Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

GUVERNUL PONTA III are vot de învestitură de la Parlament. Ce spune Traian Băsescu şi Crin Antonescu


Publicat

Guvernul Ponta III a trecut de votul în plenul reunit al Parlamentului. Noua componenţă a Cabinetului a primit 346 voturi „pentru” şi 192 „împotrivă”. Noii miniştri din Executiv au primit, anterior, avizul comisiilor de specialitate din forul legislativ. PDL a anunțat că va ataca decizia la Curtea Constituțională a României.

„Mulțumesc parlamentarilor. Îmi doresc foarte mult ca, împreună cu Parlamentul, Guvernul să înceapă chiar de mâine să facă treaba pentru care a fost ales”, a declarat premierul Victor Ponta imediat după anunțul public.

La ieșirea din sală, premierul a declarat în fața jurnaliștilor: „Sunt convins că este interesul tuturor ca un Guvern care are o susținere largă din partea Parlamentului, să funcționeze cât mai repede. Hotărârea Parlamentului va fi semnată de domnul Zgonea și unul din vicepreședinții Senatului, se publică în Monitorul Oficial și președintele Traian Băsescu emite decretele. Nu mă așteptam la o asemenea majoritate. Sunt convins că au votat și foști colegi de USL, liberali. […] Eu cred că USL se va reface”.

În aceeași ședință, în jurul orei 17.00, Crin Antonescu și-a dat demisia din funcția de președinte al Senatului.

Citiți și: Crin Antonescu: “Demisionez din funcţia de preşedinte al Senatului”. Declaraţie în şedinţa în plen a Parlamentului

 

La şedinţă au fost prezenţi 375 de parlamentari şi candidaţii propuşi pentru funcţiile de miniştri. Au fost necesare 228 de voturi pentru învestirea noului Executiv. Votul a fost secret, cu bile.

În şedinţa Parlamentului, premierul Victor Ponta a reafirmat că Executivul continuă planul de guvernare din decembrie 2012. „Este un program ce a fost construit în cadrul Uniunii Social-Liberale şi cred că tebuie dus la îndeplinrie până la finalul mandatului, în 2016”, a declarat premierul Victor Ponta.

A precizat că se află în Parlament în baza articolului 85 din Constituţie privind strict schimbarea compoziţiei politice a Guvernului şi că hotărârile Parlamentului, inclusiv de validare a noului Guvern, sunt obligatorii pentru preşedinte, iar un refuz al acestuia presupune încălcarea gravă a Constituţiei.

Premierul a transmis şi liberalilor că noul Cabinet îşi propune în continuare să nu schimbe cota de impozitare de 16% şi să discute cu Fondul Monetar Internaţional, în aprilie, despre neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că PNL nu va da votul „acestui guvern reformulat”, ci votează împotriva sa, din „trei mari motive”:

„Deşi în opinia noastră nu se încalcă niciun articol al Constituţiei şi va fi un Guvern legal, va fi un guvern profund ilegitim din punct de vedere electoral şi politic. În decembrie 2012, electoratul României a făcut un lucru extraordinar și pentru prima dată din 1990 au dat unui actor politic mai multe mandate decât majoritatea necesară în Parlament. pe acest program s-a întemeiat pretenția legitimă a lui Ponta și a noastră de a impune și președintelui României și opiniei publice românești desemnarea lui Ponta ca prim-ministru și constituirea Guvernului USL.

Ştim toți că acesta este un guvern PSD cu ajutorul necesar şi tradiţional al UDMR. Restul sunt litere, fantome, depozite de traseiști. PSD își asumă guvernarea României.

Nu uit că și noi am primit parlamentari din alte partide. Traseismul parlamentar redevine decisiv în a impune guverne împotriva votului dat de cetățeni. Încă un lucru foarte grav din regimul Băsescu este pus în practică. Deși ni se spune că programul a rămas același, știm despre intențiile de a respecta acest program.

Așa numita criză Iohannis a avut drept miză controlul de un anumit tip asupra ministerului de Interne. Vorbim de stat de drept: noi nu am înțeles prin asta negocierile pentru procurori. Legea amnistiei este secretul noii majorități”, a declarat Crin Antonescu.

“Vă rog, încetați cu lucruri care nu sunt demne. Încetați să spuneți că așteptați să ne întoarcem la guvern. Acceptați că există și onoare. Nu e chiar o plăcere să facem afaceri”, a spus Antonescu, adresându-se premierului.

“Constatăm azi că primul ministru şi PSD refuză intrarea pe deplin justificată şi legitimă a lui Klaus Iohannis în Guvernul României, preferând să rupă această mare alianţă, adică făcând în fond ce a făcut Traian Băsescu în 2009, în faţa unei majorităţi parlamentare şi preferă să facă un Guvern în care, cu tot respectul şi fără niciun reproş pentru UDMR, să avem vicepremieri din Cabinetul Emil Boc, miniştri din Cabinetul Emil Boc, aşa încât, dacă am fi maliţioşi, am putea spune că e vorba de Guvernul Ponta 3 sau Boc 7 sau de un Guvern Ponta – Boc„, a susţinut Antonescu.

Deputatul PPDD de Alba George Comşa a anunţat că votul parlamentarilor acestui partid este împotriva noului Guvern. El a spus că apreciază pledoaria prim-ministrului pentru stabilitate şi pentru „inutilitatea” UDMR în acest Guvern.

„Inutilitatea UDMR nu este doar teoretică, ci şi practică. PPDD într-o formă distilată, cu 26 de voturi, eliberat de traseişti, şi-a oferit sprijinul pentru stabilitate fără pretenţia de ministere şi de vicepremier. De câţi vicepremieri e nevoie ca ţara să fie condusă prost? PPDD a decis să voteze împotriva acestui Guvern, multe din argumentele liberalilor se regăsesc. În această zonă a Europei, nu putem să girăm un Guvern în care UDMR este inutil”, a spus deputatul PPDD.

Citește și Ce conține ACORDUL dintre PSD și UDMR pentru colaborare guvernamentală: Cele mai importante puncte prevăzute în document

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, anterior şedinţei în plen a Parlamentului, că noul Guvern trebuie să aibă „măcar o legitimitate parlamentară” şi a precizat că programul vechi al Guvernului nu poate fi continuat, având în vedere că „o parte a proiectului USL nu mai există”.

În opinia sa, forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la CC de către 50 de parlamentari – „ceea ce se va întâmpla” – şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament.

Grupurile parlamentare ale PDL au decis să atace la CC hotărârea Parlamentului pentru noul Guvern, dacă nu va exista asumarea răspunderii pentru noul program de guvernare, a declarat, marţi, preşedintele PDL, Vasile Blaga.

“Nu se poate continua cu un program în care este menţionat USL-ul când USL nu se mai află la guvernare. O parte a proiectului USL nu mai există. Trebuie respectată Constituţia şi guvernul trebuie instalat legitim. Sigur, este greu să mai existe legitimitate atunci când din guvern fac parte UNPR, UDMR, care au fost şi în guvernul Boc, dar măcar o legitimitate parlamentară trebuie să avem. Interesul României este să aibă un guvern legitim, nu este vorba de un joc politic”, a declarat Traian Băsescu.

Citeşte AICI detalii din programul de guvernare din 2012, cu promisiuni şi realizări.

„Nu există motive de neconstituţionalitate dacă se respectă perfect litera Constituţiei. Dacă nu procedăm aşa este imposibilă instalarea guvernului în această seară pentru că va exista atacarea la Curtea Constituţională.

Voi valida miniştrii în noaptea asta, dar dacă nu se trece prin asumare programul sunt obligat să aştept până când CC se pronunţă asupra unui eventual atac la Curtea Constituţională.

Nu am predispoziţie să las un precedent care poate fi invocat după ce îmi termin mandatul ca fiind un precedent constituţional”, a mai precizat preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi transmite că este necesar ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, în raport cu noua componenţă.

Scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu:

„Domnului Victor-Viorel Ponta,
Prim-ministru al Guvernului României

Stimate Domnule Prim-ministru,

Având în vedere că în cursul zilei de astăzi este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, în temeiul dispoziţiilor Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, solicit să luaţi măsurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constituţionale.

Astfel, anterior aprobării de către Parlamentul României a propunerii dumneavoastră de modificare a structurii şi compoziţiei politice a Guvernului, este necesar să solicitaţi aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare în raport cu noua componenţă politică.

În urma înţelegerilor politice pe care le-aţi parafat, noul Guvern este susţinut de Partidul Social Democrat, Partidul Conservator, Uniunea Naţională pentru Progresul României, Uniunea Democrată Maghiară din România şi Minorităţile Naţionale reprezentate în Parlamentul României. Noua configuraţie este de natură a produce o fractură puternică a votului acordat de către cetăţeni la alegerile din decembrie 2012, care cu o majoritate covârşitoare au încredinţat Uniunii Social Liberale mandatul de a forma Guvernul.

Apreciez că respectarea regulilor democratice şi a normelor care instituie reguli procedurale constituţionale trebuie realizată întotdeauna cu bună-credinţă, în spiritul unui comportament loial faţă de Constituţie, dar şi faţă de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare. În măsura în care veţi solicita aprobarea Parlamentului, menţinând programul cu care a fost învestit Guvernul USL şi care în prezent nu mai există, consimţiţi la delegitimarea Guvernului României.

Cu consideraţie,

Traian Băsescu
Preşedintele României”.

GUVERNUL PONTA III are patru vicepremieri şi 25 de miniştri. UDMR, care a semnat protocolul de guvernare cu USD (format din PSD, PC şi UNPR), are doi miniştri, un post de vicepremier şi 14 de secretari de stat.

Cum arată Executivul propus de premierul Ponta:

Ministerul Afacerilor Interne – Gabriel Oprea, vicepremier

Ministerul Agriculturii – Daniel Constantin, vicepremier

Ministerul Culturii – Kelemen Hunor, vicepremier

Ministerul Dezvoltării Regionale – Liviu Dragnea, vicepremier

Ministerul Apărării Naţionale – Mircea Duşa

Ministerul Afacerilor Externe – Titus Corlăţean

Ministerul Economiei – Constantin Niţă

Ministerul Educaţiei – Remus Pricopie

Ministerul Finanţelor – Ioana Petrescu

Ministerul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici

Ministerul Justiţiei – Robert Cazanciuc

Ministerul Mediului – Attila Korodi UDMR

Ministerul Muncii şi Familiei – Rovana Plumb

Ministerul pentru Societatea Informaţională –  Alexandru Răzvan Cotovelea

Ministerul Sănătăţii – Nicolae Bănicioiu

Ministerul Tineretului şi Sportului – Gabriela Szabo

Ministerul Transporturilor – Dan Şova

Miniştri delegaţi:

Ministru delegat pentru Buget – Liviu Voinea

Ministru delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism – Florin Jianu

Ministrul delegat pentru Energie – Răzvan Nicolescu

Ministru delegat pentru Ape şi Păduri – Doina Pană

Ministrul delegat pentru Cercetare – Mihnea Cosmin Costoiu

Ministrul delegat pentru Dialog Social – Aurelia Cristea

Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Eugen Nicolicea UNPR

Ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni – Bogdan StanoeviciȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Patinoar, brad și luminițe ”de criză”, în această iarnă, la Alba Iulia. Fără tonete cu vin fiert și mâncare în Piața Cetății

Publicat

brad

Vor fi luminițe și brad în Piața Cetății din Alba Iulia în acest an, denia, dioramă cu nașterea Domnului Iisus și Moș Crăciun. Nu nu vor mai fi însă tonetele cu vin fiert , cafea și placinte, ca în anii trecuți. 

Iubitorii de patinaj din Alba Iulia vor putea și ei să se bucure în această iarnă de un patinoar artificial care va fi amenajat într-un alt loc din Cetatea Alba Carolina.

Primarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24.ro că patinoarul nu va fi amplasat în Piața Cetății ca în anii trecuți ci în șanțurile din latura Vestică a Cetății Alba Carolina, sub podul de lemn de la Poarta IV.

” Cam din 10 decembrie va fi pus în funcțiune, dacă nu se întâmplă ceva grav ( nr. cu evoluția COVID -19)” a declarat primarul, precizând că nu va fi nevoie ca amplasarea patinoarului să fie supusă aprobării în Consiliul Local.

Orarul de funcționare al patinoarului va fi de la 12:00 la 20:00. ”Patru ore va fi liber între orele 12:00-16:00 și patru ore cu taxa de la 16:00-20:00. Primăria nu va plăti chirie ci numai curentul și apa consumată .” a mai precizat primarul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Marius Hațegan, CJ Alba: În 3 decembrie se deschide oficial lotul 1 din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia. VIDEO

Publicat

Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Sebeș și Alba Iulia, se va deschide oficial în data de 3 decembrie, a anunțat sâmbătă seara vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit acestuia, lucrările sunt finalizate, iar deschiderea este programată în data de 3 decembrie.

„Aviz cârcotașilor. Așa cum am promis se deschide autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, între Sebeș și Alba Iulia. Lucrările sunt finalizate, deschiderea oficială în data de 3 decembrie. Ce nu a făcut PSD în 5 ani a făcut PNL în 5 luni”, a scris vicepreședintele CJ Alba, pe pagina de Facebook.

„La Sebeș legătura cu DN1 și implicit cu autostrada A1 se va face prin sensurile giratorii existente, prin intermediul bretelelor mici, 5 și 6. Nodul rutier Alba Iulia Sud va fi finalizat complet și se va putea circula normal până la Alba Iulia Nord”, au precizat reprezentanții PNL Alba, pe rețeaua de socializare.

Reamintim faptul că CNAIR împreună cu constructorul lotului 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda au pregătit inițial deschiderea tronsonului între Lancrăm și Alba Iulia până pe data de 1 Decembrie. Reprezentanții companiei au transmis în urmă cu o săptămână că deschiderea circulației ar putea fi amânată doar de vremea rea, respectiv în situația în care va interveni un îngheț.

17 km la care se lucrează de 6 ani

Contractul pentru realizarea celor 17 km de autostradă, între Lancrăm (Sebeș) și Pârâul Iovului a fost semnat în 2014, valoarea acestuia fiind de 541.73 mil lei (fără TVA).  Constructorul Impresa Pizzarotti a început lucrările în luna decembrie.

Asociația Pro Infrastructura nota la mijlocul lunii noiembrie 2020 că „la nodul rutier Sebeș constructorul este concentrat pe cele 2 bretele scurte care se conectează la sensurile giratorii ale nodului existent și prin care s-ar putea deschide traficul rutier pe autostradă în ambele sensuri”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

15 companii au depus oferte pentru tronsonul de 35,7 km din Autostrada Sibiu- Pitești, în valoare de 5,3 de miliarde de lei

Publicat

15 companii de construcții și asocieri au depus oferte pentru construcția unui tronson de 35,7 km din Autostrada Sibiu- Pitești. Compania Națională de Administrare a Infrasctucturii Rutiere (CNAIR) anunță că  a avut loc depunerea ofertelor pentru procedura de atribuire a contractului ,,Proiectarea şi Execuţia Autostrăzii Sibiu – Pitesti, Sectiunea 3 : Cornetu – Tigveni”.

Valoarea estimată a contractului este de 5.324.779.469,00 Lei fără TVA.

Citește și Marius Hațegan, CJ Alba: În 3 decembrie se deschide oficial lotul 1 din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia. VIDEO

Durata contractului este de: 14 luni perioada de proiectare, 59 luni perioada de execuţie şi 60 luni perioada de garanţie a lucrarilor. Traseul are o lungime de 37.4 km și va avea 95 de poduri și pasaje, un tunel cu două galerii independente în lungime de 1.7 km/ galerie, două noduri rutiere și un ecoduct.

Potrivit CNAIR Până la termenul limită au depus oferte următorii agenți economici:

 1. ASOCIEREA STRABAG SRL -ACCIONA CONSTRUCCION SA)
 2. ASOCIEREA AKTOR SOCIETATE TEHNICA ANONIMA (AKTOR S.A.) – RIZZANI DE ECCHER SA
 3. ASOCIEREA ASTALDI SPA – TANCRAD SRL
 4. . IMPRESA PIZZAROTTI & C SPA
 5.  TERNA TOURIST TECHNICAL AND MARITIME SOCIETE ANONYME
 6.  CHINA CIVIL ENGINEERING CONSTRUCTION CORPORATION (CCECC) – CHINA RAILWAY 14TH BUREAU GROUP CO LTD
 7.  CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY LTD- DIMEX-2000 COMPANY S.R.L.
 8.  CHINA STATE CONSTRUCTION ENGINEERING CORPORATION LTD
 9.  HUNAN PROVINCIAL COMMUNICATIONS PLANNING, SURVEY & DESIGN INSTITUTE CO., LTD
 10.  KOLIN INSAAT TURIZM SANAYI VE TICARET A.S.
 11. MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. – OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. – YAPI MERKEZI İNŞAAT VE SANAYI A.Ş. – GÜLERMAK AĞIR SANAYI İNŞAAT VE TAAHHÜT A.Ş.
 12. MAPA INSAAT VE TICARET ANONIM SIRKETI – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.
 13.  POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA LIMITED – OZGUN INSAAT TAAHHUT SANAYI VE TICARET LTD. STI. – POWERCHINA ROADBRIDGE GROUP CO., LTD
 14.  REC ULUSLARARASI İNŞAAT YATIRIM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ – ONUR TAAHHUT TAŞIMACILIK INŞAAT TICARET VE SANAYI A.Ş.
 15.  TEKFEN İNŞAAT VE TESISAT A.Ş. (TEKFEN CONSTRUCTION & INSTALLATION CO., INC.) – DOGUS INSAAT VE TICARET A.S

Valoarea estimată a contractului este de 5.324.779.469,00 Lei fără TVA.

Durata contractului este de: 14 luni perioada de proiectare, 59 luni perioada de execuţie şi 60 luni perioada de garanţie a lucrarilor.

Traseul are o lungime de 37.4 km

Sursa de finanțare: Fonduri Europene Nerambursabile.

Principalele lucrări ale acestei secţiuni sunt:
• 95 de poduri și pasaje
• Tunel cu două galerii independente în lungime de 1.7 km/ galerie
• Nod rutier Cornetu și Nod rutier Văleni
• Ecoduct în zona localităţii Călineşti

Comisia de Evaluare va analiza ofertele în conformitate cu prevederile documentațiilor de atribuire și cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Îndrumări electorale interbelice: În cabină separată, cu ștampila apăsată pe roată, cu vot secret, liber, nesilit şi necontrolat

Publicat

Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale a publicat pe o rețea de socializare o imagine cu „îndrumări” electorale din perioada interbelică. Prin acestea, cetățenii erau sfătuiți cum să procedeze în timpul alegerilor desfășurate duminica, cum să folosească ștampila în cabină și cum să procedeze mai apoi cu buletinul de votare. 

„Votarea de Duminică va avea loc în sala „Caragiale” și va dura de dimineața dela ora 8, până seara la ora 8. Avem vreme să mergem și la biserică și să și votăm!

Votarea se face tot în baza Cărții de alegător, ori de alegătoare, cu care ați votat la consiliul județian și tot în acelaș mod: în cabină separată, cu ștampila apăsată pe roată, cu vot garantat secret, liber, nesilit și necontrolat de nimenea.

După apăsarea ștampilei, să împături buletinul de votare așa, ca chipul ștampilei rămas pe roată, să ajungă dinlăuntru și apoi să ieși din cabină și să dai buletinul astfel împăturat dlui judecător. Președintele alegerii în Alba – Iulia va fi dl.: Dr. Iosif Felner”, se precizează în „îndrumările” pubilicate pe rețeaua de socializare Facebook.

„Vă rugăm să remarcaţi cum votul <secret, liber, nesilit și necontrolat de nimenea> merge mână în mână cu aplicarea ştampilei pe roată”, au scris reprezentanții Direcției Județene Alba a Arhivelor Naționale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate