Connect with us

Educație

Modificări la Rezidențiat 2025: repartizările vor fi coordonate de universitățile de medicină și farmacie. Noile reguli

Publicat

Modificări la rezidențiat. Universitățile de medicină și farmacie (UMF) preiau coordonarea pregătirii în rezidențiat. Până acum, această responsabilitate o aveau direcțiile de sănătate publică.

Procedura este stabilită prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației și cercetării 1.066/3.769/2025, publicat în Monitorul Oficial din 5 mai, notează edupedu.ro.

În fiecare an, numărul de locuri și posturi scoase la concurs va fi stabilit de Ministerul Sănătății. Sunt luate în considerare necesarul de medici și de strategiile privind resursele umane din domeniul sanitar.

Repartizarea inițială pe coordonatori și centre universitare este realizată în ordinea punctajului obținut la concurs, cu luarea în considerare a preferințelor exprimate de candidați.

Ulterior, universitățile decid repartiția pe fiecare modul de pregătire. Aceasta se face în baza acordurilor de parteneriat cu spitalele, cu avizul coordonatorilor și în limita locurilor disponibile. Se are în vedere și avizul favorabil al coordonatorului de formare pentru specialitatea respectivă.

Modificări la rezidențiat: repartizările vor fi coordonate de universități

Repartiția se face de către UMF în baza curriculumului național de rezidențiat, în limita locurilor disponibile, cu avizul coordonatorilor de program, în ordinea punctajului obținut la concursul național de rezidențiat. Universitățile vor decide și rotațiile ulterioare ale rezidenților, cu avizul coordonatorului de formare.

Direcțiile de sănătate publică rămân locuri de pracică pentru anumite specialități, precum igienă, epidemiologie, sănătate publică și management.

Registrul matricol național al rezidenților

Ordinul introduce și Registrul matricol național al rezidenților, în care sunt înscriși toți medicii confirmați. Monitorizarea parcursului profesional al rezidentului se face printr-un caiet electronic standardizat, aprobat de Ministerul Sănătății. Acesta include: lista cazurilor examinate, activitățile practice desfășurate, respectarea baremelor curriculare și progresul în fiecare modul. Completarea corectă a caietului este obligatorie pentru fiecare rezident.

Rezidențiatul este forma de pregătire practică pentru absolvenții facultăților de medicină, farmacie sau medicină dentară, cu stagiu cu o durată diferită în funcție de specialitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.