Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Arest la domiciliu pentru Ovidiu Jidveian, acuzat de înșelăciune și delapidare, în dosarul Parc Residence Alpha din Alba Iulia

Publicat

Ovidiu Jidveian a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției. Arestul preventivă a fost înlocuit cu arestul la domiciliu

Arest la domiciliu pentru Ovidiu Jidveian, acuzat de înșelăciune și delapidare, în dosarul Parc Residence Alpha din Alba Iulia. Decizia a fost luată luni, de către Curtea de Apel Cluj, după ce inculpatul și-a recunoscut vinovăția.

Jidveian a fost arestat preventiv de la finalul lunii mai 2024. Acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, delapidare în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și șase infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În minuta hotărârii Curții de Apel Cluj se amintește că a fost încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei în 13 septembrie 2024. Decizia este cu termen de contestație.

Arest la domiciliu pentru Ovidiu Jidveian. Hotărârea instanței

”Admite cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj formulată cu ocazia sesizării instanţei cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 13.09.2024 şi dispune:

  • înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile care curge de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri, faţă de inculpatul J.O.V., în prezent aflat în CRAP din cadrul IPJ ALBA
  • impune inculpatului J.O.V. ca pe durata măsurii arestului la domiciliu să nu părăsească imobilul din (…) fără permisiunea judecătorului care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza
  • pe durata arestului la domiciliu inculpatul J.O.V. are obligaţia de a se prezenta în faţa instanţei de judecată ori de câte ori este chemat
  • în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau obligaţiilor ce le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestului preventiv
  • desemnează IPJ ALBA pentru supravegherea respectării măsurilor şi a obligaţiilor impuse.

Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului J.O.V. la data rămânerii definitive a prezentei încheieri de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.1/UP/30.05.2024 emis de Curtea de Apel Cluj, dacă nu este reţinut ori arestat în altă cauză.

Dispune comunicarea dispozitivului încheierii către IPJ Alba, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Direcţiei Generale de Paşapoarte, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Alba.

Verificarea subzistenţei temeiurilor ce au determinat măsura arestului la domiciliu faţă de inculpat urmează a se realiza în termen de 30 de zile (raportat la durata măsurii), termen calculat de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri”, se arată în soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj din 20 septembrie 2024.

Arest la domiciliu pentru Ovidiu Jidveian. Acuzațiile procurorilor

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică (avocat în cadrul Baroului Alba)  pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave (245 acte materiale), delapidare în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și 6 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și față de o persoană juridică (dezvoltator imobiliar), pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave (239 acte materiale) și 6 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În ordonanța procurorului se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2019 – octombrie 2023, suspectul persoană fizică a promis spre vânzare un număr total de 263 de spații locative sau comerciale, deși Primăria Municipiului Alba Iulia autorizase executarea unui proiect imobiliar conținând doar 41 de apartamente, cu spații comerciale și de alimentație publică, care urmau a fi amplasate în două corpuri de clădire.

Astfel, s-a conturat suspiciunea că, prin inducerea în eroare a unui număr de 201 promitenți cumpărători, suspectul persoană fizică (în cele mai multe ocazii acționând în realizarea obiectului de activitate al dezvoltatorului imobiliar) a reușit să determine persoane vătămate să achite sumele totale de 31.486.821,24 lei și 5.508.377,1 euro acesta fiind valoarea prejuidiului total estimat în dosarul penal.

Transferuri de bani

Din raportul de constatare întocmit în cauză rezultă că, în perioada martie 2019 – octombrie 2023, din conturile dezvoltatorului imobiliar au fost transferate, prin multiple operațiuni, suma totală de 36.272.353 lei și 29.999,92 euro către conturile personale ale suspectului persoană fizică, transferurile fiind efectuate cu frecvență aproape zilnică sau săptămânală, la scurt timp după încasarea de către societate a prețurilor vizând spațiile locative/ comerciale promise celor 201 promitenți cumpărători.

Banii folosiți pe platforme de tranzacționare din Cipru și Belize

Marea majoritate a acestor sume de bani au fost folosite de către suspectul persoană fizică în mod speculativ, pe platforme de tranzacționare specializate în instrumente financiare derivate, operate de către brokeri cu sediile în Cipru și Belize.

Acești brokeri pun la dispoziție contracte pentru diferență (CFD-instrumente financiare derivate) pentru toate tipurile de active (măsuri, acțiuni, indici bursieri, cryptomonede).

În această cauză au fost efectuate în ziua de 29 mai 2024 două percheziții domiciliare și activități de ridicare de înscrisuri și date informatice de la mai multe peresoane și birouri notariale.

În dosar sunt cercetați și un notar și fiul său. Detalii, AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Nicu

    sâmbătă, 21.09.2024 at 13:44

    mare brânză.. întră o țîră în depresie ca nu mai poate ieși sa se făleasca prin crajmele cu parveniti. paguba trebuie recuperata până la ultimul cent

  2. pilu

    marți, 24.09.2024 at 12:06

    Încet, încet se trece la albirea ăstuia, că aşa merge justiţia română. Ca la Iorgulescu. că demult se intuia matrapazlîcurile justiţiei. Aşa sunt spălaţi borfaşii şi hoţii. Ăia care trebuie,nu toţi părligarii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate