Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Autorizație integrată de mediu pentru Centrul de Management al Deșeurilor. CJ Alba nu reușește să desemneze operatorul

Publicat

g

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat decizia de a emite autorizația integrată de mediu pentru Centrul de Management al Deșeurilor de la Galda de Jos. În paralel, Consiliul Județean Alba ar trebui să finalizeze procedura de desemnare a operatorului, acțiune care trenează de câteva luni. 

”Decizia a fost luată în urma consultării autorităților membre CAT, întrunite în data de 15.01.2019 la sediul Agenției Pentru Protecția Mediului Alba. Decizi a de emitere a autorizației integrate de mediu este disponibilă publicului la sediul Agenției pentru Protecția Mediului (…) și la sediul primăriei Galda de Jos. (..) Observațiile publicului se pot înainta în scris la sediul Agenției Pentru Protecția Mediului Alba, loc. Alba Iulia, str. Lalelelor nr.7B, sau electronic la adresa [email protected], în termen de 30 de zile” se arată într-un document al instituției.

APM consideră că au fost îndeplinite toate formalitățile legale pentru emiterea autorizației. ”Decizia a fost luată în urma verificării documentației depuse, în urma consultării publicului și a autorităților publice competente, membre ale Comisiei de Analiză Tehnică”, se mai precizează în documentul semnat de directorul instituției, Horațiu Clepan, și de șefa Serviciului Avize, Doina Bărbat.

Blocaj la Consiliul Județean Alba, la alegerea administratorului

Autorizația de mediu este o etapă obligatorie pentru ca centrul de la Galda să devină operațional.

O altă etapă este finalizarea procedurilor de licitație pentru administrarea instalațiilor în următorii trei ani, de către Consiliul Județean Alba, care nu reușeste de câteva luni să aleagă una dintre cele trei firme care au depus oferte: Eco Sud SA Bucureşti, Eco Bihor SRL Oradea şi Asocierea SC Polaris Mediu SRL Târgu Jiu şi Polaris M Holding SRL Constanţa.

Valoarea estimată a noii proceduri este de 78.105.104 de lei, fără TVA, respectiv 16,7 milioane de euro. Contractul ce va fi încheiat cu operatorul desemnat câştigător va avea o valabilitate de 5 ani.

Contractul are ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană.

Tot în cadrul acestui contract urmează să fie concesionate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş, construite anterior prin alte programe de finanţare. De asemenea, procedura de delegare va include şi transportul deşeurilor de la toate staţiile menţionate la CMID Galda de Jos, unde vor fi sortate, tratate mecano-biologic şi, în final, depozitate.

Activităţile de salubrizare care vor fi delegate prin contract sunt următoarele: operarea/administrarea staţiilor de transfer pentru deşeurile municipale şi deşeurile similare, sortarea deşeurilor în staţii de sortare, organizarea tratării mecano-biologice a deşeurilor şi administrarea depozitului de deşeuri de la Galda de Jos.

Întârzierile la punerea în folosință a centrului creează mari probleme cu deșeurile în județ.

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Un adăpost de animale din localitatea Ponor a fost cuprins de flăcări. Pentru stingerea focului intervin pompierii din Aiud

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu la un adăpost de animale din localitate Ponor a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 23.00.  Potrivit ISU Alba, la fața locului au intervenit pompierii din Aiud cu două autospeciale de apă cu stingere și spumă.  Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Târgul de Fete de pe Muntele Găina – cea mai cunoscută sărbătoare populară a românilor păstrată de sute de ani în județul Alba

Publicat

Târgul de Fete, cea mai mare și mai cunoscută sărbătoare populară din România, a debutat, sâmbătă, în comuna Avram Iancu, localitate aflată la poalele Muntelui Găina, urmând ca timp de două zile, în 20 și 21 iulie 2019, să aibă loc un program plin de manifestări.  Organizatorii au pregătit expoziții, târg al meșterilor populari, spectacole […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Averea lui Dan Barna, candidatul USR-PLUS la prezidențiale. Trei apartamente și mai multe conturi cu bani

Publicat

dan barna

Dan Barna, candidatul Alianței 2020 USR PLUS la alegerile prezidențiale, deține trei apartamente – unul în Bucureşti, de 97 mp, şi două în Sibiu, de 32,6 mp, respectiv 77 mp, alături de un teren de 1.252 mp în comuna Răşinari, tot în Sibiu. Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Camerei Deputaţilor, pe care Dan Barna a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un artist din Alba Iulia, mai apreciat în Franța decât în România. 10 ani în Paris, prin ochii pictorului George Bodocan

Publicat

george bodocan

George Bodocan, artistul născut în Alba Iulia, dar stabilit de ani buni în Franța, a organizat o expoziție de pictură prin care face o retrospectivă a muncii și a vieții sale de artist în Paris. ”Refugiul / În căutarea soarelui”, însumează 10 ani de viață văzuți prin ochii pictorului albaiulian.  Ziarul francez La Nouvelle Republique i-a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate