Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Anul Nou 2021 pentru credincioșii ortodocși de rit vechi. Trecerea în noul an se celebrează în noaptea de 13 spre 14 ianuarie


Publicat

artificii anul nou an nou

La două săptămâni după petrecerile „oficiale” de Revelion, urmează aceeaşi sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi. Ei vor celebra trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie.

Această sărbătoare este comemorată de credincioşii creştini de rit vechi, care fac parte din biserici ortodoxe care nu au preluat calendarul iulian îndreptat precum şi de creştinii care nu au acceptat îndreptarea calendarului de către bisericile din care făceau parte.

Pentru sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni, această noapte înseamnă mese întinse până la ziuă, muzică şi multă veselie.

Citește și MESAJE DE ANUL NOU 2021: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2021

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, popoarele slave sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi sau ajunul Sfântului Vasile.

Obiceiuri și tradiții de Anul Nou pentru creștinii ortodocși de rit vechi. În această zi, gospodinele pregătesc masa de sărbătoare şi împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă. Anul Nou pe stil vechi întruneşte tradiţiile laice şi cele creştin-ortodoxe.

Pe 13 ianuarie, după ce apune soarele, cete de tineri umblă cu „Pluguşorul”. În popor, se spune că gazda la care vin urătorii va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele.

În satele din Republica Moldova obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate cu sfinţenie. Cete de tineri colindă uliţele satului şi pocnesc din bice. Aceştia ură din casă în casă cu talăngi şi buhaiuri pentru un an mai roditor şi mai îmbelşugat.

Apoi, flăcăii încing şi dansul căluţilor, pentru ca gospodăriile să fie protejate în anul care vine. Obiceiul de a ura în prag de An Nou datează din cele mai vechi timpuri.

Tinerii colindă în ultimele zile ale anului prin sat şi fac urari pentru fertilitatea pământului şi belşugul gospodăriei.

Potrivit tradiţiei, flăcăii din comună, îmbrăcaţi în haine tradiţionale şi purtând măşti care întruchipează diferite figuri mitologice, cântă şi dansează pentru a întâmpina noul an cu voie bună.

Se păstrează obiceiul de a se prepara unele mâncăruri speciale pentru sărbători: clătite cu brânză şi carne, vărzări, cozonaci, cârnaţi şi sarmale.

Citește și MESAJE DE ANUL NOU 2021. FELICITĂRI prin SMS de ANUL NOU. URĂRI de Revelion 2020-2021

Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creştinilor ortodocşi şi ale celor de rit vechi a apărut în anul 1924, când unii credincioşi au refuzat să adopte calendarul Gregorian, menţinându-l pe cel Iulian.

În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruşi lipoveni şi sârbi. Potrivit recensământului efectuat în 2002, numărul ruşilor lipoveni este de 29.774, al ruşilor – de 8.914, al sârbilor – 22.518. Potrivit aceluiaşi recensământ efectuat în 2002, în România trăiesc 1.780 de armeni.

Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou pe stil vechi

O veche tradiţie în comunităţile sârbeşti din Timişoara spune că cei care se lasă acoperiţi înainte de miezul nopţii de fustele ţigăncilor vor avea noroc tot anul. Desigur, în schimbul norocului pe un an, ţigăncile solicită răsplata în bani.

Sârbii din Banat obişnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima şampanie în noul an, ei fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi tot anul.

Rusii din Galaţi mai păstrează încă obiceiul unor mâncăruri tradiţionale de sărbători: un fel de clătite cu brânză sau cu carne, varzari, piroste, găluşti din aluat, cu interior de carne tocată, fierte în apă cu sare. În rest, şi rusoaicele învârtesc de sărbători cozonac, cârnaţi şi sarmale.

Diferenţa între cei care respectă sărbătorile de rit vechi şi cei care urmează calendarul gregorian constă în faptul că sărbătorile pe stil nou cu dată fixă sunt celebrate cu 13 zile mai devreme. Singura sărbătoare pe stil nou care respectă vechiul calendar iulian este Paştele, însă deşi are ca punct de reper data din calendarul iulian, aceasta se stabileşte în funcţie de calendarul nou.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Tânăr de 21 de ani, rănit într-un accident de circulație produs la Roșia de Secaș. Coliziune între două mașini

Publicat

Un tânăr de 21 de ani, din Roșia de Secaș, a fost rănit într-un accident de circulație produs pe raza comunei. 

Potrivit polițiștilor, accidentul s-a produs la data de 12 iunie 2021, în jurul orei 07.30, pe DJ 107B.

Un bărbat, de 34 ani, din comuna Cergău, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Cergău – Roșia de Secaș, a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un tânăr, de 21 de ani, din comuna Roșia de Secaș.

În urma accidentului rutier, conducătorul celui de-al doilea autoturism a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Spirit civic al unui bărbat din Alba: A găsit un portmoneu pe stradă și l-a predat poliției

Publicat

Un bărbat din Abrud a predat poliţiei un portmoneu în care era suma de 622 de lei și acte, pe care l-a găsit pe stradă. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba îi adresează domnului Caș Aurel felicitări pentru spiritul civic de care a dat dovadă.

Potrivit IPJ Alba, la data de 12 iunie 2021, la Poliția Orașului Câmpeni s-a prezentat domnul Caș Aurel, de 56 de ani, din Abrud, care a predat un portmoneu în care se afla suma de 622 de lei și documente. Bărbatul a declarat că a găsit portmoneul pe partea carosabilă, în zona unei stații de carburanți din Câmpeni.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat persoana care pierduse portmoneul, un bărbat din Alba Iulia, căruia i-a fost restituit.

Polițiștii îi adresează, în mod public, felicitări domnului Caș Aurel, care a dat dovadă de un spirit civic desăvârșit.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Hotărâre CJSU Alba: Școlile din alte două localități din județ intră în scenariul verde. Toți elevii vor merge la cursuri

Publicat

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a decis luni ieșirea din scenariul galben a școlilor din Cergău Mare și Hopârta. Decizia se aplică de marți, 15 iunie.

HOTĂRÂREA  nr. 185 din 14.06.2021 privind modificarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ Şcoala Gimnazială “Aron Cotruş” Cergău Mare şi Şcoala Gimnazială Hopârta

Hotărârea nr. 185 din 14.06.2021

Art. 1. Având în vedere că incidenţa cumulată la 14 zile la nivelul comunei Cergău este de 0,00/1000 de locuitori şi la nivelul comunei Hopârta este de 0,00/1000 de locuitori, la data de 14.06.2021, se aprobă modificarea scenariilor de funcționare pentru unitățile de învățământ Şcoala Gimnazială “Aron Cotruş” Cergău Mare şi Şcoala Gimnazială Hopârta, județul Alba, din scenariul galben în scenariul verde, începând cu data de 15.06.2021.

Vezi și LISTA: SCENARIILE de funcționare a școlilor, liceelor și grădinițelor din ALBA în săptămâna 14-18 iunie. Hotărârea CJSU

Reamintim că elevii din clasele XII-XIII au încheiat anul școlar în 4 iunie, iar cei de clasa a VIII-a, în 11 iunie.

Grupele de grădiniță și celelalte clase (pregătitoare, I, a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a) mai au două săptămâni de școală. Pentru ei, anul școlar se încheie în 25 iunie.

Prezența fizică a elevilor în unitățile de învățământ este și în funcție de incidența COVID, după următoarele scenarii:

scenariul 1 (verde) – participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;

scenariul 2 (galben) – participarea zilnică, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară şi participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

S-a stins din viață unul dintre ultimii veterani de război din Cugir: eroul Petru Mugescu

Publicat

S-a stins din viață unul dintre ultimii veterani de război din Cugir: Petru Mugescu din Călene (sat aparținător).

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Cugir, Adrian Teban.

”Anul trecut când l-am vizitat la căsuța din Călene nu știam că va fi ultima întrevedere cu un om care merita pe deplin respectul nostru” a transmis Teban.

Petru Mugescu avea 98 de ani și era cetățean de onoare al orașului Cugir.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate