Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANUNŢ important pentru posesorii de centrale termice: Din toamnă, scot bani în plus din buzunar. Ce taxe vor fi introduse

Publicat

centrala termicaO directivă a Uniunii Europene, care intră în vigoare în data de 26 septembrie, obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Decizia va afecta milioane de români pentru că în prezent 1,5 milioane de familii se încălzesc cu centrale de apartament, iar în fiecare an, în România, se vând 150.000 de astfel de centrale. Acestea costa între 4.500 de lei şi 7.000 de lei, în funcţie de dimensiunea locuinţei.

Cu toate astea, producătorii spun că aceste centralele termice cu condensare permit o economie de până la 35 % la consumul gaz. Ionuţ Nejloveanu, vicepreşedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), a declarat că în nicio ţară europeană nu se permite montarea centralei în apartament pentru că ele, în primul rând, poluează. Tot el a spus că oamenii sunt obligaţi ca din 10 în 10 ani să schimbe centrala de apartament.

„Poluatorul plăteşte. Oamenii care şi-au montat centrală nu au fost sfătuiţi de legislaţia ce va urma. Despre această directivă se ştie de mult timp. De asemenea, se ştie şi că se va introduce taxa pe coş, că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox care să polueze sus şi nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreţinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideţi să vedem dacă în 10 ani, pentru că din 10 în 10 ani legea spune ca centrala trebuie schimbată, ea se amortizează”, a spus Nejloveanu.

Şi premierul Victor Ponta a declarat în vara anului trecut că se caută strategii pe termen lung privind eficienţa energetică.

„Se discută şi la nivelul UE faptul că, sigur, există mai multă eficienţă energetică, costuri mai mici, poluare mai puţină, atunci când nu are fiecare om în oraş centrala lui, ci atunci când avem un sistem performant de termoficare.

Aceasta este o chestiune pe care sper să o reuşim pe termen mediu şi lung. Vreau să spun foarte clar că nu intenţionează acest Guvern să pună nicio taxă pe nicio centrală de apartament, dar intenţionează acest Guvern şi următoarele să sprijinim modernizarea sistemelor de termoficare în marile oraşe, acolo unde în continuare se poluează mult, costă multă, acumulăm datorii şi suntem încă la un nivel de eficienţă energetică extrem de scăzut”, a mai spus premierul.

sursa: românia tv,  ampress

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax