Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

“Atac” la onorariile notarilor. Proiect pentru înfiinţarea de birouri notariale publice de stat

notar

Publicat

Un proiect de lege depus recent la Senat prevede înfiinţarea de birouri notariale publice de stat. Prin această iniţiativă ar urma să fie stimulată concurenţa, astfel încât onorariile notarilor să fie mai mici.

Conform iniţiatorilor (PSD şi ALDE) în birourile notariale publice va lucra personal specializat şi personal auxiliar, la fel ca în cazul birourilor particulare, însă tarifele percepute aici vor fi mult mai mici. „Prin actul normativ iniţiat propunem deschiderea pieţei notarilor ca alternativă la intensificarea competiţiei şi eliminarea eventualelor înţelegeri în stabilirea onorariilor. În acest moment notarii nu îşi fac concurenţă unii altora, aşa că la orice cabinet am merge, acelaşi onorariu ni se cere pentru acelaşi serviciu“, se arată în expunerea proiectului.

Iniţiatorii proiectului de lege mai arată că situaţia pieţei notarilor în România este mult mai gravă decât în alte ţări din Uniunea Europeană, iar lipsa concurenţei pe această piaţă se traduce în preţuri mari.

Potrivit acestora, România are cel mai ridicat cost real al serviciilor notariale din 21 de state membre UE analizate. Am plăti de 14 ori mai mult decât cetăţenii germani pentru aceleaşi servicii notariale, de cinci ori mai mult decât francezii, de şase ori mai mult ca în Austria şi Spania şi de patru ori mai mult decât în Belgia.

Fostele notariate de stat au fost desfiinţate în noiembrie 1995, prin lansarea notariatelor publice, ca profesie liberală şi cu statut autonom. În prezent, onorariile pentru serviciile notariale sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 46/C, din 6 ianurie 2011.

Într-un răspuns trimis ziarului „Adevărul“, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) consideră inoportună propunerea legislativă, precizând că „argumentele care ţin de concurenţă (pe care se sprijină fundamentarea proiectului de lege) sunt incompatibile cu înfiinţarea unor birouri notariale de stat, întrucât însăşi natura noţiunii de concurenţă exclude orice intervenţie a statului“.

UNNPR susţine că propunerea înfiinţării birourilor notariale de stat ar fi unică în Europa democratică, iar din punct de vedere naţional ar constitui un regres în raport cu reforma profesiei notariale. Ba mai mult, reprezentaţii Uniunii susţin că, în general, notarii percep tarifele minime prevăzute de lege.

Iniţiatorii proiectului de lege susţin însă că „începând cu 2018, în România grila notarilor a crescut cu 2,5%, determinând creşterea costului serviciilor notariale de care trebuie să beneficieze cetăţenii“.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate