Eveniment
Aproape 300 de supermarket-uri, fast-food-uri și restaurante din Alba, controlate de inspectorii DSVSA. Nereguli descoperite
Aproape 300 de supermarket-uri, restaurante, fast-food-uri și brutării din mai multe orașe din Alba au fost verficate de inspectorii DSVSA, în luna ianuarie.
Este voroba despre unități care produc sau comercializează produse de origine animală și non-animală. În total au fost avut loc într-o singură lună, 283 de acțiuni de control.
Au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 54.800 de lei pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Sancțiunile au fost aplicate respectând principiul gradualității și în funcție de gravitatea neconformităților constatate.
Ce unități au fost verificate
Au fost verificate toate categoriile de unități, care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea pâinii, procesării laptelui, procesării cărnii, comerț cu amănuntul, fabricarea prăjiturilor, a produselor proaspete de patiserie, respectiv la unități în care se prepară și servesc mâncăruri gătite sau în regim dar catering.
De asemenea inspectorii au fost și în piețe agroalimentare, la centre de ambalare ouă, abatoare, măcelării, carmangerii etc.
Sancțiunile au fost aplicate la supermarketuri, restaurante, unități de tip catering, fast-food și brutării, din zonele Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Ocna Mureș, Câmpeni și împrejurimi.
Problemele depistate de inspectorii DSVSA la unitățile controlate
Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
- Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
- Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;
- Nerespectarea de către agenţii economici care produc, prelucrează şi depozitează produse alimentare a frecvenţei controalelor privind testările prin analize de laborator pentru atestarea calităţii şi salubrităţii produselor de origine animală, conform normelor legale în vigoare, în laboratoarele autorizate;
- Nerespectarea normelor de igienă pe fluxul tehnologic, în unităţile de prelucrare a produselor şi subproduselor de origine animală şi nonanimală.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News