Contacteaza-ne si pe
Publicitate

CÎMPENI

Apel către Ministrul Culturii, Daniel Breaz, pentru salvarea podului “Regele Ferdinand” din Câmpeni

Publicat


podul-din-Cimpeni-inaugurat-de- regele Ferdinand-si-regina-Maria

Un grup de inițiativă care militează pentru restaurarea Podului “Regele Ferdinand” din Câmpeni îi cere Ministrului Culturii, Daniel Breaz să demareze procedura pentru expertizarea podului, întocmirea unui proiect profesionist de restaurare și conservare ca monument istoric.

Podul de fier de peste Arieş care a fost inaugurat în mai 1919, de către casa regală, se află momentan în stare de degradare. Potrivit grupului care semnează scrisoarea către Daniel Breaz, ”la nivel local in jurul lui se contureaza doua idei nefericite: prima, de dăramare a podului iar a doua de intervenție nespecializată asupra lui – cu vopsea și beton.” 

”Stimate Domnule Ministru,

În prima parte a anului 1919 suveranii României reîntregite făceau prima lor vizită în Munţii Apuseni, ca parte a unui turneu în Transilvania şi inaugurau în mai 1919 la Cîmpeni podul de fier de peste Arieş, care a primit încă din acea zi numele de  „ Podul Regele Ferdinand”. Regele şi regina socoteau că este foarte  important să onoreze cu prezenţa lor moţii, cei mai dârji şi mai aprigi patrioți din Ardeal.

Această vizită istorică a fost consemnată în ”Însemnările zilnice” ale Reginei Maria și mai ales a fost imortalizată de mai multe fotografii-document care au devenit emblematice fiind totodata foarte mediatizate în ultimii ani pe Internet și în presa scrisă.

Din motive greu de înțeles, autoritățile locale nu au pus în valoare potențialul istoric si implicit turistic al acestui pod de epocă care a fost  lăsat într-o nemeritată uitare. Nu există nici măcar o inscripţie la faţa locului care să ateste adevărul istoric al “Podului Ferdinand.”

În mod paradoxal, pe acest pod istoric, dar neînscripţionat ca atare, se face accesul la Centrul de informare turistică, situat in imediata apropiere. Un veac de istorie, un veac de singurătate pentru Podul Regele Ferdinand din Cîmpeni. Din păcate, al doilea veac al acestui monument începe sub auspicii si mai nefavorabile deoarece la nivel local in jurul lui se contureaza doua idei nefericite: prima, de dăramare a podului iar a doua de intervenție nespecializată asupra lui – cu vopsea și beton. 

Înainte ca vreuna dintre aceste acțiuni să se concretizeze, vă rugăm domnule profesor, ca în calitatea dumneavoastră de senator de Alba și de Ministru al Culturii, să faceți  demersurile necesare care pot salva acest pod și-l pot pune acolo unde îi este locul, în rândul monumentelor istorice corect puse în valoare.

Prin urmare, solicitarea noastra este în sensul demarării de către dumneavoastră la Ministerul Culturii a procedurii pentru expertizarea podului, pentru întocmirea unui proiect profesionist de restaurare și conservare și  pentru clasarea “Podului Regele Ferdinand” din Cîmpeni ca monument istoric în vederea protejării și includerii lui în circuitul turistic al Țării Moților. 

Semnează, în numele Grupului de inițiativă pentru salvarea Podului “Regele Ferdinand” din Cîmpeni, avocat Stana Dragoiu și jurnalist Ciprian Aron.”


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Amenzi plătite prin muncă la Ciugud. Un bărbat trebuie să lucreze peste 100 de ore în folosul comunității

Publicat

Un bărbat din Ciugud va presta peste 100 de ore de muncă în folosul comunității, din cauza unor amenzi vechi de peste cinci ani. Reprezentanții Primăriei Ciugud l-au trimis în judecată pe bărbat, deoarece acesta a primit în trecut mai multe amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.785 lei, pe care nu le-a plătit. Din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Imagini extrem de rare cu DOI LUPI care se țin scai de o căruță, ziua în amiaza mare, într-un sat din Harghita

Publicat

Doi lupi au fost filmați în timp ce urmăreau o căruță, ziua în amiaza mare, într-un sat din județul Harghita. Imaginile au fost postate miercuri, pe rețeaua de socializare Facebook. Pe video se pot observa doi lupi care urmăresc o căruță, de care era legat un câine. „Ziua în amiaza mare! În localitatea Armășeni jud. […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Cursuri universitare pentru persoane vârstnice, la Cluj-Napoca. Cel mai bătrân student are 93 de ani

Publicat

La Cluj Napoca s-au deschis în acest an cursuri universitare pentru persoanele în vârstă. Universitatea Vârstei a treia este un proiect organizat de Primăria Cluj-Napoca, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală, în parteneriat cu Asociaţia EduNation şi Fundaţia Universităţii Babeş-Bolyai. Beneficiarii sunt 80 de vârstnici de la două centre de zi pentru vârstnici. Prin […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba Iulia, salvat de pompieri. A adormit cu mâncarea pe foc și a fost la un pas de tragedie

Publicat

Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit cu o autospecială cu apă și spumă și o ambulanță SMURD la un apartament situat în Alba Iulis, pe Strada Mircea cel Bătrân. (FOTO: Arhivă) Intervenția a fost solicitată ca urmare a unei degajări mari de fum dintr-un apartament. La fața locului, pompierii au găsit locuința inundată cu […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate