Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

”Ați fost omul care mi-a marcat existența. Mulțumesc!” Gândurile unei foste eleve, la dispariția mentorului Nicușor Marcu


Publicat

Astăzi e doliu în sufletele noastre. În sala de sport a Liceului Sportiv din Alba Iulia nu se mai aude vocea celui care s-a luptat până în ultima clipă pentru performanță, educație, pentru baschet.

„Profu” Marcu a plecat să facă performanță printre îngeri.

Nicușor Marcu a fost pentru sute de fete, așa cum a fost și pentru mine, mai mult decât un profesor.

A fost un tată și spun asta fără ezitare, deși o să spuneți că un profesor nu poate lua locul unui părinte. El asta a făcut. A fost antrenor, tată și mamă de multe ori, pentru că lucrurile învățate de la el nu țineau doar de baschet.

El ne-a croit drumul spre maturitate. Când îți petreci mai multe ore cu un om decât cu familia, ajungi să te regăsești mai mult în vorbele lui decât în propria casă.

Timp de mai bine de 9 ani mi-am dedicat timpul, pasiunea, viața, sportului și asta datorită lui.

Încă îl văd cum se plimba prin clasele școlilor pentru a alege cele mai potrivite viitoare sportive care ar putea să aducă performanță orașului.

Poate că de multe ori, din acele fete nu au ieșit campioane, dar cu siguranță au devenit oameni cu un caracter puternic, femei în adevăratul sens al cuvântului.

Orele de baschet erau mai mult decât antrenamente, erau lecții de viață.

Datorită lui, multe dintre noi am văzut marea și muntele pentru prima dată, am învățat cum să ne comportăm în societate, cum să-i respectăm pe cei de lângă noi, indiferent de statut și etnie, cum să fim o echipă, o familie.

Toate acestea le-a făcut un singur om pentru zeci de alți oameni, conștient sau nu.

El ne-a purtat prin adolescență și ne-a ținut de mână pe un drum necunoscut, lung și plin de tentații.

Da, era dur de multe ori, dar duritatea lui nu era din răutate, era din dorința de a fi mai bune, niște luptătoare în teren și în afara lui.

Era omul care a dat tot: timp, ba chiar și bani din propriul buzunar, pentru „fetele lui”.

A schimbat soarta unor generații întregi.

Mă gândesc cu teamă cum cum ar fi arătat viața mea fără ca el să fie prezent în ea fix atunci când a fost nevoie. L-am iubit și l-am „urât” în același timp, ani la rând.

Și spun că l-am „urât” pentru că la fiecare început de meci, dorința mea nu era să câștigăm, era să nu-l dezamăgesc și asta punea o presiune enormă pe umerii unei fete de 14, 15, 16 ani care nu dorea sub nicio formă să-și vadă părintele dezamăgit de ea.

Încăpățânat până în ultima clipă, „eu sunt scorpion” ne spunea mereu, a reușit să facă în cei 50 de ani de existență mai mult decât alții în 3 vieți.

El a fost cel care a înființat baschetul feminin în Alba și tot el a reușit să-l ducă pe culmile suceesului, pentru că datorită lui a existat o echipă de primă ligă într-un oraș sortit pieirii, din acest punct de vedere.

Chiar dacă el a plecat, lucurile lăsate în urma lui rămân, și nu sunt puține.

Cuvintele sunt acum de prisos și amintirile în ceață, pentru că durerea lăsată în urma lui nu ne dă voie să ne gândim la el la timpul trecut.

Aceste cuvinte nu-mi apartin doar mie, ci apartin fiecărei eleve care a avut onoarea să-l cunoască, să-l iubească și să-l aprecieze așa cum o să o fac eu toata viața.

Mulțumesc, profu (#4 MEZEI)

Text de Andreea Mezei

Nota redacției: Directorul Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia, Nicușor Marcu, a decedat miercuri, după o boală grea cu care a luptat până în ultimul moment.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cireadă de vaci fotografiată în centrul municipiului Alba Iulia, în zona Alba Mall. Animalele erau nesupravegheate

Publicat

O cireadă de vaci a fost fotografiată duminică seară la Alba Iulia, în zona Alba Mall. 

Animalele, nesupravegheate, au dat o tură pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, apoi s-au retras în zona caselor de pe Strada Livezii.

Nu s-au speriat nici de mașini și au circulat nederanjate, minute bune, pe mijlocul străzii, a transmis un cititor Alba24, care le-a și fotografiat.

Nu se știe cum au ajuns vacile în centrul orașului și nici în grija cui ar fi trebuit să fie.

Este posibil însă ca ele să fi venit dinspre pășunea de la marginea Ampoiului, spune cititorul.

Surse foto: cititori Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO ȘTIREA TA: Focar de infecție pe Târnava. Mai mulți porci morți, aruncați în apă aproape de Crăciunelu de Jos

Publicat

Mai mulți porci domestici în stare avansată de putrefacție, plutind în Târnava, au fost fotografiați duminică, de un cititor Alba24. 

Imaginile au fost surprinse în apropiere de Crăciunelu de Jos.

”Am văzut trei animale moarte” a transmis cititorul Alba24.

Acesta a mai spus că mai mulți porci ar fi fost aruncați în apă de niște localnici.

Se pare că anumalele ar fi murit, posibil de pestă porcină, iar aceștia le-ar fi dus la râu cu un tractor, apoi le-ar fi aruncat în apă.

Întreaga zonă s-a transformat într-un focar de infecție.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Consilierul independent de la Alba Iulia, Paul Victor Florea, s-a căsătorit în weekend la Catedrala Încoronării

Publicat

Consilierul independent de la Alba Iulia, Paul Victor Florea, s-a căsătorit sâmbătă, la Catedrala Încoronării. 

”Am spus DA” a scris acesta pe contul său de Facebook, unde a postat și o fotografie în care apare alături de soția sa.

Florea are 26 de ani și anul trecut a fost ales consilier local independent după o campanie electorală în care a fost ajutat de prieteni și de familie.

Soția acestuia se numește Ioana Maria. Paul Florea spune că sunt împreună de 3 ani și jumătate și ne-a trimis și o fotografie de la eveniment.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arătau ”oamenii simpli” ai secolului trecut, din Alba. Fotografii din alt veac, publicate de Arhivele județene

Publicat

Serviciul județean al Arhivelor Naționale Alba a publicat o serie de fotografii inedite, reprezentând imagini ale unor oameni care au trăit în județul Alba, acum aproape 100 de ani. 

”Fotografiile din alt veac” aduc în lumină chipurile unor oameni simpli care au trăit la Sebeș și Blaj.

Maria Dăian, 16 ani, muncitoare la Fabrica de ciorapi GBL din Sebeș, 1936:

Citește și: Document de arhivă: Câți turiști s-au cazat în luna septembrie 1943 la unul dintre cele două hoteluri din Alba Iulia

Crișan Ana, 17 ani, servitoare în Blaj la prof. Victoria Urzică, anul 1940:

Kassizer Moise, la finalizarea perioadei de ucenic măcelar în Sebeș, 1936:

Zanca Rozalia, 32 ani, muncitoare la Fabrica de ciorapi GBL din Sebeș, 1936:

Letiția Vlass, profesoară, 1943:

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate