Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANPC: Opt la sută din alimentele analizate în laborator, în 2015, neconforme. Aproape 42.000 de operatori economici verificați și amenzi de peste 47 milioane de lei

Publicat

laborator genetica Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a găsit nereguli la doar 8 la sută din alimentele analizate în laborator, în urma controalelor efectuate în 2015, deşi ministrul Agriculturii Achim Irimescu a declarat că România este o „piaţă în care importatorii aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit”.

Potrivit unui comunicat al instituției, ANPC a desfășurat în anul 2015 un număr de 4.620 de controale la supermarketuri și hypermarketuri și au fost încheiate 1.607 procese verbale de constatare a contravenției.

„ANPC a desfășurat 56 controale tematice la nivel național, respectiv 30 controale în domeniul produselor și serviciilor alimentare (54%), 26 controale în domeniul produselor și servicii nealimentare (46%). Pe lângă aceste controale au fost efectuate și controalele la nivel local (regional sau/și județean), controale în cadrul comandamentelor de vară și iarnă, cercetarea reclamațiilor primite de la consumatorii precum și extinderea controalelor în urma abaterilor constatate”, se arată într-un comunicat al ANPC.

În cadrul acțiunilor tematice de control au fost verificați peste 41.788 operatori economici din care au fost sanctionați 25.000 operatori economici, valoarea amenzilor fiind de 47,4 milioane lei, iar valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare a fost de 7,72 milioane lei.

Potrivit ANPC, în cursul anului  2015 au fost desfășurate 30 de acțiuni de control cu privire atât la conformitatea, modul de comer­cia­lizare și eti­chetare a produselor alimentare, cât și cu privire la calitatea serviciilor de alimen­tație publică și colectivă. Au fost prelevate 867 de probe de produse alimentare (produse din carne, lapte și produse lactate, orez, pastă de tomate, cacao și ciocolată, etc.), constatându-se la circa 8 % dintre acestea neîncadrarea în prevederile legale în vigoare- umiditate, conținutul de grăsimi, conținutul de sare.

Prin acțiunile tematice naționale au fost controlați circa 29.880 operatori economici din care au fost sancționati peste 16.975 operatori economici, valoarea amenzilor contravenționale fiind de 31.207 mii lei, iar valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare este de 2,9 milioane lei (din care 2,6 milioane lei reprezintă valoarea produselor oprite temporar de la comercializare, iar 0,3 milioane lei reprezintă valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare).

Autoritatea Națională  pentru Protecția Consumatorilor, prin atribuțiile conferite de lege controlează respectarea dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor, referitoare la securitatea produselor și serviciilor.

ANPC desfășoară acțiuni de control asupra produselor existente la comercializare pentru a verifica condițiile de comercializare, conformitatea parametrilor fizico-chimici (umiditate, conținut de grăsimi, sare) cu cei prevăzuți de actele normative în vigoare sau cu cei declarați prin etichetare, a încadrării în data durabilității minimale, a încadrării în prevederile legale privind etichetarea, a modului de afișare a prețurilor.

Odată cu acțiunile de control, ANPC consiliază operatorii economici cu privire la întelegerea legislației în domeniu în beneficiul atât al consumatorilor, cât și al comerciantului. Prin acțiunile de informare și educare a consumatorilor,  ANPC conștientizează participanții actului comercial – consumatori și operatori economici la responsabilizarea acestora și prevenirea eventualelor nereguli.

sursa: anpc.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax