Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Audieri în faţa instanţei, în Dosarul utilajelor furate din ţări ale UE. Nou termen de judecată la Curtea de Apel Alba Iulia, în 6 iunie

Publicat

În Dosarul utilajelor agricole furate din ţări ale UE, aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, au fost audiaţi alţi cinci inculpaţi, la termenul de judecată de miercuri, 16 mai. Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit următorul termen de judecată pentru 6 iunie, când se va continua cu audierea inculpaţilor. Unul dintre cei judecaţi în acest caz, fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, nu a ajuns încă în atenţia magistraţilor, pentru a-şi prezenta apărarea.

Reamintim că, în 29 martie, în urma verificării legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive a celor 12 inculpaţi judecaţi în stare de arest preventiv în “Dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene”, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura de a nu părăsi ţara. Este cazul inculpaţilor Mircea Stanciu, Cristian Călin Oprea, Bursaş Ioan Ştefan, Dan Ioan Banciu, Andrei Dărămuş, Antonio Vecchiola, Lucian Sabău, Ionel Niţă, Adrian Lascău, Viorel Onea, Kaiser Corneliu Pantelimon şi Mirel Florin Oniga.

Instanţa a dispus punerea în libertate a inculpaţilor la rămânerea definitivă a hotărârii şi a stabilit ca, pe durata măsurii de a nu părăsi localitatea, inculpatul să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la instanţă de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme; pe durata măsurii să nu ia legătura  şi  să  nu  comunice direct sau indirect, cu persoanele împreună cu care au săvârşit fapta şi martorii încuviinţaţi în cauză. În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, se va lua faţă de inculpaţi măsura arestării preventive.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia a rămas definitivă în urma respingerii recursului DIICOT de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie iar cei 12 inculpaţi au fost eliberaţi.

La termenul de judecată din 28.03.2012 au fost audiaţi pe fondul cauzei 5 dintre inculpaţii trimişi în judecată în stare de arest preventiv. Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit următorul termen de judecată pentru data de 4.04.2012, pentru audierea inculpaţilor.

În 09.12.2011, în dosarul disjuns din acest dosar Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea celor 5 inculpaţi, care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, la pedepse cuprinse între 1 an închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani închisoare cu executare. Cu privire la cei 3 inculpaţi condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executarea şi care fuseseră judecaţi în stare de arest preventiv, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii de arestare preventivă.

La termenul de judecată din 21.11.2011 a fost dat citire actului de sesizare a instanţei (rechizitoriul) după care 5 dintre inculpaţi au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti 5 inculpaţi şi pronunţarea unei sentinţe în data de 09.12.2011.

La termenul de judecată din 21.11.2011 Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate de inculpaţii Dănuţ Cristian Băndilă,  Corneliu Pantilimon Kaiser şi Ştefan Filip Rus, cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, hotărâre rămasă definitivă în urma respingerii recursului D.I.I.C.O.T. de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 29.11.2011. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus punerea în libertate a inculpaţilor şi a stabilit ca pe durata măsurii de a nu părăsi ţara, fiecare inculpat să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penala sau, după caz, la instanţă de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, respectiv cel din raza teritorială, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemat; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme; să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi, de martorii din prezenta cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect. În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, se va lua faţă de aceştia măsura arestării preventive.

În Dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene au fost trimişi în judecată  la Curtea de Apel Alba Iulia, în 30.05.2011, prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara 32 de inculpaţi dintre care 18 aflaţi în stare de arest preventiv, 17 reţinuţi în acest dosar, iar unul în altă cauză.

Inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar sunt acuzaţi în principal că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de  furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale Uniunii Europene şi pentru săvârşirea în principal a următoarelor fapte: identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau  depozitate de către proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau  sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi valorificate pentru importante sume de bani.

Prin acelaşi rechizitoriu au fost trimişi în judecată şi Ioan Tarnu, locotenent-colonel, fost şef al Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.

Puteţi consulta aici lista completă a inculpaţilor.

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax