Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Autoritățile din comuna Pianu din Alba au găsit soluția pentru reducerea abandonului școlar. Au construit un internat din fonduri europene


Publicat

646x404Abandonul școlar reprezintă o problemă gravă cu care se confruntă tot mai multe școli din mediul rural. Se are că există totuși soluții, iar una din ele este dată de autorităţile din comuna Pianu din Alba. Lângă şcoală din satul Strungari au fost construite un centru de zi şi un internat unde elevii pot rămâne după ore, să-şi facă temele şi pot fi cazaţi peste noapte.

Acestă idee a redus considerabil riscul de abandon şcolar, care e acum aproape de zero. 60 de elevi învaţă la şcoala generală din Strungari, iar 32 dintre ei rămân săptămânal la internat. Casele lor sunt răsfirate pe munte, aşa că le este greu să facă zilnic navetă, zeci de kilometri.

Vezi şi O educatoare dintr-un sat izolat din Alba doarme într-o cameră din școala unde predă. Dacă renunță la post grădinița s-ar desființa

În ajutor le-au venit autorităţile, care, cu bani europeni, au construit un internat şi o sală de meditaţii.  Adăpostul „Casa din Munte“ care asigură, pentru 30 de copii, cazare, masă, îngrijire socio-medicală, socializare, recuperare şcolară, sprijin în efectuarea temelor. Şcolarii provin din cătunele aparţinătoare satelor Plaiuri şi Purcăreţi, comunităţi izolate, fără căi de acces şi mijloace de transport.

Adăpostul reprezintă o şansă de şcolarizare, o alternativă la abandonul şcolar, demn de luat în calcul, întrucât aceşti copii ar fi fost nevoiţi să parcurgă zilnic, pe jos, între 5 şi 7 kilometri, până la cea mai apropiată şcoală.

Tot în comună este funcţional şi un Centru de zi, în care sunt supravegeaţi şi ajutaţi la rezolvarea temelor copii din Pianu. Complexul a fost înfiinţat printr-un proiect al Asociaţiei „Sprijiniţi copiii“ Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Pianu, Asociaţia „Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale-CERESS“ Alba şi Şcoala din Strungari.

”Dus-întors 10 km şi nu cred că aş putea, dacă nu ar fi internatul. Aş veni mai rar la şcoală, nu aş învaţă, e foarte greu de făcut navetă”, spune una dintre elevele care stă la internat. ”Majoritatea vin de la distanţă foarte mare, unii chiar de la 10, 15 km, fac foarte mult pe drum, trebuie să meargă prin pădure, aici au toate condiţiile”, a spus Georgeta Pamfilie, profesoară. Clădirea a costat 300.000 de euro, bani europeni.

sursă: adevărul.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. consilier

    vineri, 15.01.2016 at 10:42

    bravo! nemaipomenit, nemaiantalnit! ce realizare! mai puteti cara felicitarile d-le primar? ce spuneti despre asa numita „valea cornii” tot din localiatatea Strungari pe care ati facut-o praf cu lemnele si masinile pe care le-ati folosit pentru transpoertul acestora? ce spuneti ca nu se mai poate circula doar cu cizme de cauciuc cand ploua, ca rumegusul ajunge pana in glezne, ca nu poti intra cu o masina sa o poti parca in conditii normale! ce spuneti ca ati asigurat ca ve-ti face acel drum nou , nout, dupa ce ve-ti termina cu traseul lemnelor si ca nu ati ridicat un degetI cindva „valea cornii”, o vale frumoasa, curata, cu salcii si aer proaspat de respirat si cu un drum frumos facut cu sudoarea altora nici decum al d-voastra! acum o mizerie de nedescris, cu microbi, cu aer nerespirabil vara, cu animale lasate la voia intimplarii, care nu isi au locul acolo unde sunt, iar d-voastra inchideti ochii la toate acestea asteptand sa primiti felicitarile, si bineinteles voturile in acest an! asa sa va ajute cel de sus precum faceti si cum sunteti de corect mai ales!

  2. un strungarean

    marți, 19.01.2016 at 23:04

    Bravo T****.A inceput deja nasicul tau compania.Acolo de ani de zile se repara, se re repara acel internat.Poate cineva va face odata un calcul cati bani sau cheltuit in mandatul lui nasicu acolo in 15 ani si atunci sa te ti nenicule.Poate ne spune primarul Petruse cum se face ca atunci cand se lucreaza la Strungari mai face si el cate o investitie, De exemplu.. incalzirea centrala ? ce zici?.Cu banii care sau spalat acolo i-ti garantez eu d-le T**** ca se mai contruiau doua sate Strungari.Pana cauta cineva sumele cheltuite in 15 ani in acel internat , doar primarul Petruse si finul lui contabilul Moise stiu. De ce nu scrii T**** si in ce scop a fost la nunta la sefa de la curtea de conturi, ca doar nu sunt rude si nici prieteni. ,,Prietenii stiu de ce,,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO:”Izbucul” de la Gară – o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia. Apare la fiecare ploaie torențială

Publicat

Ploaia torențială care a căzut vineri după-amiaza, în Alba Iulia a transformat din nou partea dinspre gară a  Bulevardului Încoronării în ”piscină”. Deși a durat doar câteva minute, a fost suficient să se blocheze canalizarea și să refuleze, așa cum se întâmplă de obicei, când este vorba despre o cantitate mai mare de apă.

”A reaparut izbucul de la gară”, a scris cititorul care ne-a trrimis imaginile. Este o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia și apare la fiecare ploaie torențială.

Aproape la fiecare ploaie mai puternică zona intersecției Bulevardului Încoronării cu Bulevardul Ferdinand se umple de apă. Capacele canalelor sunt dislocate de presiunea apei colectate care refulează pe stradă ca dintr-o arteziană.

Nu a fost singurul loc în care furtuna a creat probleme. Din imaginea postată de de o albaiuliancă pe Facebook se poate vedea că și străzile din Cetatea Alba Carolina au fost inundate.

Reamintim că meteorologii au anunţat un nou Cod Portocaliu de furtuni valabil pentru jumătate din ţară, inclusiv judeţul Alba. Avertizarea este valabilă până în această noapte, însă condiţii de instabilitate atmosferică vor fi şi la începutul săptămânii viitoare, în unele zone.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru înființarea unei firme. Legea intră în vigoare din 5 iulie

Publicat

birou

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor în cazul în care se înființează firme care au sediul social într-un imobil cu destinația de locuințe. Legea nr. 102/2020 care aduce modificări în reglementarea societăților comerciale a fost publicată joi seara în Monitorul official și intră în vigoare din 5 iulie.

Potrivit actului normative, a fost eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, s-a renunțat la interdicția pentru persoane fizice sau juridice de a fi asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL).

Din 5 iulie, în aceeași încăpere vor putea avea sediul social mai multe firme.

Legea nr. 102/2020 abrogă și prevederea din Legea societăților: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Ajutoare sociale suspendate la Aiud. 10 persoane au rămas fără bani pentru că nu și-au făcut orele de muncă

Publicat

Primarul municipiului Aiud, Oana Badea, a suspendat vineri plata ajutorului social pentru 10 beneficiari.

Edilul a explicat într-o postare pe Facebook că a luat această măsură deoarece oamenii nu și-au îndeplinit obligația de a presta un anumit număr de ore de muncă.

”Astăzi am semnat 10 suspendări de ajutor social pentru că beneficiarii nu au prestat orele de muncă. Nu e prima dată când fac acest lucru.

De ce comunic acest aspect? Pentru că există tentația de a se generaliza în ceea ce mă privește. Dacă pentru unii primari, beneficiarii de ajutor social sunt masă de manevră, pentru mine, sunt o parte a comunității pe care o sprijin conform legii, ÎN MĂSURA ÎN CARE ÎȘI RESPECTĂ OBLIGAȚIILE FAȚĂ DE COMUNITATE”, a scris Oana Badea pe Facebook.

Suspendarea ajutoarelor s-a făcut printr-o dispoziție semnată de primarul Aiudului, iar decizia poate fi contestată în contencios administrativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și profesorii coordonatori, premiați de Primărie

Publicat

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională 2020 au fost premiați de Primăria Alba Iulia. 

Vineri, în Cetatea Alba Carolina, cei 10 elevi au fost premiați de către reprezentanții primăriei cu câte 1.000 de lei.

Nici profesorii coordonatori nu au fost uitați de autorități, aceștia fiind premiați și ei cu câte 500 de lei de persoană, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Cine sunt elevii și profesorii premiați de Primăria Municipiului Alba Iulia:

Elevi

Cârnaț Alina Ioana

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Hîrlea Sorana Natalia

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Daisa Ioana Maria

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Irimescu Carina Daniela

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hulea Daria Anamaria

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Cinăzan Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Necș Alexia Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Nicolae Alexandra

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Oltean Darius Nicolae

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Toader Ciama Alecsia Ioana

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Cadre didactice

Teișan Genoveva

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Țibea Maria

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Oltean Sabina Larisa

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Cristea Luciana

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Niculescu Claudia Raveca

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Rus Luciana Mirela

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Lupșa Alina

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hada Adriana

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Șopterean Adriana

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Ursu Gabriela

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Furdui Veronica Mirona

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Arsu Narcisa Ștefania

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Ispas Anca Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Marinescu Rodica Florica

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Bojor Ana Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Sava Gabriela Corina

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

 

sursă foto/info: Primăria Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate