Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ANRE: Furnizorii de energie vor plăti despăgubiri consumatorilor dacă nu le răspund la timp. 11 condiții care trebuie respectate


Publicat

ANRE a aprobat, în şedinţa Comitetului de reglementare din data de 30 iunie 2021, Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 83/2021 pentru aprobarea Standardului de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale.

Cei 11 indicatori pe care trebuie să îi respecte furnizorii de energie

Astfel, au fost stabiliţi 11 indicatori de calitate pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale:

 1. timpul de răspuns la o solicitare de transmitere a unei oferte de furnizare;
 2. timpul de răspuns la o solicitare de încheiere a unui contract de furnizare;
 3. timpul de răspuns la o solicitare de modificare/completare a unui contract de furnizare;
 4. timpul de răspuns la o solicitare referitoare la o factură emisă;
 5. timpul de răspuns la o sesizare referitoare la întreruperea/limitarea furnizării la locul de consum, după caz, dispusă nejustificat de către furnizor;
 6. timpul de transmitere către operatorul de reţea (OR) a unei solicitări de reluare a furnizării la locul de consum, a cărei întrerupere/limitare a fost dispusă de către furnizor;
 7. timpul de transmitere către OR a unei solicitări primite al cărei obiect este legat de domeniul de activitate al OR;
 8. timpul de transmitere către solicitant a răspunsului primit de la OR;
 9. timpul de răspuns la o solicitare referitoare la procesul de schimbare a furnizorului;
 10. timpul de răspuns la o solicitare referitoare la activitatea de furnizare, al cărei obiect nu se regăseşte printre indicatorii de calitate prevăzuţi expres în cadrul prezentului Standard;
 11. timpul de preluare a unui apel telefonic efectuat prin serviciul de telefonie (Call Center).

Pentru fiecare indicator de calitate s-a stabilit un nivel garantat pe care furnizorii au obligaţia de a-l respecta, precum şi un set de date pe care furnizorii trebuie să le raporteze la ANRE.

„Pentru nerespectarea nivelului garantat al calităţii activităţii de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale furnizorii vor achita automat, din proprie iniţiativă, compensaţii tuturor clienţilor finali (casnici/noncasnici, beneficiari de contract pe piaţa concurenţială sau beneficiari de serviciu universal pentru furnizarea energiei electrice, inclusiv solicitanţilor cu care furnizorii nu au o relaţie contractuală, spre exemplu celor care le solicită o ofertă de furnizare), prin intermediul facturilor sau prin plata directă către aceştia”, se arată în comunicat.

Ce despăgubiri și sancțiuni riscă să plătească furnizorii de energie

Valoarea compensaţiei acordate este de 100 lei, la care se adaugă 50 lei pentru fiecare zi de întârziere (exceptând indicatorul referitor la Call Center);

Pentru evaluarea gradului de respectare de către furnizor a nivelului garantat aferent fiecărui indicator de calitate s-au introdus indicatori specifici de performanţă.

Totodată, s-a introdus evaluarea trimestrială de către ANRE, pe baza raportărilor furnizorilor, a activităţii desfăşurate de furnizorul de energie electrică/gaze naturale, respectiv printr-un sistem de punctare stabilit în funcţie de gradul de respectare a nivelurilor garantate ale indicatorilor de calitate.

Pentru un grad de respectare cuprins între 95% – 100% se acordă 5 puncte, pentru un grad de respectare cuprins între 85% – 94,99% se acordă 4 puncte, pentru un grad de respectare cuprins între 75% – 84,99% se acordă 3 puncte, pentru un grad de respectare cuprins între 50% – 74,99% se acordă 2 puncte, iar pentru un grad de respectare cuprins între 0% – 49,99% se acordă 1 punct;

În contextul liberalizării pieţei de energiei electrică/gaze naturale, în vederea informării clienţilor finali cu privire la nivelurile de calitate şi de performanţă ale activităţii de furnizare desfăşurate de fiecare furnizor, ANRE publică şi actualizează trimestrial în aplicaţiile web interactive „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice” şi „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, următoarele informaţii:

 • gradul de respectare a nivelurilor garantate ale indicatorilor de calitate cuantificate prin indicatorii specifici de performanţă
 • punctajele obţinute de fiecare furnizor;
 • timpul mediu de răspuns la solicitările primite, pentru fiecare indicator de calitate.

Adiţional, pentru nerespectarea reglementărilor în vigoare, furnizorul este sancţionat conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă de la 10.000 lei până la 200.000 lei.

Având în vedere necesitatea dezvoltării platformelor informatice specifice în scopul asigurării noilor raportări legate de compensaţii, atât pentru energie electrică, cât şi pentru gaze naturale, precum şi fluxul de plată a acestora, noul Standard de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN: Atenționare hidrologică pentru fenomene imediate în bazinul Arieșului. Posibile depășiri ale cotelor de atenție

Publicat

Cod Galben: Autoritățile au emis o atenționare hidrologică pentru fenomene imediate în bazinul râului Arieș.

Specialiștii avertizează cu privire la curgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

Bazine afectate:

Râurile din bazinele hidrografice: Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior

Momentul producerii fenomenelor vizate:

Data: 28.07.2021 ora 18:30 – 28.07.2021 ora 24:00

Citește și: VIDEO: Ploaie violentă cu grindină de dimensiuni medii și mari, la Alba Iulia. Străzile, inundate în câteva minute

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județele: Alba și Cluj.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră.”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Raport de progres pe Autostrada Sebeș – Turda. CNAIR: Se toarnă stratul de uzură. Situația în 28 iulie

Publicat

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR a anunțat că pe Autostrada Sebeș-Turda se toarnă stratul de uzură. 

Într-o postare pe contul oficial de Facebook, CNAIR a postat și un video în care se pot vedea porțiuni din autostradă și mobilizarea utilajelor la fața locului, pe lotul 2.

Deși reprezentanții companiei spun că este vorba despre un ”raport de progres”, nu oferă detalii legate de stadiul fizic al lucrărilor și legate de data la care va fi dat în folosință și lotul 2, ultimul rămas nefinalizat.

Potrivit ultimei raportări disponibile a CNAIR, veche de aproximativ 2 săptămâni, stadiul lucrărilor pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între Sântimbru și Aiud, este de 85,9 %, la un progres financiar de 77%.

Deschiderea traficului este estimată pentru luna noiembrie 2021 și ar însemna posibilitatea de circulație pe toată porțiunea autostrăzii Sebeș-Turda.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ploaie violentă cu grindină de dimensiuni medii și mari, la Alba Iulia. Străzile, inundate în câteva minute

Publicat

O ploaie violentă cu grindină s-a abătut miercuri, în jurul orei 18:45, asupra municipiului Alba Iulia. 

Bucățile de gheața au avut dimensiuni medii spre mari. Ploaia a durat mai multe minute, timp în care străzile s-au umplut de apă și de bucăți de gheață.

Meteorologii au actualizat atenționările de caniculă și au emis avertizări de furtuni, valabile pentru următoarea perioadă în Alba și alte județe din țară.

Sursă video: Cititor Alba24 – centrul municipiului Alba Iulia:

Miercuri peste zi, meteorologii anunțaseră temperaturi de 36 de grade Celsius la Alba Iulia (resimțite ca 38 de grade), și o ploaie după-amiază.

După ploaie, mai multe străzi din Alba Iulia au fost inundate.

”Bună, asa arata strada Viilor recent refăcută, după o ploaie rezonabilă de doar 15, 20 de minute. Aici vor sa facă pistă de biciclete, eu spun să facă pistă de canoe”, a transmis un cititor Alba24, care a trimis și o filmare.

Și în cartierul Cetate, în intersecția de la Agras, au fost din nou probleme.

Foto: Cornel Gruian Facebook

COD GALBEN: de miercuri, 28 iulie până sâmbătă, 31 iulie

În intervalul menționat valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Restricții de circulație pentru mașinile de peste 7,5 tone, pe întreaga rețea rutieră. Canicula și traficul strică drumurile

Publicat

lucrari asfaltari drum

Joi, vineri și sâmbătă (29-31 iulie), în intervalul orar 12:00-20:00, se vor institui restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe întreaga rețea rutieră, exceptând județele: Harghita, Neamț, Suceava și Botoșani, transmit reprezentanții DRPD Timișoara.

Aceste restricții vor fi instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie.

Comunicatul DRPD Timișoara

Măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua  rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă.

Amintim conducătorilor auto că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 al Ordonanţei de Guvern nr.43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului ”poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de codul  portocaliu, cu excepţia:

•           transporturilor de persoane;

•           transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;

•           vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;

•           transporturi funerare;

•           transporturi poştale;

•           transporturi de echipamente de prim ajutor;

•           transporturi pentru distribuire de carburanţi;

•           transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;

•           transporturi pentru tractări vehicule avariate;

•           transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;

•           transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;

•           transporturi apă îmbuteliată;

•           transporturi produse provenite din exploatări agricole;

•           transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.”

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate