Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

Apel către Ministrul Culturii, Daniel Breaz, pentru salvarea podului “Regele Ferdinand” din Câmpeni

Publicat

podul-din-Cimpeni-inaugurat-de- regele Ferdinand-si-regina-Maria

Un grup de inițiativă care militează pentru restaurarea Podului “Regele Ferdinand” din Câmpeni îi cere Ministrului Culturii, Daniel Breaz să demareze procedura pentru expertizarea podului, întocmirea unui proiect profesionist de restaurare și conservare ca monument istoric.

Podul de fier de peste Arieş care a fost inaugurat în mai 1919, de către casa regală, se află momentan în stare de degradare. Potrivit grupului care semnează scrisoarea către Daniel Breaz, ”la nivel local in jurul lui se contureaza doua idei nefericite: prima, de dăramare a podului iar a doua de intervenție nespecializată asupra lui – cu vopsea și beton.” 

”Stimate Domnule Ministru,

În prima parte a anului 1919 suveranii României reîntregite făceau prima lor vizită în Munţii Apuseni, ca parte a unui turneu în Transilvania şi inaugurau în mai 1919 la Cîmpeni podul de fier de peste Arieş, care a primit încă din acea zi numele de  „ Podul Regele Ferdinand”. Regele şi regina socoteau că este foarte  important să onoreze cu prezenţa lor moţii, cei mai dârji şi mai aprigi patrioți din Ardeal.

Această vizită istorică a fost consemnată în ”Însemnările zilnice” ale Reginei Maria și mai ales a fost imortalizată de mai multe fotografii-document care au devenit emblematice fiind totodata foarte mediatizate în ultimii ani pe Internet și în presa scrisă.

Din motive greu de înțeles, autoritățile locale nu au pus în valoare potențialul istoric si implicit turistic al acestui pod de epocă care a fost  lăsat într-o nemeritată uitare. Nu există nici măcar o inscripţie la faţa locului care să ateste adevărul istoric al “Podului Ferdinand.”

În mod paradoxal, pe acest pod istoric, dar neînscripţionat ca atare, se face accesul la Centrul de informare turistică, situat in imediata apropiere. Un veac de istorie, un veac de singurătate pentru Podul Regele Ferdinand din Cîmpeni. Din păcate, al doilea veac al acestui monument începe sub auspicii si mai nefavorabile deoarece la nivel local in jurul lui se contureaza doua idei nefericite: prima, de dăramare a podului iar a doua de intervenție nespecializată asupra lui – cu vopsea și beton. 

Înainte ca vreuna dintre aceste acțiuni să se concretizeze, vă rugăm domnule profesor, ca în calitatea dumneavoastră de senator de Alba și de Ministru al Culturii, să faceți  demersurile necesare care pot salva acest pod și-l pot pune acolo unde îi este locul, în rândul monumentelor istorice corect puse în valoare.

Prin urmare, solicitarea noastra este în sensul demarării de către dumneavoastră la Ministerul Culturii a procedurii pentru expertizarea podului, pentru întocmirea unui proiect profesionist de restaurare și conservare și  pentru clasarea “Podului Regele Ferdinand” din Cîmpeni ca monument istoric în vederea protejării și includerii lui în circuitul turistic al Țării Moților. 

Semnează, în numele Grupului de inițiativă pentru salvarea Podului “Regele Ferdinand” din Cîmpeni, avocat Stana Dragoiu și jurnalist Ciprian Aron.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax