost esențiale în câștigarea unor procese în instanță, in baza proceselor verbale de constatare a contravenției încheiate cu această ocazie.

”ANPC respectă prevederile legale în ceea ce privește legislația în vigoare, modificând procedura de control prin luarea unor măsuri legale necesare pentru a asigura că filmarea și fotografierea în cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, și fără a i se solicita acestuia un acord prealabil în vedere preconstituirii de probe”, mai precizează Protecția Consumatorului.

Toate echipele de control vor fi dotate din punct de vedere tehnic cu echipamente necesare pentru filmare și fotografiere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax