Connect with us
Publicitate

POLITICA

USD prezintă Guvernul Ponta III: 21 de miniștri. Schița împărțirii portofoliilor între PSD, PC, UNPR și UDMR

Publicat

Astăzi, liderii USD vor anunța noua formulă a Guvernului Ponta III. Guvernul ar urma să meargă marți în Parlament, pentru a primi votul de învestitură. Până atunci însă se poartă discuţii intense privind majoritatea care va guverna, cele mai dure negocieri fiind cu reprezentanții UDMR. Președintele Traian Băsescu a anunţat că ar putea ataca Guvernul Ponta III la Curtea Constituţională.

UPDATE:  GUVERNUL PONTA III: Patru vicepremieri şi mai mulţi miniştri tehnocraţi. Propunerile pentru noul Executiv, după acordul cu UDMR

Citiți și: GUVERNUL PONTA III are vot de învestitură de la Parlament. Ce spune Traian Băsescu şi Crin Antonescu

UPDATE: Ce conține ACORDUL dintre PSD și UDMR pentru colaborare guvernamentală: Cele mai importante puncte prevăzute în document

UPDATE, ora 15.44: Premierul Victor Ponta a semnat, luni, protocolul cu UDMR, pentru intrarea la guvernare. Kelemen Hunor a precizat că „nu adăugăm nimic la programul de guvernare”.

La Ministerul Sănătăţii, ar urma să fie numit Nicolae Bănicioiu, potrivit unor surse, la Ministerul Comunicaţiilor – Răzvan Cotovelea, iar la Ministerul pentru IMM-uri, Codrin Scutaru.

Premierul Victor Ponta a mers, luni, la grupul PPDD, le-a prezentat principalele obiective de guvernare, însă preşedintele PPDD, Simona Man, a anunţat, ulterior, că formaţiunea sa va rămâne în opoziţie, potrivit Antena3.

UPDATE, ora 15.00: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că, potrivit negocierilor cu USD, el va prelua postul de vicepremier şi ministru al Culturii, iar la Mediu va fi numit Attila Korodi. De asemenea, organizaţia va avea 14 posturi de secretari de stat, potrivit Antena3.

UPDATE, Ora 13.44: Potrivit unor surse citate de Antena3, UDMR va prelua Ministerul Mediului (Attila Korodi), Ministerul Culturii (Kelemen Hunor) şi un post de vicepremier.

UPDATE, Ora 13.00: Premierul Victor Ponta va anunţa componenţa Guvernului la ora 16.30. Liderii UDMR se aflau în şedinţă, în jurul orelor amiezii, în care decid dacă intră sau nu la guvernare sau sprijină Executivul din Parlament. O şedinţă a liderilor USD este programată pentru ora 14.30. Surse politice citate de Antena 3 au precizat că un grup semnificativ de parlamentari PPDD ar trece la PSD.

De asemenea, Crin Antonescu a convocat parlamentarii PNL pentru ora 14.00. Este posibil ca acesta să rămână fără funcţia de preşedinte al Senatului, pe baza unei solicitări ce ar putea veni din grupul PNL în acest sens.

Liderii USD vor să se asigure că noul Guvern va primi votul de învestitură. Pentru validarea noului cabinet Ponta, Guvernul are nevoie de 288 de voturi. Liberalii au anunţat deja că vor vota împotrivă. Potrivit senatorului Alexandru Pereș, nici PDL nu va vota Guvernul propus de USD.

Potrivit Antena3, noul Executiv va avea 17 ministere, patru vicepremieri şi patru miniştri delegaţi, adică 21 de miniştri. UDMR are pretenții la Ministerul Sănătății, Ministerul Culturii și Ministerul Mediului. În cazul în care negocierile vor eșua, portofoliile respective rămân la PSD. Probleme ar fi și la Justiție, unde anumite organizații județene ale PSD fac presiuni pentru schimbarea lui Robert Cazanciuc.

Iată schiţa Guvernului Ponta III:

Ministerul Afacerilor Externe – Titus Corlăţean

Ministerul Afacerilor Interne – Gabriel Oprea, vicepremier

Ministerul Agriculturii – Daniel Constantin, vicepremier

Ministerul Apărării Naţionale – Mircea Duşa

Ministerul Culturii – Kelemen Hunor, vicepremier (UDMR) / Georgică Severin (PSD)

Ministerul Dezvoltării – Liviu Dragnea, vicepremier

Ministerul Economiei – Constantin Niţă

Ministerul Educaţiei – Remus Pricopie

Ministerul Finanţelor – Liviu Voinea / Florin Georgescu

Ministerul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici

Ministerul Justiţiei – Robert Cazanciuc

Ministerul Mediului – Attila Korodi / Rovana Plumb

Ministerul Muncii – Rovana Plumb/ Liviu Pop

Ministerul pentru Societatea Informaţională – Bebe Ionică, actual secretar de stat (sau cedat PC)

Ministerul Sănătăţii – Nicolae Bănicioiu

Ministerul Tineretului – Alin Petrache/ Mihai Sturzu

Ministerul Transporturilor – Dan Şova

Ministru delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism – PC

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior – Mihnea Cosmin Costoiu

Ministrul delegat pentru Dialog Social – Doina Adriana Pană

Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Eugen Nicolicea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax