Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O educatoare dintr-un sat izolat din Alba doarme într-o cameră din școala unde predă. Dacă renunță la post grădinița s-ar desființa


Publicat

ioana educatoareDragostea pentru copii, dar şi faptul că îşi doreşte să le inspire pasiunea pentru carte au determinat-o pe o educatoare din judeţul Alba să locuiască într-o cameră situată chiar în şcoala la care predă. Ioana Alina Koncz are 27 de ani şi este de loc din satul Pănade, comuna Sîncel, dar este educatoare la 10 copii, la grădiniţa din satul Purcăreţi, comuna Pianu, de şase ani. Dacă ar renunţa la post, grădiniţa s-ar desfiinţa, iar copiii ar fi nevoiţi să parcurgă 10 km, pe jos, până în comuna Pianu.

Dacă pentru unii este o povară să meargă la muncă în fiecare dimineaţă, pentru o tânără din judeţul Alba meseria ei chiar este „brăţară de aur”. A renunţat la confortul unei locuinţe şi se descurcă cu un fotoliu pe care doarme, un lighean cu apă pe post de vană şi focul cu lemne, numai să ştie că preşcolarii vin şi se pregătesc să dea piept cu viaţa, peste câţiva ani.

Ioana Koncz are 27 de ani şi, acum şase ani, când a absolvit Liceul Pedagogic în Blaj nu s-a gândit o clipă că îşi va croi un drum într-un loc uitat de lume. Este educatoare la grădiniţa din Purcăreţi, practic este ca o soră mai mare pentru cei zece copii, care vin în fiecare dimineaţă cu zâmbetul pe buze să se întâlnească cu  „domnişoara educatoare”, cum îi spun copiii şi sătenii.

A fost dragoste la prima vedere între ea şi copii, motiv pentru care face acest sacrificiu: să locuiască într-o cămăruţă austeră de 2×2 m şi fără niciun mijloc de comunicare.

„Mi-a fost foarte greu la început pentru că nu cunoşteam pe nimeni. Aici nu ai acces nici la internet, nici televizor, nici semnal la telefon, nimic şi e un pic greu”, spune Ioana.

Grădiniţa este într-o sală de curs a şcolii din Purcăreţi, iar alături este camera Ioanei, în care, de dragul celor mici, s-a obişnuit. Puţini sunt cei care fac acest pas mare în viaţa lor, să rămână într-un sat izolat de dragul unei meserii ce nu îi aduce multe satisfacţii financiare.

Dar la polul opus se află împlinirea că este persoana care le oferă celor zece copii din sat acces la educaţie. Le povesteşte că, dincolo de satul izolat, există o lume care le poate oferi oportunităţi în viaţă.

Cu toate că locuieşte în condiţii vitrege, nu a renunţat la meseria pe care a ales-o. „Îmi place ce fac şi îmi place şi locul. Atâta, drumul este foarte lung şi stau aici izolată”, a mai spus Ioana.

Din puţinii bani pe care îi câştigă, cumpără materiale educative şi, ca să-i bucure pe cei mici, când vine din oraş, le aduce şi mici cadouri.

„Un alt învăţător care locuieşte în Pianu şi care predă la clasele I-IV la Şcoala din Pianu de Sus, peste săptămână, are casa la şcoală. Din cauza zăpezii este mai uşor să rămână acolo. Mijloacele de transport nu circulă până sus.

Vineri pleacă amândoi acasă şi luni se întorc. Vin cu autobuzul până în Strungari, cel mai apropiat sat de Pianu de Sus şi Purcăreţi şi de acolo merg câţiva kilometri până la şcoli.

Le convine pentru că nu plătesc cazare, căldură, apă şi pe lângă salariu, primesc şi un spor de izolare”, a declarat pentru Alba24, primarul comunei Pianu, Marin Ioan Petruse.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

18 Comentarii

18 Comments

 1. bula

  sâmbătă, 24.01.2015 at 14:52

  Felicitari pentru initiativa de a populariza astfel de exemple! Felicitari si respect pentru cadrele didactice care-si respecta meseria!

  In rest cred ca autoarea ******.

  • moderatorul de serviciu

   sâmbătă, 24.01.2015 at 21:53

   multumim de observatie. ne cerem scuze, se mai intampla..

 2. ion creangă

  sâmbătă, 24.01.2015 at 16:30

  fost, văzut…greu,… dar pentru cine ştie să aprecieze, acolo e Raiul, în comparaţie cu un post la şcolile din orice oraş!

 3. goldy

  sâmbătă, 24.01.2015 at 17:48

  Pentru ce o felicitati? Pentru ca isi rateaza viata retragandu-se intr-o fundatura in care are doar impresia ca face un bine catorva copii, care in final inevitabil nu vor fi recunoscatori. Ai 27 de ani, du-te cat vezi cu ochii, ca nu esti datoare nimanui cu nimic, nu e vina ta ca exista sate rupte de lume, doar pentru ca niste oameni total lipsiti de educatie nu s-ar descurca in alta parte sau pur si simplu nu vor sa se mute in alta parte .

  • Ioana-Alina Koncz

   duminică, 25.01.2015 at 00:40

   Nu imi ratez viata. Eu am ales sa fiu si sa raman acolo.Iubesc ce fac, iubesc locul si chiar daca nu sunt conditii de lux sau drumul e prea lung sau greu, primesc cel mai important lucru: RESPECT din partea copiilor, cat si a parintilor. Sunt oameni simpli si poate lipsiti de educatie cum spuneti, dar au bun simt cat un oras intreg. Si nu am impresia ca fac „un bine” ,ci chiar il fac cu mare drag si nu imi trebuie recunostinta si nici laude din partea nimanui.

   • marius

    luni, 26.01.2015 at 00:18

    Felicitari ! Fa-ti treaba ca si pana acum si o sa vezi ca cel putin sufleteste nu o sa-ti ratezi viata. Banii vin si se duc, iar gura lumii nici pamantul nu o astupa…
    Dumnezeu sa te ocroteasca!

   • dana

    luni, 26.01.2015 at 01:37

    (Y)

   • Liana

    luni, 26.01.2015 at 14:20

    Va felicit domnisoara pentru aceasta atitudine.Este o alegere curajoasa si va respect pentru acest lucru.Mama mea a fost invatatoare,a invatat ca si dumneavoastra copii aflati departe de lumea civilizata dar pana in ultima clipa a vietii ei nu a regretat niciodata acest lucru.In timp veti vedea cum vi se umple sufletul de bucurie cand, cei mici de acum vor fi mari si nu va vor uita niciodata.Am vazut in ochii mamei mele tot timpul aceasta multumire.

 4. corina

  sâmbătă, 24.01.2015 at 18:20

  Si primarul, ce „om”…recititi ce declara: ” Le convine pentru că nu plătesc cazare, căldură, apă şi pe lângă salariu, primesc şi un spor de izolare”, a declarat penru Alba24, primarul comunei Pianu, Marin Ioan Petruse.” Pai bine, mai stimabile, de cand au cei din invatamant niste salarii atat de exorbitante incat „sporurile” alea sa-i incante atat de mult pe acesti oameni si in plus camaruta aia si ligheanul sunt cumva conditii de lux ?? In loc sa spui ca vei incerca sa le oferi ceva mai multe conditii si ca le apreciezi devotamentul…in fine. Felicitari domnisoarei educatoare!

  • ...din Sebes

   duminică, 25.01.2015 at 06:16

   …da, primar de Las Fierbinti

  • Sorin Solea

   duminică, 25.01.2015 at 12:23

   Da, ai mare dreptate in legatura cu primarul, nici nu vreau sa ma gandesc cite clase are.

 5. Emilia

  sâmbătă, 24.01.2015 at 20:17

  FELICITARI!!! Esti un exemplu de urmat!

 6. Daniel R.

  sâmbătă, 24.01.2015 at 21:18

  Stimă și respect, Ioana.
  Dumnezeu să te ocrotescă !

 7. andreea milasan

  sâmbătă, 24.01.2015 at 21:35

  cat timp mai exista astfel de oameni invatamantul mai are o sansa la normalitate! felicitari!

 8. alexandra

  duminică, 25.01.2015 at 08:04

  Bravo și multa putere ptr copiii…..Dacă aveți nevoie de rechizite sau altele te rog sa mă contactez vreau sa ajut de ce aveți nevoie la gradinita….nu ezita sa îmi scrii ca cu mare drag vin și va ajut cu ce aveți nevoie sunt pe aproape din sebes

 9. Lidia

  duminică, 25.01.2015 at 18:25

  Dragoste,pasiune,daruire,vocatie….putin dar totusi asa de mult…
  Felicitari!
  Ne onreaza pe toti cei din breasla!

 10. Mirela

  duminică, 25.01.2015 at 19:44

  Rusine domnule primar pentru afirmatia de mai sus!In loc sa va bucurati ca inca mai exista oameni devotati meseriei lor d-voastra va face impresia ca ii faceti o „favoare” prin faptul ca se spala la lighean!

 11. Sanda Carasiniu (fostă Mirca)

  joi, 28.12.2017 at 19:14

  Dragă Ioana, mare adevăr ai spus: respectul şi bunul-simţ îi caracterizează pe oamenii din această mică aşezare. La fel era şi pe vremea în care mi-am petrecut o parte din copilărie aici ( eram cam de vârsta elevilor tăi). Aici am învăţat să merg în picioare prin iarba înaltă cât mine şi nu am vrut să mă despart de draga mea bunică decăt când am inceput şcoala. Şi apoi vacanțele… Doamne ce vremuri! Şi câte amintiri mi-a stârnit acest articol. Bunica mea locuia două case înainte de şcoală şi toată ziua eram în curtea şcolii… Cunosteam toţi copiii din sat şi doar în prezenţa lor îmi dădeam seama că eu mă transformasem într-o fetiță râzgâiată de oraş. Şi mă ruşinam eu în fața acelor copii simpli de oieri… Vremurile au făcut în aşa fel încât timp de douăzeci de ani să nu mai ajung la Purcăreţi: bunicii s-au dus, tata (care s-a născut şi a crescut aici) s-a dus şi el săracul… Cumva legătura cu acest loc magic pentru mine s-a rupt. Am revenit acum vreo cinci ani şi am fost tare mirată să constat că aproape toate lucrurile ştiute de mine erau la locul lor: drumul-acum asfaltat (din păcate doar în sat), pietrele, copacii şi căpițele de fân, prunii şi cireşii din grădină. Doar că lumea nu mai căra apa de la fântâna cu găleata şi răsărise şi o cişmea undeva aproape de şcoală. În schimb, nu am mai cunoscut pe nimeni în afară de rudele mele. Bătrânii, îngropaţi demult, iar tinerii împrăştiaţi prin Europa… Şi o linişte de-ți ţiuiau urechile! Sper că nu ai abandonat locul încă deşi, la un moment dat, o vei face (când te vei aşeza la casa ta) şi că te vei ocupa cu aceeaşi dragoste de copiii satuluii. Şi mai sper că persoana care te va înlocui va face la fel ca tine. Ideal ar fi ca o fată din sat să îţi calce pe urme… În acest loc idilic care a fost preferat de Lucian Blaga să îşi scrie poeziile şi a dat ţarii un academician (folcloristul Gheorghe Pavelescu). Dacă este să iasă din tine om adevărat, iese indiferent unde te-ai născut şi ai crescut… Dacă nu,nu… Pace buna! (aşa se salutau localnicii pe vremea mea)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Accident MORTAL provocat de un șofer din Alba, pe un drum din Hunedoara

Publicat

Un șofer în vârstă de 35 de ani din Alba a provocat marți dimineața un accident mortal de circulație în localitatea Cristur din județul Hunedoara. În timp ce conducea o autoutilitară cu semiremorcă,  nu a adaptat viteza de deplasare, a lovit un stâlp de iluminat care a căzut mai apoi peste un autoturism. În urma accidentului, șoferul autoturismului a decedat. 

Potrivit IPJ Hunedoara, în data de 14 iulie, ora 09:59, Poliția Municipiului Deva, a fost sesizată prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, pe DJ 687 în localitatea Cristur a avut loc un accident de circulație.

Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că un bărbat în vârstă de 35 de ani din județul Alba, în timp ce tracta cu o autoutilitară o semiremorcă, la intersecția DJ687 cu DC 123 din localitatea Cristur, nu a adaptat viteza de deplasare pe acel sector de drum, a frânat și a intrat în derapaj, lovind un stâlp de iluminat public aflat pe partea dreaptă a sensului său de mers.

Stâlpul a căzut peste un autoturism care se afla în parcarea situată în fata unui imobil, așteptând să dea prioritate de circulație față de autoutilitară.

În urma acestui accident a rezultat decesul conducătorului autoturismului, un bărbat în vârstă de 31 de ani din localitatea Cristur.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală pentru infracțiunea de ucidere din culpă.

sursa foto, video: IPJ HD, ISU HD

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

637 cazuri noi de COVID-19 în România, 14.237 teste prelucrate în ultimele 24 de ore. Numărul total de îmbolnăviri, peste 33.000

Publicat

Numărul total de cazuri confirmate COVID-19 în România a ajuns la 33.585, potrivit datelor transmise marți, 14 iulie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 637 cazuri noi, depistate în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 14.237 teste, număr de testări mai mult decât dublu față de cu o zi în urmă.

Vezi și ALBA: Câte cazuri active de COVID-19 mai sunt în județ. 2 infectări noi, confirmate în ultimele 24 de ore

Până luni, erau 32.948 (413 noi), 23.552 persoane externate (dintre care 21.692 de pacienți vindecați și 1.860 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare); 573 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere; 1.901 decese (17 noi), 854.241 de teste prelucrate.

Situația cazurilor noi vs. numărul testări din ultimele zile:

14 iulie – 637 cazuri noi după 14.237 teste (868.478 teste în total)

13 iulie – 413 cazuri noi după 6.655 teste (854.241 teste în total)

12 iulie – 456 cazuri noi după 8.633 teste (847.586 teste în total)

11 iulie – 698 cazuri noi după 14.610 teste (838.953 teste în total)

10 iulie – 592 cazuri noi după 14.680 teste (824.343 teste în total)

9 iulie – 614 cazuri noi după 13.179 teste (809.663 teste în total)

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 14 iulie – sursă INSP:

Județ/cazuri înregistrate:

Suceava: 4188

Mun. București: 3918

Brașov: 2076

Argeș: 1483

Galați: 1316

Vrancea: 1265

Iași: 1084

Botoșani: 1081

Neamț: 1006

Dâmbovița: 987

Ilfov: 923

Prahova: 845

Buzău: 842

Mureș: 821

Cluj: 790

Bacău: 775

Arad: 726

Hunedoara: 717

Bihor: 715

Sibiu: 707

Bistrița-Năsăud: 642

Timiș: 616

Constanța: 553

Ialomița: 544

Alba: 499 (511, potrivit DSP Alba)

Gorj: 429

Dolj: 394

Olt: 394

Harghita: 389

Covasna: 331

Brăila: 317

Giurgiu: 293

Mehedinți: 283

Maramureș: 239

Vaslui: 236

Călărași: 214

Tulcea: 206

Teleorman: 198

Vâlcea: 171

Caraș-Severin: 130

Sălaj: 123

Satu Mare: 82

Grupul de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 14 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.798 au fost externate, dintre care 21.803 de pacienți vindecați și 1.995 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Totodată, până în prezent, 658 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Până astăzi, 1.931 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 13.07.2020 (10:00) – 14.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 30 decese (13 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Maramureș, București, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș și Vâlcea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 637 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 234 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 868.478 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 464 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.936 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Câte cazuri active de COVID-19 mai sunt în județ. 2 infectări noi, confirmate în ultimele 24 de ore

Publicat

Au fost înregistrate  511 cazuri de COVID-19 în județul Alba, de la începutul pandemiei, potrivit datelor transmise marți, 14 iulie, de către Direcția de Sănătate Publică.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 2 cazuri noi. Mai sunt 47 de cazuri active în județul Alba.

436 persoane vindecate și 28 au decedat.

Luni, în Alba au fost prelucrate 458 de teste (280 la DSP și 178 la SJU). Numărul total de teste efectuate în județ a ajuns la 31.853.

Până luni erau raportate 509 cazuri (3 noi, 50 active), 431 vindecări, 28 decese, 31.395 teste prelucrate (180 teste în ultimele 24 de ore).

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Austria interzice, de joi, cursele aeriene directe din România și alte 9 țări. A actualizat lista statelor cu risc COVID

Publicat

Austria va interzice începând de joi, 16 iulie, cursele aeriene regulate directe din zece state, printre care România şi toate ţările din Balcanii de Vest, conform unui ordin al ministrului sănătăţii, Rudolf Anschober, informează marţi agenţia APA.

Ordinul actualizează lista ţărilor considerate cu ‘risc de ‘SARS-CoV-2’, care cuprinde acum 18 state.

Pe listă au fost adăugate zece ţări: Bulgaria, România, Republica Moldova, toate statele din Balcanii de Vest, precum şi Egipt.

În schimb, de joi vor putea fi reluate zborurile din regiunea italiană Lombardia.

Potrivit APA, sunt de aşteptat efecte semnificative asupra reţelei de legături aeriene ale companiei Austrian Airlines, ale cărei curse pe relaţiile Belgrad, Bucureşti, Cairo, Podgorica, Sarajevo, Sibiu, Skopje, Sofia, Tirana şi Varna spre Vienna-Schwechat vor rămâne anulate cel puţin până la sfârşitul lunii iulie.

Rămân în continuare interzise zborurile dinspre Belarus, China, Marea Britanie, Iran, Portugalia, Rusia, Suedia şi Ucraina.

Vor fi totuşi exceptate anumite categorii de curse aeriene: cele considerate în interesul Republicii Austriece, precum şi cele care transportă mărfuri, bolnavi, cetăţeni austrieci repatriaţi, personal de îngrijire sau muncitori sezonieri în agricultură.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate