Eveniment
GUVERNUL PONTA III are vot de învestitură de la Parlament. Ce spune Traian Băsescu şi Crin Antonescu
Guvernul Ponta III a trecut de votul în plenul reunit al Parlamentului. Noua componenţă a Cabinetului a primit 346 voturi „pentru” şi 192 „împotrivă”. Noii miniştri din Executiv au primit, anterior, avizul comisiilor de specialitate din forul legislativ. PDL a anunțat că va ataca decizia la Curtea Constituțională a României.
„Mulțumesc parlamentarilor. Îmi doresc foarte mult ca, împreună cu Parlamentul, Guvernul să înceapă chiar de mâine să facă treaba pentru care a fost ales”, a declarat premierul Victor Ponta imediat după anunțul public.
La ieșirea din sală, premierul a declarat în fața jurnaliștilor: „Sunt convins că este interesul tuturor ca un Guvern care are o susținere largă din partea Parlamentului, să funcționeze cât mai repede. Hotărârea Parlamentului va fi semnată de domnul Zgonea și unul din vicepreședinții Senatului, se publică în Monitorul Oficial și președintele Traian Băsescu emite decretele. Nu mă așteptam la o asemenea majoritate. Sunt convins că au votat și foști colegi de USL, liberali. […] Eu cred că USL se va reface”.
În aceeași ședință, în jurul orei 17.00, Crin Antonescu și-a dat demisia din funcția de președinte al Senatului.
Citiți și: Crin Antonescu: “Demisionez din funcţia de preşedinte al Senatului”. Declaraţie în şedinţa în plen a Parlamentului
La şedinţă au fost prezenţi 375 de parlamentari şi candidaţii propuşi pentru funcţiile de miniştri. Au fost necesare 228 de voturi pentru învestirea noului Executiv. Votul a fost secret, cu bile.
În şedinţa Parlamentului, premierul Victor Ponta a reafirmat că Executivul continuă planul de guvernare din decembrie 2012. „Este un program ce a fost construit în cadrul Uniunii Social-Liberale şi cred că tebuie dus la îndeplinrie până la finalul mandatului, în 2016”, a declarat premierul Victor Ponta.
A precizat că se află în Parlament în baza articolului 85 din Constituţie privind strict schimbarea compoziţiei politice a Guvernului şi că hotărârile Parlamentului, inclusiv de validare a noului Guvern, sunt obligatorii pentru preşedinte, iar un refuz al acestuia presupune încălcarea gravă a Constituţiei.
Premierul a transmis şi liberalilor că noul Cabinet îşi propune în continuare să nu schimbe cota de impozitare de 16% şi să discute cu Fondul Monetar Internaţional, în aprilie, despre neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că PNL nu va da votul „acestui guvern reformulat”, ci votează împotriva sa, din „trei mari motive”:
„Deşi în opinia noastră nu se încalcă niciun articol al Constituţiei şi va fi un Guvern legal, va fi un guvern profund ilegitim din punct de vedere electoral şi politic. În decembrie 2012, electoratul României a făcut un lucru extraordinar și pentru prima dată din 1990 au dat unui actor politic mai multe mandate decât majoritatea necesară în Parlament. pe acest program s-a întemeiat pretenția legitimă a lui Ponta și a noastră de a impune și președintelui României și opiniei publice românești desemnarea lui Ponta ca prim-ministru și constituirea Guvernului USL.
Ştim toți că acesta este un guvern PSD cu ajutorul necesar şi tradiţional al UDMR. Restul sunt litere, fantome, depozite de traseiști. PSD își asumă guvernarea României.
Nu uit că și noi am primit parlamentari din alte partide. Traseismul parlamentar redevine decisiv în a impune guverne împotriva votului dat de cetățeni. Încă un lucru foarte grav din regimul Băsescu este pus în practică. Deși ni se spune că programul a rămas același, știm despre intențiile de a respecta acest program.
Așa numita criză Iohannis a avut drept miză controlul de un anumit tip asupra ministerului de Interne. Vorbim de stat de drept: noi nu am înțeles prin asta negocierile pentru procurori. Legea amnistiei este secretul noii majorități”, a declarat Crin Antonescu.
“Vă rog, încetați cu lucruri care nu sunt demne. Încetați să spuneți că așteptați să ne întoarcem la guvern. Acceptați că există și onoare. Nu e chiar o plăcere să facem afaceri”, a spus Antonescu, adresându-se premierului.
“Constatăm azi că primul ministru şi PSD refuză intrarea pe deplin justificată şi legitimă a lui Klaus Iohannis în Guvernul României, preferând să rupă această mare alianţă, adică făcând în fond ce a făcut Traian Băsescu în 2009, în faţa unei majorităţi parlamentare şi preferă să facă un Guvern în care, cu tot respectul şi fără niciun reproş pentru UDMR, să avem vicepremieri din Cabinetul Emil Boc, miniştri din Cabinetul Emil Boc, aşa încât, dacă am fi maliţioşi, am putea spune că e vorba de Guvernul Ponta 3 sau Boc 7 sau de un Guvern Ponta – Boc„, a susţinut Antonescu.
Deputatul PPDD de Alba George Comşa a anunţat că votul parlamentarilor acestui partid este împotriva noului Guvern. El a spus că apreciază pledoaria prim-ministrului pentru stabilitate şi pentru „inutilitatea” UDMR în acest Guvern.
„Inutilitatea UDMR nu este doar teoretică, ci şi practică. PPDD într-o formă distilată, cu 26 de voturi, eliberat de traseişti, şi-a oferit sprijinul pentru stabilitate fără pretenţia de ministere şi de vicepremier. De câţi vicepremieri e nevoie ca ţara să fie condusă prost? PPDD a decis să voteze împotriva acestui Guvern, multe din argumentele liberalilor se regăsesc. În această zonă a Europei, nu putem să girăm un Guvern în care UDMR este inutil”, a spus deputatul PPDD.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, anterior şedinţei în plen a Parlamentului, că noul Guvern trebuie să aibă „măcar o legitimitate parlamentară” şi a precizat că programul vechi al Guvernului nu poate fi continuat, având în vedere că „o parte a proiectului USL nu mai există”.
În opinia sa, forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la CC de către 50 de parlamentari – „ceea ce se va întâmpla” – şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament.
Grupurile parlamentare ale PDL au decis să atace la CC hotărârea Parlamentului pentru noul Guvern, dacă nu va exista asumarea răspunderii pentru noul program de guvernare, a declarat, marţi, preşedintele PDL, Vasile Blaga.
“Nu se poate continua cu un program în care este menţionat USL-ul când USL nu se mai află la guvernare. O parte a proiectului USL nu mai există. Trebuie respectată Constituţia şi guvernul trebuie instalat legitim. Sigur, este greu să mai existe legitimitate atunci când din guvern fac parte UNPR, UDMR, care au fost şi în guvernul Boc, dar măcar o legitimitate parlamentară trebuie să avem. Interesul României este să aibă un guvern legitim, nu este vorba de un joc politic”, a declarat Traian Băsescu.
Citeşte AICI detalii din programul de guvernare din 2012, cu promisiuni şi realizări.
„Nu există motive de neconstituţionalitate dacă se respectă perfect litera Constituţiei. Dacă nu procedăm aşa este imposibilă instalarea guvernului în această seară pentru că va exista atacarea la Curtea Constituţională.
Voi valida miniştrii în noaptea asta, dar dacă nu se trece prin asumare programul sunt obligat să aştept până când CC se pronunţă asupra unui eventual atac la Curtea Constituţională.
Nu am predispoziţie să las un precedent care poate fi invocat după ce îmi termin mandatul ca fiind un precedent constituţional”, a mai precizat preşedintele.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi transmite că este necesar ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, în raport cu noua componenţă.
Scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu:
„Domnului Victor-Viorel Ponta,
Prim-ministru al Guvernului României
Stimate Domnule Prim-ministru,
Având în vedere că în cursul zilei de astăzi este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, în temeiul dispoziţiilor Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, vă solicit să luaţi măsurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constituţionale.
Astfel, anterior aprobării de către Parlamentul României a propunerii dumneavoastră de modificare a structurii şi compoziţiei politice a Guvernului, este necesar să solicitaţi aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare în raport cu noua componenţă politică.
În urma înţelegerilor politice pe care le-aţi parafat, noul Guvern este susţinut de Partidul Social Democrat, Partidul Conservator, Uniunea Naţională pentru Progresul României, Uniunea Democrată Maghiară din România şi Minorităţile Naţionale reprezentate în Parlamentul României. Noua configuraţie este de natură a produce o fractură puternică a votului acordat de către cetăţeni la alegerile din decembrie 2012, care cu o majoritate covârşitoare au încredinţat Uniunii Social Liberale mandatul de a forma Guvernul.
Apreciez că respectarea regulilor democratice şi a normelor care instituie reguli procedurale constituţionale trebuie realizată întotdeauna cu bună-credinţă, în spiritul unui comportament loial faţă de Constituţie, dar şi faţă de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare. În măsura în care veţi solicita aprobarea Parlamentului, menţinând programul cu care a fost învestit Guvernul USL şi care în prezent nu mai există, consimţiţi la delegitimarea Guvernului României.
Cu consideraţie,
Traian Băsescu
Preşedintele României”.
GUVERNUL PONTA III are patru vicepremieri şi 25 de miniştri. UDMR, care a semnat protocolul de guvernare cu USD (format din PSD, PC şi UNPR), are doi miniştri, un post de vicepremier şi 14 de secretari de stat.
Cum arată Executivul propus de premierul Ponta:
Ministerul Afacerilor Interne – Gabriel Oprea, vicepremier
Ministerul Agriculturii – Daniel Constantin, vicepremier
Ministerul Culturii – Kelemen Hunor, vicepremier
Ministerul Dezvoltării Regionale – Liviu Dragnea, vicepremier
Ministerul Apărării Naţionale – Mircea Duşa
Ministerul Afacerilor Externe – Titus Corlăţean
Ministerul Economiei – Constantin Niţă
Ministerul Educaţiei – Remus Pricopie
Ministerul Finanţelor – Ioana Petrescu
Ministerul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici
Ministerul Justiţiei – Robert Cazanciuc
Ministerul Mediului – Attila Korodi UDMR
Ministerul Muncii şi Familiei – Rovana Plumb
Ministerul pentru Societatea Informaţională – Alexandru Răzvan Cotovelea
Ministerul Sănătăţii – Nicolae Bănicioiu
Ministerul Tineretului şi Sportului – Gabriela Szabo
Ministerul Transporturilor – Dan Şova
Miniştri delegaţi:
Ministru delegat pentru Buget – Liviu Voinea
Ministru delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism – Florin Jianu
Ministrul delegat pentru Energie – Răzvan Nicolescu
Ministru delegat pentru Ape şi Păduri – Doina Pană
Ministrul delegat pentru Cercetare – Mihnea Cosmin Costoiu
Ministrul delegat pentru Dialog Social – Aurelia Cristea
Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Eugen Nicolicea UNPR
Ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni – Bogdan Stanoevici
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News