Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ați vândut mașina? Ce puteți face pentru a forța noul proprietar al autoturismului să îl treacă pe numele lui

Publicat

Cetățenii care cumpără o mașină second hand (la mâna a doua) au la dispoziție 90 de zile pentru a o trece pe numele lor.

Dacă se depășește acest termen, foștii proprietari ai autoturismului îi pot forța, dar indirect, să facă asta, potrivit Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Cei care nu trec mașina pe nume lor în termenul amintit riscă să fie sancționați.

La înstrăinarea unui vehicul, DRPCIV nu poate înscrie din oficiu datele noului proprietar în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate.

Din acest motiv, persoana care înstrăinează trebuie să se adreseze organului fiscal competent (Direcția de Impozie și Taxe Locale / Direcția Venituri Buget Local), în vederea scoaterii vehiculului din evidențele fiscale, precum și pentru notificarea DRPCIV cu privire la înstrăinarea vehiculului în scopul înscrierii de mențiuni în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate.

Vezi și: Ce se poate întâmpla dacă îți vinzi mașina ”fără acte”. Situații în care nu ai vrea să te afli: amenzi mari și chiar dosar penal

Aceste mențiuni sunt vizibile pentru autoritățile statului care au competențe privind aplicarea de sancțiuni contravenționale.

După maxim 90 de zile de la transmiterea notificării de către organul fiscal, înmatricularea vehiculului se suspendă.

Măsura suspendării înmatriculării nu este echivalentă cu radierea din circulație a vehiculului. Punerea în circulație a unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată, constituie contravenție și se sancționează potrivit legii.

DRPCIV nu poate înscrie mențiunile de înstrăinare la solicitarea fostului proprietar al vehiculului.

De asemenea, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor nu poate radia din circulație un vehicul ca urmare a faptului că acesta a fost înstrăinat.

Totodată, atunci când vehiculul a fost înstrăinat fără a se întocmi un contract, transferul dreptului de proprietate va putea fi constatat numai de instanța de judecată.

În cazul autovehiculelor înmatriculate în România nu mai este necesară prezentarea certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Român.

sursa: drpciv.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax