Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANRE reduce tarifele zonale pentru introducerea energiei electrice în rețea. Estimare de scădere cu 4-5% a preţului la tranzacţionare. Efecte pentru consumatorii casnici

Publicat

stalp electrica curent

stalp electrica curent Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE a aprobat, în şedinţa din data de 15 iunie, un ordin privind aprobarea tarifelor zonale aferente serviciului de transport pentru introducerea de energie electrică în reţea (TG) și a tarifului mediu de introducere a energiei electrice în rețea, practicate de operatorii economici din cadrul sectorului energiei electrice.

Potrivit acestuia, tarifele TG vor fi reduse în funcție de zonă cu până la 8,93 lei/MWh, ceea ce înseamnă o scădere a prețului mediu de tranzacționare cu circa 4-5%.

Potrivit unui comunicat emis de ANRE, prezentul Ordin de modificare a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 53/2013 a fost elaborat având în vedere recomandările ACER privind orientările referitoare la tarifele de transport plătite de producătorii de energie electrică, astfel încât:

– Tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în rețele TG să acopere numai costul marginal pe termen scurt, și anume suma dintre costul marginal datorat consumului propriu tehnologic CMCPT din reţeaua electrică de transport şi costul marginal datorat congestiilor din reţeaua electrică de transport CMCON;

– Tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în rețele TG să fie diferită pe zone tarifare diferite, în funcţie de impactul pe care îl are introducerea energiei electrice în nodurile reţelei electrice;

– Costul mediu al transportului, determinat ca diferență dintre venitul reglementat și costul marginal total al transportului, se recuperează integral prin tariful de transport- componenta de extragere a energiei electrice TL.

În urma consultării publice și, ulterior, a dezbaterii publice cu operatorii economici a rezultat ca fiind necesară introducerea prevederii exprese în cadrul ordinului de aprobare a tarifelor a obligației de actualizare a prețurilor ferme precizate în contractele încheiate pe piața de energie electrică, potrivit prevederilor Regulamentului privind modalitățile de încheiere a contractelor bilaterale de energie electrică prin licitație extinsă și negociere continuă și prin contracte de procesare, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 78/2014 și ale Regulamentului privind cadrul organizat de tranzacționare pe piața centralizată cu negociere dubla continuă a contractelor bilaterale de energie electrică, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 49/2013, astfel încât acestea să reflecte reducerea tarifului de transport – componenta de introducere a energiei electrice în rețele.

Reducerea tarifelor TG în funcție de zonă cu până la 8,93 lei/MWh va conduce la o scădere a prețului mediu de tranzacționare pe piața angro de energie cu cca. 4-5 %, precum și la creșterea oportunităților de export pentru producătorii români de energie electrică.

Pe termen scurt, această măsură va avea un efect nesemnificativ asupra prețurilor la consumatorii finali, întrucât tarifele de extracție din rețea trebuie ajustate în așa fel încât să poată fi asigurată acoperirea costurilor justificate ale CN Transelectrica SA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax