Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

16 noiembrie: Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, sărbătoare ortodoxă. Povestea vameșului care a lăsat tot și l-a urmat pe Iisus

Publicat

16 noiembrie: Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, sărbătoare ortodoxă. Povestea vameșului care l-a urmat pe Iisus.

Sfântul Apostol Matei este una dintre personalitățile marcante ale creștinismului primar și unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus Hristos.

În Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Matei este venerat ca unul dintre cei mai importanți misionari și evangheliști, având o contribuție semnificativă la răspândirea creștinismului în lume.

Matei, cunoscut și sub numele de Levi în Evanghelii, era un vameș în Capernaum înainte de a fi chemat de Isus să devină unul dintre apostoli.

  • Datorită meseriei sale, înainte de a deveni Apostol, Sfântul Matei este considerat patronul spiritual al contabililor, bancherilor, vameșilor și finanțiștilor.

Evanghelia după Matei, una dintre cele patru evanghelii canonice ale Noului Testament, oferă o perspectivă unică asupra vieții și învățăturilor lui Isus Hristos.

Vezi și Calendar Creștin-Ortodox noiembrie 2023

Importanța lui Sfântul Matei în cadrul Bisericii Ortodoxe Române este evidentă atât prin conținutul Evangheliei sale, cât și prin rolul său ca martor ocular al minunilor lui Hristos.

Evanghelia după Matei este cunoscută pentru accentul pus pe aspectele legate de împlinirea profețiilor mesianice din Vechiul Testament în viața și învățăturile lui Isus.

Citește și Postul Crăciunului 2023: Rețete pentru mâncăruri de post delicioase, simple și ușor de pregătit

În plus, Sfântul Matei a fost un misionar activ, călătorind și propovăduind Cuvântul lui Dumnezeu în diverse regiuni.

Tradiția spune că a petrecut parte din timp în Persia și Etiopia, contribuind astfel la extinderea creștinismului în afara granițelor geografice ale lumii cunoscute.

16 noiembrie: Sfântul Matei

Sfântul Matei este sărbătorit în Biserica Ortodoxă Română în fiecare an la 16 noiembrie.

Această sărbătoare reprezintă o oportunitate de a reflecta asupra contribuției sale valoroase la propagarea creștinismului și de a recunoaște importanța evanghelică pe care a lăsat-o ca moștenire Bisericii.

Astfel, Sfântul Apostol Matei rămâne o figură de referință în spiritualitatea creștină, simbolizând convertirea, credința și răspândirea Evangheliei.

16 noiembrie: Sfântul Apostol și Evanghelist Matei

De Sfântul Matei, fetele obişnuiau să meargă la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprindeau o lumânare şi o puneau pe margine.

  • Se spune că, pentru cele care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ.
  • Femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

Calendar Creștin Ortodox – Noiembrie 2023

În luna octombrie mai sunt și alte sărbători ortodoxe, potrivit Basilica, agenția de presă a Patriarhiei:

  • Intrarea în biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia, în 21 noiembrie
  • Sfântul Andrei – Ocrotitorul României, în 30 noiembrie. De Sf. Andrei toți românii vor avea o zi liberă, chiar două zile libere dacă luăm în considerare că în ziua următoare este 1 Decembrie – Ziua Națională a României.

Alte șapte sărbători din luna noiembrie sunt trecute în Calendarul Ortodox 2023 cu cruce neagră.

Când începe Postul Nașterii Domnului sau postul Crăciunului

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului a început în 15 noiembrie și ține până în 24 decembrie inclusiv.

Lăsatul Secului are loc anual pe 14 noiembrie, însă, dacă această zi cade miercuri sau vineri, atunci postul începe în ziua de 14 noiembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax