Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Autorizație integrată de mediu pentru Centrul de Management al Deșeurilor. CJ Alba nu reușește să desemneze operatorul

Publicat

g

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat decizia de a emite autorizația integrată de mediu pentru Centrul de Management al Deșeurilor de la Galda de Jos. În paralel, Consiliul Județean Alba ar trebui să finalizeze procedura de desemnare a operatorului, acțiune care trenează de câteva luni. 

”Decizia a fost luată în urma consultării autorităților membre CAT, întrunite în data de 15.01.2019 la sediul Agenției Pentru Protecția Mediului Alba. Decizi a de emitere a autorizației integrate de mediu este disponibilă publicului la sediul Agenției pentru Protecția Mediului (…) și la sediul primăriei Galda de Jos. (..) Observațiile publicului se pot înainta în scris la sediul Agenției Pentru Protecția Mediului Alba, loc. Alba Iulia, str. Lalelelor nr.7B, sau electronic la adresa office@apmab.anpm.ro, în termen de 30 de zile” se arată într-un document al instituției.

APM consideră că au fost îndeplinite toate formalitățile legale pentru emiterea autorizației. ”Decizia a fost luată în urma verificării documentației depuse, în urma consultării publicului și a autorităților publice competente, membre ale Comisiei de Analiză Tehnică”, se mai precizează în documentul semnat de directorul instituției, Horațiu Clepan, și de șefa Serviciului Avize, Doina Bărbat.

Blocaj la Consiliul Județean Alba, la alegerea administratorului

Autorizația de mediu este o etapă obligatorie pentru ca centrul de la Galda să devină operațional.

O altă etapă este finalizarea procedurilor de licitație pentru administrarea instalațiilor în următorii trei ani, de către Consiliul Județean Alba, care nu reușeste de câteva luni să aleagă una dintre cele trei firme care au depus oferte: Eco Sud SA Bucureşti, Eco Bihor SRL Oradea şi Asocierea SC Polaris Mediu SRL Târgu Jiu şi Polaris M Holding SRL Constanţa.

Valoarea estimată a noii proceduri este de 78.105.104 de lei, fără TVA, respectiv 16,7 milioane de euro. Contractul ce va fi încheiat cu operatorul desemnat câştigător va avea o valabilitate de 5 ani.

Contractul are ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană.

Tot în cadrul acestui contract urmează să fie concesionate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş, construite anterior prin alte programe de finanţare. De asemenea, procedura de delegare va include şi transportul deşeurilor de la toate staţiile menţionate la CMID Galda de Jos, unde vor fi sortate, tratate mecano-biologic şi, în final, depozitate.

Activităţile de salubrizare care vor fi delegate prin contract sunt următoarele: operarea/administrarea staţiilor de transfer pentru deşeurile municipale şi deşeurile similare, sortarea deşeurilor în staţii de sortare, organizarea tratării mecano-biologice a deşeurilor şi administrarea depozitului de deşeuri de la Galda de Jos.

Întârzierile la punerea în folosință a centrului creează mari probleme cu deșeurile în județ.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax