Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, considerat patronul spiritual al contabililor și vameșilor. Tradiții și obiceiuri

Publicat

sfantul Matei

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este sărbătorit de credincioșii ortodocși și greco-catolici, în fiecare an, în 16 noiembrie. Este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus și unul din cei patru evangheliști. Sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox 2023.

Sfântul Apostol Matei locuia în Capernaum și era vameș, în vremea în care Iisus Hristos propovăduia în ținutul Galileii.

Citește și Mesaje de Sfântul Andrei

Alături de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Sfântul Evanghelist Luca și Sfântul Evanghelist Marcu, Sfântul Apostol Matei este autorul uneia dintre cele patru Evanghelii, care alcătuiesc partea principală a Noului Testament.

Este considerat patronul spiritual al contabililor, bancherilor, vameșilor și al gărzilor financiare.

Înainte de a deveni Apostol al Domnului, Matei a fost de meserie vameş şi se numea Levi. Se trăgea din Capernaum şi era fiul lui Alfeu. Nu se cunosc foarte multe detalii despre viaţa acestuia, cum ar fi faptul dacă a fost sau nu căsătorit. Sfântul Matei a avut o moarte de martir.

Conform traditiei și a scrierilor bisericesti Matei este binecunoscutul autor al primei Evanghelii. Acest lucru este mărturisit credincioșilor de către Eusebiu și Sfântul Epifanie, care ne spun că Evanghelia a fost scrisă atât în limba greacă, cât și în limba aramaică. În Martirologul roman este specificat faptul că Matei a murit ars pe rug de către păgâni când acesta propovăduia cuvântului domnului în Etiopia. Textele apocrife menționează trecerea sa la cele veșnice alăturându-se Domnului nostru în Ceruri dar și faptul că a avut parte de moarte de martir în Pont.

Evanghelia după Matei face parte din lista Canonului Muratori și este amintită de Sfinții Părinti Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului și Grigore de Nazianz. Autenticitatea acesteia a fost recuonoscută și de sinoadele din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393). De asemenea, Evanghelia a fost confirmată și de Sinodul ecumenic Trulan (692) și sinodul al VII-lea (787). Motivul care a stat în spatele scrierii evangheliei este de a dovedi cititorilor vremii că Mesia este cel care a fost prezis de către profeți iar toate vechile profeții s-au îndeplinit odată cu venirea Mântuitorului pe Pământ, scrie calendarulortodox.ro.

Datorită meseriei practicate de el înainte de a deveni Apostol, Sfântul Matei este considerat astăzi patronul spiritual al contabililor, bancherilor, vameșilor și al gărzilor financiare.

Rămășițele sale pământești sălășluiesc la Schitul Românesc Prodromu, pe Muntele Athos.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Matei

De Sfântul Matei, fetele obişnuiau să meargă la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprindeau o lumânare şi o puneau pe margine.

Se spune că, pentru cele care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ.

Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax