Connect with us
Publicitate

AIUD

Articol în The New York Times despre Sergiu Pașca, tânărul savant din Aiud. Pune lumea medicală în fața unei descoperiri geniale

Publicat

sergiu

Unul dintre cele mai importante ziare al lumii, The New York Times, a publicat un articol dedicat oamenilor de știință cu rezultate remarcabile. Printre aceștia, la loc de cinste se află un savant din Aiud, Județul Alba, Sergiu Pașca.

Cercetările acestuia au uimit lumea medicală mondială. Acum, în pragul unei descoperiri monumentale și înainte de a fi acuzat că ”se joacă de-a dr. Frankenstein”, chiar el este cel care ridică o problemă de etică, 

Articolul, cu titlul ”Using Medicine and Science to Improve the Quality of Life. Medical and scientific breakthroughs, some with ethical concerns, are being used to help people”, explică modul extrem de interesant și de diferit totodată în care Sergiu Pașca a lucrat pentru a obține niște rezultate spectaculoase în domeniul cercetărilor legate de celulele creierului.

Articolul din The New York Times, despre Sergiu Pașca:

”Între degetul mare și arătător, doctorul Sergiu Pașca a ținut un flacon mic de lichid. În interior plutea o bilă lăptoasă de celule – primele etape ale unui efort dedicat mai bunei înțelegeri a creierului uman.

În urmă cu un deceniu, când abia absolvise școala medicală din România, dr. Pașca a fost un pionier în ceea ce privește procesul de transformare a celulelor pielii în celule stem multifuncționale și apoi în tipul de celule cerebrale găsite în cortexul cerebral – zona de gândire și cea mai distinctă parte umană a creierului nostru. El a creat celule ale creierului de la persoane cu autism și schizofrenie, de exemplu, și lucrează pentru a înțelege modul în care acestea acționează diferit.

Oamenii de știință obișnuiau să crească celulele într-un strat plat, pe o farfurie petri, dar dr. Pașca a descoperit că atunci când el și colegii săi permit celulelor stem să crească într-o formă de sferă și să le ghideze pentru a deveni celule ale creierului, acestea încep să se auto-organizeze, să se dezvolte și funcționează mai natural.

Alți cercetători folosesc abordări similare pentru a construi culturi tridimensionale, cunoscute și sub denumirea de organoide, precum ochiul, intestinul sau ficatul.

Când Dr. Pasca, în vârstă de 36 de ani, a pus două bile asemănătoare cu diferite regiuni ale creierului unul lângă altul, au început să comunice și să formeze circuite neuronale. După ce le-a hrănit cu nutrienți timp de aproximativ nouă luni, s-au maturizat pentru a arăta mai mult ca celulele unui creier nou-născut decât cele ale unui făt. Alba24

Înainte ca cineva să-l acuze că se joacă de-a Frankenstein, doctorul Sergiu Pașca a observat rapid că aceste bile ale creierului sunt încă foarte departe de un adevărat creier care funcționează. Alba24 Nu există vase de sânge, astfel încât bilele nu au sursa de energie pentru a crește și multe tipuri de celule încă lipsesc.

Dar el și mai mulți colegi au publicat recent un comentariu în revista științifică Nature, solicitând o conversație publică pentru a discuta orientările de cercetare etică în acest domeniu. „Un cadru etic trebuie dezvoltat gradual acum, în timp ce surogatele creierului rămân în primele etape ale dezvoltării”, au spus ei” a scris The New York Times.

2,5 milioane de dolari de la fondatorul Facebook, pentru cercetările sale

Cercetările pe care tânărul din Aiud le conduce în laboratorul său din Universitatea Stanford, sunt considerate pași mari în diagnosticarea și tratarea unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.

Tânărul cercetător a obținut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la fondatorul Facebook, prin fundația Chan Zuckerberg Initiative, prin care acesta încurajează cercetarea la nivel mondial. Sergiu Pașca a devenit cercetător Ben Barres, iar laboratorul pe care îl conduce a primit suma respectivă în decembrie 2018, pentru a urmări și continua cercetarea neurodegenerativă.

Cine este Sergiu Pașca

Sergiu Pașca este profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford și director al Stanford Neurosciences Institute Stem Cell Core. El se concentrează în primul rând pe dezvoltarea de noi abordări pentru studierea dezvoltării creierului uman și pentru descoperirea mecanismelor tulburărilor neuropsihiatrice.

sergiu

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.

În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

A primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”, dar și distincția de Cetăţean de onoare al municipiului Aiud.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Claudiu

    luni, 16.09.2019 at 14:06

    Cum să nu citesti intregul articol pana la capat, cu regret, oarecum, ca parca am aflat prea putin! Si mai regret ca nu putem marca aceste reușite într-un laborator din țară. Utopic? Felicitări și succes în activitatea remarcabilă pe care o desfășori.

  2. pilu

    miercuri, 03.11.2021 at 13:13

    Pai ce era omul asta daca ramanea in Romania ? Un medic, pentru ca munca de cercetare la care s-a inhamat nu putea fi facuta la noi nici peste cincizeci de ani. Si ma duc la radacina raului, guvernantii tarii, niste neaveniti cu pile, scolati la cele mai obscure facultati din Europa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax