Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O educatoare dintr-un sat izolat din Alba doarme într-o cameră din școala unde predă. Dacă renunță la post grădinița s-ar desființa


Publicat

ioana educatoareDragostea pentru copii, dar şi faptul că îşi doreşte să le inspire pasiunea pentru carte au determinat-o pe o educatoare din judeţul Alba să locuiască într-o cameră situată chiar în şcoala la care predă. Ioana Alina Koncz are 27 de ani şi este de loc din satul Pănade, comuna Sîncel, dar este educatoare la 10 copii, la grădiniţa din satul Purcăreţi, comuna Pianu, de şase ani. Dacă ar renunţa la post, grădiniţa s-ar desfiinţa, iar copiii ar fi nevoiţi să parcurgă 10 km, pe jos, până în comuna Pianu.

Dacă pentru unii este o povară să meargă la muncă în fiecare dimineaţă, pentru o tânără din judeţul Alba meseria ei chiar este „brăţară de aur”. A renunţat la confortul unei locuinţe şi se descurcă cu un fotoliu pe care doarme, un lighean cu apă pe post de vană şi focul cu lemne, numai să ştie că preşcolarii vin şi se pregătesc să dea piept cu viaţa, peste câţiva ani.

Ioana Koncz are 27 de ani şi, acum şase ani, când a absolvit Liceul Pedagogic în Blaj nu s-a gândit o clipă că îşi va croi un drum într-un loc uitat de lume. Este educatoare la grădiniţa din Purcăreţi, practic este ca o soră mai mare pentru cei zece copii, care vin în fiecare dimineaţă cu zâmbetul pe buze să se întâlnească cu  „domnişoara educatoare”, cum îi spun copiii şi sătenii.

A fost dragoste la prima vedere între ea şi copii, motiv pentru care face acest sacrificiu: să locuiască într-o cămăruţă austeră de 2×2 m şi fără niciun mijloc de comunicare.

„Mi-a fost foarte greu la început pentru că nu cunoşteam pe nimeni. Aici nu ai acces nici la internet, nici televizor, nici semnal la telefon, nimic şi e un pic greu”, spune Ioana.

Grădiniţa este într-o sală de curs a şcolii din Purcăreţi, iar alături este camera Ioanei, în care, de dragul celor mici, s-a obişnuit. Puţini sunt cei care fac acest pas mare în viaţa lor, să rămână într-un sat izolat de dragul unei meserii ce nu îi aduce multe satisfacţii financiare.

Dar la polul opus se află împlinirea că este persoana care le oferă celor zece copii din sat acces la educaţie. Le povesteşte că, dincolo de satul izolat, există o lume care le poate oferi oportunităţi în viaţă.

Cu toate că locuieşte în condiţii vitrege, nu a renunţat la meseria pe care a ales-o. „Îmi place ce fac şi îmi place şi locul. Atâta, drumul este foarte lung şi stau aici izolată”, a mai spus Ioana.

Din puţinii bani pe care îi câştigă, cumpără materiale educative şi, ca să-i bucure pe cei mici, când vine din oraş, le aduce şi mici cadouri.

„Un alt învăţător care locuieşte în Pianu şi care predă la clasele I-IV la Şcoala din Pianu de Sus, peste săptămână, are casa la şcoală. Din cauza zăpezii este mai uşor să rămână acolo. Mijloacele de transport nu circulă până sus.

Vineri pleacă amândoi acasă şi luni se întorc. Vin cu autobuzul până în Strungari, cel mai apropiat sat de Pianu de Sus şi Purcăreţi şi de acolo merg câţiva kilometri până la şcoli.

Le convine pentru că nu plătesc cazare, căldură, apă şi pe lângă salariu, primesc şi un spor de izolare”, a declarat pentru Alba24, primarul comunei Pianu, Marin Ioan Petruse.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

18 Comentarii

18 Comments

 1. bula

  sâmbătă, 24.01.2015 at 14:52

  Felicitari pentru initiativa de a populariza astfel de exemple! Felicitari si respect pentru cadrele didactice care-si respecta meseria!

  In rest cred ca autoarea ******.

  • moderatorul de serviciu

   sâmbătă, 24.01.2015 at 21:53

   multumim de observatie. ne cerem scuze, se mai intampla..

 2. ion creangă

  sâmbătă, 24.01.2015 at 16:30

  fost, văzut…greu,… dar pentru cine ştie să aprecieze, acolo e Raiul, în comparaţie cu un post la şcolile din orice oraş!

 3. goldy

  sâmbătă, 24.01.2015 at 17:48

  Pentru ce o felicitati? Pentru ca isi rateaza viata retragandu-se intr-o fundatura in care are doar impresia ca face un bine catorva copii, care in final inevitabil nu vor fi recunoscatori. Ai 27 de ani, du-te cat vezi cu ochii, ca nu esti datoare nimanui cu nimic, nu e vina ta ca exista sate rupte de lume, doar pentru ca niste oameni total lipsiti de educatie nu s-ar descurca in alta parte sau pur si simplu nu vor sa se mute in alta parte .

  • Ioana-Alina Koncz

   duminică, 25.01.2015 at 00:40

   Nu imi ratez viata. Eu am ales sa fiu si sa raman acolo.Iubesc ce fac, iubesc locul si chiar daca nu sunt conditii de lux sau drumul e prea lung sau greu, primesc cel mai important lucru: RESPECT din partea copiilor, cat si a parintilor. Sunt oameni simpli si poate lipsiti de educatie cum spuneti, dar au bun simt cat un oras intreg. Si nu am impresia ca fac „un bine” ,ci chiar il fac cu mare drag si nu imi trebuie recunostinta si nici laude din partea nimanui.

   • marius

    luni, 26.01.2015 at 00:18

    Felicitari ! Fa-ti treaba ca si pana acum si o sa vezi ca cel putin sufleteste nu o sa-ti ratezi viata. Banii vin si se duc, iar gura lumii nici pamantul nu o astupa…
    Dumnezeu sa te ocroteasca!

   • dana

    luni, 26.01.2015 at 01:37

    (Y)

   • Liana

    luni, 26.01.2015 at 14:20

    Va felicit domnisoara pentru aceasta atitudine.Este o alegere curajoasa si va respect pentru acest lucru.Mama mea a fost invatatoare,a invatat ca si dumneavoastra copii aflati departe de lumea civilizata dar pana in ultima clipa a vietii ei nu a regretat niciodata acest lucru.In timp veti vedea cum vi se umple sufletul de bucurie cand, cei mici de acum vor fi mari si nu va vor uita niciodata.Am vazut in ochii mamei mele tot timpul aceasta multumire.

 4. corina

  sâmbătă, 24.01.2015 at 18:20

  Si primarul, ce „om”…recititi ce declara: ” Le convine pentru că nu plătesc cazare, căldură, apă şi pe lângă salariu, primesc şi un spor de izolare”, a declarat penru Alba24, primarul comunei Pianu, Marin Ioan Petruse.” Pai bine, mai stimabile, de cand au cei din invatamant niste salarii atat de exorbitante incat „sporurile” alea sa-i incante atat de mult pe acesti oameni si in plus camaruta aia si ligheanul sunt cumva conditii de lux ?? In loc sa spui ca vei incerca sa le oferi ceva mai multe conditii si ca le apreciezi devotamentul…in fine. Felicitari domnisoarei educatoare!

  • ...din Sebes

   duminică, 25.01.2015 at 06:16

   …da, primar de Las Fierbinti

  • Sorin Solea

   duminică, 25.01.2015 at 12:23

   Da, ai mare dreptate in legatura cu primarul, nici nu vreau sa ma gandesc cite clase are.

 5. Emilia

  sâmbătă, 24.01.2015 at 20:17

  FELICITARI!!! Esti un exemplu de urmat!

 6. Daniel R.

  sâmbătă, 24.01.2015 at 21:18

  Stimă și respect, Ioana.
  Dumnezeu să te ocrotescă !

 7. andreea milasan

  sâmbătă, 24.01.2015 at 21:35

  cat timp mai exista astfel de oameni invatamantul mai are o sansa la normalitate! felicitari!

 8. alexandra

  duminică, 25.01.2015 at 08:04

  Bravo și multa putere ptr copiii…..Dacă aveți nevoie de rechizite sau altele te rog sa mă contactez vreau sa ajut de ce aveți nevoie la gradinita….nu ezita sa îmi scrii ca cu mare drag vin și va ajut cu ce aveți nevoie sunt pe aproape din sebes

 9. Lidia

  duminică, 25.01.2015 at 18:25

  Dragoste,pasiune,daruire,vocatie….putin dar totusi asa de mult…
  Felicitari!
  Ne onreaza pe toti cei din breasla!

 10. Mirela

  duminică, 25.01.2015 at 19:44

  Rusine domnule primar pentru afirmatia de mai sus!In loc sa va bucurati ca inca mai exista oameni devotati meseriei lor d-voastra va face impresia ca ii faceti o „favoare” prin faptul ca se spala la lighean!

 11. Sanda Carasiniu (fostă Mirca)

  joi, 28.12.2017 at 19:14

  Dragă Ioana, mare adevăr ai spus: respectul şi bunul-simţ îi caracterizează pe oamenii din această mică aşezare. La fel era şi pe vremea în care mi-am petrecut o parte din copilărie aici ( eram cam de vârsta elevilor tăi). Aici am învăţat să merg în picioare prin iarba înaltă cât mine şi nu am vrut să mă despart de draga mea bunică decăt când am inceput şcoala. Şi apoi vacanțele… Doamne ce vremuri! Şi câte amintiri mi-a stârnit acest articol. Bunica mea locuia două case înainte de şcoală şi toată ziua eram în curtea şcolii… Cunosteam toţi copiii din sat şi doar în prezenţa lor îmi dădeam seama că eu mă transformasem într-o fetiță râzgâiată de oraş. Şi mă ruşinam eu în fața acelor copii simpli de oieri… Vremurile au făcut în aşa fel încât timp de douăzeci de ani să nu mai ajung la Purcăreţi: bunicii s-au dus, tata (care s-a născut şi a crescut aici) s-a dus şi el săracul… Cumva legătura cu acest loc magic pentru mine s-a rupt. Am revenit acum vreo cinci ani şi am fost tare mirată să constat că aproape toate lucrurile ştiute de mine erau la locul lor: drumul-acum asfaltat (din păcate doar în sat), pietrele, copacii şi căpițele de fân, prunii şi cireşii din grădină. Doar că lumea nu mai căra apa de la fântâna cu găleata şi răsărise şi o cişmea undeva aproape de şcoală. În schimb, nu am mai cunoscut pe nimeni în afară de rudele mele. Bătrânii, îngropaţi demult, iar tinerii împrăştiaţi prin Europa… Şi o linişte de-ți ţiuiau urechile! Sper că nu ai abandonat locul încă deşi, la un moment dat, o vei face (când te vei aşeza la casa ta) şi că te vei ocupa cu aceeaşi dragoste de copiii satuluii. Şi mai sper că persoana care te va înlocui va face la fel ca tine. Ideal ar fi ca o fată din sat să îţi calce pe urme… În acest loc idilic care a fost preferat de Lucian Blaga să îşi scrie poeziile şi a dat ţarii un academician (folcloristul Gheorghe Pavelescu). Dacă este să iasă din tine om adevărat, iese indiferent unde te-ai născut şi ai crescut… Dacă nu,nu… Pace buna! (aşa se salutau localnicii pe vremea mea)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ce se mănâncă de Rusalii. Rețetă de sărmăluțe în foi de viță cu iaurt acrișor sau smântână, pentru o zi sfântă în familie

Publicat

sarmale in vita de vie

Rusaliile reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștini, la 10 zile de la Înălțarea Domnului. Românii obișnuiesc să își trimită cu acest prilej mesaje de Rusalii, felicitări și SMS-uri.  

Rusaliile ortodoxe 2021, se sărbătoresc, potrivit calendarului ortodox 2021, la 50 de zile după Paște 2021 și la 10 zile după Înălțarea Domnului, pică în acest an pe 20, respectiv 21 iunie.

Foarte important este și Ajunul Rusaliilor: Moșii de Vară preced sărbătoarea populară a Rusaliilor și se sărbătoresc astăzi, 19 iunie.

Preparatele culinare pentru Duminica și Lunea Rusaliilor sunt diverse: se mănâncă mâncăruri ce au la bază legume sezon.

Citește și: CALENDAR CREȘTIN ortodox, luna IUNIE 2021: TOATE sărbătorile din Cireșar trecute în Calendarul Bisericesc

Sărmăluțe în foi de viță, ciorbă de verdețuri, mâncare de legume și pasca nu trebuie să lipsească de pe masă.

Ingrediente rețeta de sărmăluțe în foi de viță

1 kg carne de porc și vită
foi de viță
sare
piper
50-75 gr orez cu bob rotund
2 cepe roșii
50 ml ulei
2 legături de mărar
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de leuștean
800 gr bulion de roșii
Mod de preparare

Foile de viță se opăresc în apă clocotită cu sare și se lasă la scurs. Ceapa se curăță, se toacă si se călește în ulei încins.

Se adaugă orezul și se amestecă până începe să se gătească, apoi se stinge focul și se lasă la răcit.

Se adaugă verdeața tocată, carnea, sare și piper și se amestecă bine toate ingredientele, apoi se asamblează sarmalele în foile de viță și se așază în oală, sub formă de petale de floare, în straturi, alternând cu straturi de bulion.

Se completează cu apă până sunt ușor acoperite și se fierb pentru aproximativ o oră și 30 de minute, la foc încet, acoperite.

Se servesc cu un iaurt acrișor și cu mămăliguță.

Pentru cei care preferă sărmăluțe în foi de viță dietetice, pot înlocui carnea de vită/de porc cu carnea de pui.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Managerul Spitalului Județean Alba, Diana Mârza, a primit titlul de ”omul anului” din partea Universității ”1 Decembrie 1918”

Publicat

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, Diana Mârza, a primit titlul de ”omul anului” din partea Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pentru rolul important pe care l-a jucat în perioada de pandemie. 

Distincția i-a fost înmânată de rectorul universității, Daniel Breaz, cu prilejul festivității de absolvire a unei noi promoții de studenți ai instituției.

Citește: LIVE VIDEO: Emoție și bucurie la festivitatea de absolvire a promoției 2021 a Universității ”1 Decembrie 1018” din Alba Iulia

Diana Mârza, ea însăși fostă studentă a universității din Alba Iulia, a ținut un discurs deschis în fața studenților și a profitat de moment pentru a le mulțumi colegilor ei de la Spitalul Județean Alba.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE VIDEO: Emoție și bucurie la festivitatea de absolvire a promoției 2021 a Universității ”1 Decembrie 1018” din Alba Iulia

Publicat

Studenții promoției 2021 a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au parte de un eveniment mult-așteptat, încărcat de emoție. 

Este vorba despre Festivitatea de Absolvire, prima care a putut fi organizată în format față în față, după perioada dură a pandemiei.

Festivitatea are loc sâmbătă, 19 iunie, de la ora 11, în Piața Cetății din Alba Iulia, în vecinătatea clădirii principale a universității.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba: Cod galben de ploi, prelungit până sâmbătă seara. O mare parte din țară, sub cod portocaliu

Publicat

Autoritățile au emis un nou cod galben de ploi și instabilitate atmosferică, valabil și în județul Alba.

Intervalul de valabilitate al avertizării este între 18 iunie, ora 10:00 și 19 iunie, ora 23:00.

Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică.

O mare parte din țară este însă sub cod portocaliu, ca urmare a unui ciclon care a intrat în România dinspre Marea Neagră.

Citește și România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

În intervalul menționat în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Notă: Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni.

Vremea se va menține în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate