Contacteaza-ne si pe
Publicitate

CÎMPENI

Apel către Ministrul Culturii, Daniel Breaz, pentru salvarea podului “Regele Ferdinand” din Câmpeni

Publicat

podul-din-Cimpeni-inaugurat-de- regele Ferdinand-si-regina-Maria

Un grup de inițiativă care militează pentru restaurarea Podului “Regele Ferdinand” din Câmpeni îi cere Ministrului Culturii, Daniel Breaz să demareze procedura pentru expertizarea podului, întocmirea unui proiect profesionist de restaurare și conservare ca monument istoric.

Podul de fier de peste Arieş care a fost inaugurat în mai 1919, de către casa regală, se află momentan în stare de degradare. Potrivit grupului care semnează scrisoarea către Daniel Breaz, ”la nivel local in jurul lui se contureaza doua idei nefericite: prima, de dăramare a podului iar a doua de intervenție nespecializată asupra lui – cu vopsea și beton.” 

”Stimate Domnule Ministru,

În prima parte a anului 1919 suveranii României reîntregite făceau prima lor vizită în Munţii Apuseni, ca parte a unui turneu în Transilvania şi inaugurau în mai 1919 la Cîmpeni podul de fier de peste Arieş, care a primit încă din acea zi numele de  „ Podul Regele Ferdinand”. Regele şi regina socoteau că este foarte  important să onoreze cu prezenţa lor moţii, cei mai dârji şi mai aprigi patrioți din Ardeal.

Această vizită istorică a fost consemnată în ”Însemnările zilnice” ale Reginei Maria și mai ales a fost imortalizată de mai multe fotografii-document care au devenit emblematice fiind totodata foarte mediatizate în ultimii ani pe Internet și în presa scrisă.

Din motive greu de înțeles, autoritățile locale nu au pus în valoare potențialul istoric si implicit turistic al acestui pod de epocă care a fost  lăsat într-o nemeritată uitare. Nu există nici măcar o inscripţie la faţa locului care să ateste adevărul istoric al “Podului Ferdinand.”

În mod paradoxal, pe acest pod istoric, dar neînscripţionat ca atare, se face accesul la Centrul de informare turistică, situat in imediata apropiere. Un veac de istorie, un veac de singurătate pentru Podul Regele Ferdinand din Cîmpeni. Din păcate, al doilea veac al acestui monument începe sub auspicii si mai nefavorabile deoarece la nivel local in jurul lui se contureaza doua idei nefericite: prima, de dăramare a podului iar a doua de intervenție nespecializată asupra lui – cu vopsea și beton. 

Înainte ca vreuna dintre aceste acțiuni să se concretizeze, vă rugăm domnule profesor, ca în calitatea dumneavoastră de senator de Alba și de Ministru al Culturii, să faceți  demersurile necesare care pot salva acest pod și-l pot pune acolo unde îi este locul, în rândul monumentelor istorice corect puse în valoare.

Prin urmare, solicitarea noastra este în sensul demarării de către dumneavoastră la Ministerul Culturii a procedurii pentru expertizarea podului, pentru întocmirea unui proiect profesionist de restaurare și conservare și  pentru clasarea “Podului Regele Ferdinand” din Cîmpeni ca monument istoric în vederea protejării și includerii lui în circuitul turistic al Țării Moților. 

Semnează, în numele Grupului de inițiativă pentru salvarea Podului “Regele Ferdinand” din Cîmpeni, avocat Stana Dragoiu și jurnalist Ciprian Aron.”


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Incendiu la coșul de fum al unei case din Ciuguzel. Pompierii din Aiud au intervenit pentru stingerea focului

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu a izbucnit vineri seara, la coșul de fum al unei locuințe din localitatea Ciuguzel. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD la un incendiu izbucnit la coșul de fum a unei locuințe din localitatea Ciuguzel. UPDATE: Incendiul a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Finanțelor, despre rambursarea taxei auto. Data limită până la care românii își vor primi înapoi banii

Publicat

evacuare esapament masina poluare co2

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi că până la finele lunii aprilie, toate deciziile de impunere în privința restituirii taxei auto trebuie să fie emise, amenințând chiar cu demiteri în caz contrar. În plus, până la finele lunii mai, toți românii care au decizii de impunere ar trebui să își primească banii, potrivit ministrului. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Inconștiență fără limite, la Alba Iulia. Trei tineri au escaladat un stâlp de înaltă tensiune din oraș

Publicat

tineri stalp inalta tensiune

Teribilism dus la inconştienţă. Trei tineri au fost surprinși, vineri după-amiaza, în timp ce s-au urcat pe un stâlp de înaltă tensiune aflat în zona podului rutier de peste râul Ampoi, la ieșirea din municipiul Alba Iulia spre Cluj-Napoca. Un cititor Alba24 a surprins imagini cu trei tineri care s-au cățărat pe un stâlp de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele, obligate să încheie asigurare de răspundere profesională. Proiect la Ministerul Justiţiei

Publicat

semnare acte

Firmele vor fi obligate să încheie anual o asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puțin cheltuielile necesare unei eventuale proceduri de insolvență. Prevederea se regăseşte într-un proiect de lege lansat vineri în dezbatere publică de Ministerul Justiției. Polița va trebui transmisă Registrului Comerțului, altfel această instituție va putea să pronunțe dizolvarea firmelor, adică, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate