Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Țeapa imobiliară Parc Residence Alpha din Alba Iulia: Ovidiu Jidveian a făcut apel la decizia de prelungire a arestării preventive

Publicat

Ovidiu Jidveian a făcut apel la decizia magistraților Curții de Apel Cluj Napoca. Este vorba despre decizia prin care i-a fost prelungit arestul preventiv cu 30 de zile. 

Recent în data de 5 iulie 2024, contestația a fost înregistrată pe rolul instanței superioare la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Ședința de judecată în care va fi analizată de magistrați cererea lui Jidveian va avea loc în data de 15 iulie 2024.

Reamintim că magistrații din Cluj au menținut arestarea preventivă a acestuia, în data de 25 iunie.

Jidveian este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, delapidare în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și șase infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citește și OFICIAL: Un notar și fiul acestuia cercetați penal alături de Jidveian, în ȚEAPA IMOBILIARĂ PARC RESIDENCE de la Alba Iulia

Anchetatorii au emis un comunicat de presă în care au prezentat schema prin care Jidveian a acționat. De asemenea, aceștia fac cercetări și într-un dosar penal distinct, pe numele unui notar din oraș și al fiului acestuia, anchetați pentru fals în acte.

Comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj Napoca

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică (avocat în cadrul Baroului Alba)  pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave (245 acte materiale), delapidare în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și 6 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și față de o persoană juridică (dezvoltator imobiliar), pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave (239 acte materiale) și 6 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În ordonanța procurorului se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2019 – octombrie 2023, suspectul persoană fizică a promis spre vânzare un număr total de 263 de spații locative sau comerciale, deși Primăria Municipiului Alba Iulia autorizase executarea unui proiect imobiliar conținând doar 41 de apartamente, cu spații comerciale și de alimentație publică, care urmau a fi amplasate în două corpuri de clădire.

Astfel, s-a conturat suspiciunea că, prin inducerea în eroare a unui număr de 201 promitenți cumpărători, suspectul persoană fizică (în cele mai multe ocazii acționând în realizarea obiectului de activitate al dezvoltatorului imobiliar) a reușit să determine persoane vătămate să achite sumele totale de 31.486.821,24 lei și 5.508.377,1 euro acesta fiind valoarea prejuidiului total estimat în dosarul penal.

Transferuri de bani

Din raportul de constatare întocmit în cauză rezultă că, în perioada martie 2019 – octombrie 2023, din conturile dezvoltatorului imobiliar au fost transferate, prin multiple operațiuni, suma totală de 36.272.353 lei și 29.999,92 euro către conturile personale ale suspectului persoană fizică, transferurile fiind efectuate cu frecvență aproape zilnică sau săptămânală, la scurt timp după încasarea de către societate a prețurilor vizând spațiile locative/ comerciale promise celor 201 promitenți cumpărători.

Banii folosiți pe platforme de tranzacționare din Cipru și Belize

Marea majoritate a acestor sume de bani au fost folosite de către suspectul persoană fizică în mod speculativ, pe platforme de tranzacționare specializate în instrumente financiare derivate, operate de către brokeri cu sediile în Cipru și Belize.

Acești brokeri pun la dispoziție contracte pentru diferență (CFD-instrumente financiare derivate) pentru toate tipurile de active (măsuri, acțiuni, indici bursieri, cryptomonede).

Suspecților și s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, iar prin ordonanța procurorului din 30.05.2024 a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a suspectului persoană fizică.

Precizăm că în această cauză au fost efectuate în ziua de 29 mai 2024 două percheziții domiciliare și activități de ridicare de înscrisuri și date informatice de la mai multe peresoane și birouri notariale.

De asemenea, într-un al doilea dosar penal procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică (notar public) pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată (105 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (105 acte materiale) și complicitate la exercitarea fără drept a profesiei

și față de o persoană fizică (fără calitate specială) pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (105 acte materiale), complicitate la fals intelectual în formă continuată (105 acte materiale) și exercitarea fără drept a profesiei.

În ordonanța procurorului se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Pentru ce sunt cercetați notarul și fiul său

În perioada iulie 2020 – august 2023, persoana fizică fără calitate specială (cu sprijinul moral și material al suspectului notar public) a exercitat în mod obișnut activități specifice profesiei de notar public (stabilirea identității părților, luarea consimțământului ș.a. în 105 ocazii distincte) fără a deține calitatea de notar public.

În acest context s-a reținut suspiciunea că suspectul notar public ar fi falsificat intelectual, cu ocazia întocmirii lor, încheierile de autentificare aferente unui număr de 57 de promisiuni de vânzare-cumpărare, precum și alte 48 diverse încheieri de autentificare, deși suspectul nu a interacționat în ocaziile respective cu părțile contractante.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. pilu

  miercuri, 10.07.2024 at 14:23

  Stai mă liniştit acolo, că s-au mai limpezit apele şi-n justiţie. Nu mai este doar cum vreau unii. Cel puţin aşa cred.

 2. Ovidiu Muntean

  miercuri, 10.07.2024 at 15:50

  obiectului de actitate

 3. Radu

  miercuri, 10.07.2024 at 16:39

  In China era deja condamnat la moarte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate