Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asociaţiile de proprietari ar putea angaja zilieri sau încheia contracte civile. Proiecte legislative, la Senat

Publicat

chirie

cartier, alba iulia, blocuri Aleșii propun modificarea legilor care se referă la asociațiile de proprietari din blocuri. Astfel, potrivit unor propuneri legislative înregistrate la Senat, acestea ar putea angaja zilieri sau încheia contracte civile, în loc de contracte de muncă obligatorii, așa cum este acum.

Astfel, o primă propunere legislativă modifică și completează Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, iar a doua completează Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Inițiatorii susțin în expunerile de motive că birocrația cu obligativitatea încheierii de contracte de muncă în cadrul asociațiilor de proprietari, așa cum este prevăzut acum în actele normative, generează costuri în plus pentru cetățeni, iar birocrația se amplifică pentru administratorii imobilelor.

„Asociațiile de proprietari s-au constituit ca persoane juridice pentru a putea efectua plățile către furnizori, contractele de furnizare nefiind încheiate individual cu fiecare proprietar ci doar cu acestea. Pentru buna desfășurare a activității, la asociația de proprietari este nevoie de cel puțin o persoană numită administrator care să repartizeze facturile emise de furnizorul de utilități, să încaseze banii și să efectueze plățile către furnizori, cât și de persoane care să presteze servicii pentru asociația de proprietari, respectiv întreținere, reparații și alte activități administrative asupra proprietății comune. Pentru aceste persoane, asociațiile de proprietari au încheiat în marea lor majoritate convenții civile și nu contracte individuale de muncă, plătind astfel amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei fie deși plăteau impozit CASS și CAS”, au explicat inițiatorii în expunerea de motive a primei propuneri legislative.

Potrivit parlamentarilor, încheierea de contracte de muncă la o asociație de proprietari presupune aceeași birocrație ca și la societățile comerciale cu mii de angajați , iar asociațile nu dispun de posibilități financiare pentru încheierea unor contracte de muncă.

Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari se modifică la art. 35, după cum urmează:

„(1) Pentru efectuarea activităților care sunt în sarcina asociației de proprietari, aceasta încheie convenții civile cu persoane fizice, contract de administrare cu persoane juridice specializate și cu persoane fizice autorizate sau contract de colaborare cu organizația neguvernamentală a cărei membră este.

(2) Persoanele fizice care desfășoară activități de administrare la asociația de proprietari, în baza unei convenții civile, trebuie să fi absolvit un curs de calificare/specializare/perfecționare pentru funcția de administrator imobile.”

Cea de-a doua propunere legislativă, care modifică legea privind angajarea zilierilor, nu sunt incluse doar asociațiile de proprietari, ci și sindicatele, organizațiile religioase și alte organizații.

Potrivit inițiatorilor, modificarea se impune în cazul asociațiilor de proprietari, domeniu care se confruntă cu proceduri birocratice și costuri generate cu forța de muncă reflectate în tarifele de administrare impuse membrilor asociației. „Actualul cadru legislativ generează costuri suplimentare asociațiilor de proprietari, costuri care se traduc în fonduri mai mici alocate pentru întreținere și reabilitarea spațiilor comune”, mai susțin parlamentarii, în expunerea de motive.

Cele două inițiative legislative sunt în dezbatere la Senat, care este prima cameră sesizată, urmând să fie discutate de parlamentari abia în toamnă, la reluarea sesiunilor.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax