Sport
Cum să îți creezi o rutină sportivă care să te motiveze zilnic (P)

Probabil cea mai grea parte în activitatea fizică pe care o faci sau pe care vrei să o faci este perseverența. Exercițiile fizice vor deveni o rutină și există riscul ca acestea să nu-ți mai aducă atât de multă satisfacție cum o făceau atunci când te-ai apucat de sport. S-a dus și entuziasmul specific oricărui început și găsești motivație să continui din ce în ce mai greu.
De aceea, este necesar să știi cum să întreții această flacără. Nu este atât de dificil pe cât pare, dar trebuie să ai o strategie optimă, astfel încât să găsești mereu energia să participi la antrenamente. Câteodată, monologul interior ne spune să trecem peste antrenament, iar noi trebuie să avem răspunsurile corecte ca să nu ne lăsăm tentați de renunțarea la exercițiile fizice.
Din fericire, există mai multe tactici care ne pot motiva să facem mișcare în zilele în care ne-am propus. Este așadar esențial să respectăm un program, iar acesta trebuie să includă și zile de pauză. Fără acestea, neglijăm refacerea și așa apar și accidentările.
Zilele de pauză sunt un bun prilej pentru alte hobby-uri, cum ar fi jocurile. Printre altele, poți încerca și poker ca la aparate pentru o distracție simplă și plină de surprize.
Secretul motivației zilnice: o rutină sportivă personalizată
Motivația zilnică vine dintr-o rutină personalizată, deci trebuie să vezi ce funcționează pentru tine. Nu toate metodele de motivație și de antrenament funcționează pentru tine, deci trebuie să adaptezi în funcție de felul tău de a fi și de obiectivele pe care ți le-ai propus.
Dar secretul pentru a obține motivația de care ai nevoie poate consta în următoarele:
● Definește de ce dorești să faci mișcare și cu ce te ajută aceasta.
● Alege o cauză pentru care merită să continui să faci exerciții fizice. Această cauză poate fi foarte simplă și evidentă, cum ar fi prevenirea bolilor severe. De asemenea, ia în considerare și aspectele mentale: cât de bine te vei simți după sesiunea de antrenament.
● Dacă timpul este prea scurt și au intervenit situații urgente, care nu pot fi amânate, atunci ține minte că și un antrenament scurt este mai bun decât niciun antrenament. Poate fi și o plimbare de 10 minute, câteva flotări sau câteva tracțiuni.
Acestea sunt doar câteva idei, dar trebuie să-ți personalizezi rutina sportivă, astfel ca aceasta să rezoneze cu tine.
Pași esențiali pentru construirea unei rutine de succes
Construirea unei rutine personalizate nu se face chiar foarte rapid, ci în timp, deci este bine să fii cât mai flexibil și să modifici ceva care nu funcționează. De asemenea, rutina depinde foarte mult și de programul pe care îl ai și de sportul pe care îl practici. Dacă este o activitate cu program fix, unde participi la sesiuni de grupă, atunci lucrurile sunt cumva mai simple, pentru că ești constrâns de acel orar.
Astfel, în cuvinte, poate părea destul de simplu: mergi la antrenament, chiar dacă ai o zi mai rea. Așa cum am precizat și anterior, chiar și un antrenament mai nereușit este tot un antrenament și se cumulează la experiența ta.
Dacă ai un program mai flexibil, cum ar fi mersul la o sală de fitness, atunci îți poate fi mai dificil să te deplasezi. În acest caz, va trebui să faci următoarele:
● Creează un calendar cu zile și ore la care vei merge la sală.
● Notează ce vrei să lucrezi. Aici poți da și detalii. În afară de grupe musculare, poți trece și exercițiile, dar nu este obligatoriu, pentru că nu toate aparatele sunt libere, mai ales în orele de vârf și în sălile mici. Oricum, le poți nota ulterior, ca să ții o evidență. Aceste notări te ajută să menții o disciplină și în același timp să-ți urmărești progresul. Pe deasupra, faptul că progresezi îți va oferi un motiv în plus să continui!
● Urmărește o nouă provocare și încearcă să o îndeplinești. Provocările sunt utile pentru că îți oferă un anumit obiectiv. Poate fi o provocare pentru orice tip de exercițiu sau chiar și un anumit număr de pași.
Dacă acești pași nu funcționează și ești, firește, la început, atunci alege să lucrezi cu un antrenor personal. Mulți găsesc în antrenor o motivație suficientă pentru a-i determina să vină la antrenament.
Strategii pentru a menține motivația pe termen lung
Cea mai bună strategie pentru a menține motivația pe un termen foarte lung este ca mișcarea să devină o parte a vieții tale. Cu alte cuvinte, dacă a face sport devine un stil de viață, nu vei putea fără el.
Motivațiile precum menținerea sănătății și un program strict de antrenament funcționează în prima parte a călătoriei tale. Apoi, când intervine obișnuința, poți pierde și motivația. Dar dacă faci din această activitate un scop în sine, este imposibil să te lași.
Cei care fac mișcare în mod normal au de fapt probleme să stea fără antrenament chiar și în zilele de pauză.
Concluzii
Crearea unei rutine și menținerea motivației sunt aspecte esențiale dacă vrei să ai succes. Tipul de mișcare contează extrem de mult, deci trebuie să-ți adaptezi motivația în funcție de acesta. De asemenea, nu este bine să cazi în cealaltă extremă, unde să te antrenezi chiar dacă ești accidentat. Adu-ți mereu aminte de motivele care te-au determinat să faci mișcare și fă din sport un stil de viață!
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News