Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Asociația pentru Energie Inteligentă: Măsurile de sprijin pentru plata facturilor sunt de fapt în interesul furnizorilor de gaze

Publicat

Consumatorii nu câștigă mai nimic în contextul măsurilor de sprijin luate de stat pentru scumpirea gazelor, deoarece schema de plafonare timp de un an se face pentru mai puțin de jumatate din consumatorii casnici. 

În plus, prețul este de 2,3 ori mai mare decât prețul din 2020. Schema este în schimb favorabilă pentru stat, deoarece se asigură în continuare câștiguri la bugetul prin TVA mărit, impozite și supraimpozite mari, arată o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă.

„Brainstormingul realizat prin Comitetul Interministerial al Guvernului pentru identificarea unor măsuri care să scoată România din haosul introdus de schema de plafonare/compensare s-a finalizat cu aruncarea la gunoi a tuturor propunerilor realizate și continuarea a schemei de plafonare timp de un an”, arată Asociația.

Citește și: Ziua răzgândirilor: Guvernul renunță la înjumătățirea accizei la carburanți, la plafonarea RCA și la scăderea TVA la energie

Potrivit AEI, unii furnizori au „anticipat” zilele trecute ce se va decide joi și au acționat în sensul creșterii prețului gazelor pe piața din România sub paravanul crizei generate de invazia Ucrainei.

  • „Dintre toate schemele propuse, această schemă este cea mai avantajoasă pentru furnizori de gaze”, precizează AEI.

De asemenea, faptul că unii furnizori s-au grăbit zilele trecute să trimită facturi la prețuri imense consumatorilor – 1.056 lei/MWh – este cauzat tocmai de anticiparea că urma să se aplice o schemă care-i avantaja să trimită facturi cât mai mari consumatorilor care le va aduce mai mulți bani din schema Guvernului în buzunarul furnizorilor.

Asociația susține că toți consumatorii casnici vor plăti gaze la un preț de 2,3 ori mai mare decât plăteau în anul 2020.

Concret, un consumator care locuiște într-o casă medie plătea pentru gaze într-o lună de iarnă a anului 2020, 804 lei/lună, iar acum urmează să achite 1.840 lei/lună.

„În fapt, dintre toate măsurile propuse Guvernului, a fost aleasă pentru gazele naturale măsura cea mai dezavantajoasă pentru consumatorii de gaze.

Deși puteam să avem măsuri care să reducă prețurile în factura de gaz pe termen scurt și lung, să avem măsuri care să ne găsească pregătiți pentru astfel de situații viitoare, s-a ales să fie sacrificați consumatorii în detrimentul câștigurilor la bugetul de stat prin TVA mărit, impozite și supraimpozite mari extarse din sumele bani plătite de consumatori”, precizează Asociația.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax