Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Autostrada Orăștie-Sibiu: Constructorul tronsonului cu probleme contestă rezilierea contractului şi acuză CNADNR


Publicat

autostrada, demolata,Firma italiană Salini – Impregilo a transmis că va contesta rezilierea contractului de construcţie a lotului 3 (Cunța – Săliște) al autostrăzii Orăştie – Sibiu şi acuză Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România de „grave încălcări contractuale”. Reamintim faptul că miercuri, Ministerul Transporturilor a anunțat rezilierea contractului cu Salini-Impregilo.

Constructorul italian Salini Impregilo a proiectat și realizat lotul 3 (Săliște-Cunta) al autostrăzii Orăștie –Sibiu. La doar zece luni de la inaugurare, sectorul de drum a fost închis, după ce pe o porțiune din zona viaductului Aciliu, au apărut fisuri adânci.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a obligat constructorul Salini Impregilo să refacă porțiunea de 200 – 300 de metri din corpul de autostradă unde au apărut degradările, prin demolare și reconstrucție în conformitate cu proiectul tehnic aprobat. De asemenea, în acest caz, procurorii DNA au deschis un dosar penal, iar în urma scandalului declanșat, directorul CNADNR Narcis Neaga a fost înlocuit în decembrie 2015, fiind apoi cercetat și de DNA pentru abuz în serviciu în dosarul autostrăzii Sibiu – Orăștie.

Miercuri, 13 ianuarie, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a anunțat rezilierea contractului cu firma Salini Impregilo și faptul că se va căuta un alt constructor care să remedieze problemele de pe segmentul de autostradă Săliște-Cunța.

Citește și Autostrada Orăştie-Sibiu: Contractul pentru lotul 3, reziliat de Ministerul Transporturilor. Circulaţia ar putea fi reluată din septembrie

Salini Impregilo a trimis un comunicat de presă în care denunță „gravele încălcări contractuale ale Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) privind proiectarea și construcția lotului nr. 3 al Autostrăzii Orăștie –Sibiu, cu o lungime de 22 km, atribuit către Impregilo în mai 2011”. Aceste încalcari contractuale culminează cu decizia aceleiași CNADNR, asumată pe 13 ianuarie 2016, de a rezilia unilateral contractul în cauză și de a reatribui lucrările printr-o nouă licitație.

Potrivit constructorului italian, „lucrările, cu o valoare totală de 126 de milioane de euro, începute în 20 iunie 2011 și cu termen estimat de finalizare pe 17 aprilie 2013, au suferit modificări repetate ale proiectului impuse de către CNADNR, cauzând o creștere a costurilor și a termenului de predare, ca urmare a unor evenimente neprevăzute (alunecări de teren cu o dimensiune și întindere imprevizibile) pe care Salini Impregilo le-a gestionat în baza unor acorduri încheiate dar niciodată respectate de către CNADNR”.

Salini Impregilo reclamă faptul că CNADNR a ignorat toate deciziile CAD (Comisia de Adjudecare a Disputelor, organizație desemnată prin contract pentru soluționarea disputelor dintre părți), care au dat câștig de cauză în mod repetat companiei Salini Impregilo; nu a plătit niciodată sumele adjudecate, care au ajuns la un total de 31 milioane euro.

„În septembrie 2014, CNADNR, împreună cu Ministerul Transporturilor din România, au decis în scopuri pur electorale, să deschidă traficul pe acest lot de autostradă până la jumătatea lunii noiembrie 2014, chiar dacă erau perfect conștienți de faptul că multe din lucrările suplimentare, eșentiale pentru corpul autostrăzii, nu erau finalizate, și costul acestora nu fusese recunoscut către Constructor. Odată deschis, acel segment Orăștie – Sibiu a fost închis ulterior ca urmare a unor cedări structurale datorate imposibilității de a finaliza lucrările.

CNADNR și Ministerul Transporturilor au ignorat solicitările Salini Impregilo S.p.A. de a finaliza lucrările, în prezent oprite, prin amânarea disputelor cu privire la costurile suplimentare, anterior recunoscute și acordate de CAD în favoarea Salini Impregilo”, a mai transmis constructorul italian.

Salini Impregilo intenționează „să conteste în toate instanțele naționale și internaționale decizia CNADNR, care în afara faptului că aduce atingere reputației companiei, este complet nejustificată, iresponsabilă și decisivă pentru acoperirea deficiențelor contractantului, și în general ale României, cu privire la realizarea unei lucrări finanțate în proporție de 85% din Fonduri Europene”.

Citește și Autostrada Orăștie – Sibiu ajunge la DNA. Corpul de control din Ministerul Transporturilor a identificat „nereguli şi suspiciuni de natură penală“ la CNADNR

Citește și Autostrada Sibiu – Orăştie: CNADNR a depus PLÂNGERE PENALĂ împotriva constructorului, pentru „greşelile de execuţie”

Vezi și FOTO / VIDEO AERIAN: Zona unde a fost ruptă autostrada Sibiu-Orăștie. Imagini de la înălțime cu tronsonul electoral inaugurat acum un an

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Noi măsuri pentru combaterea ambroziei: Amenzi mai mari și verificări la primăriile care nu aplică măsurile de control

Publicat

Guvernul a decis în ședința de joi aprobarea unei Hotărâri ce prevede noi măsuri de combatere a buruienii ambrozia. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, actul normativ vizează, printre altele, simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu ambrozia.

Hotărârea referitoare la modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin HG nr. 707/2018, prevede ca toate controalele să fie realizate de autoritățile administrației publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliţia locală sau de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.

Actul normativ vizează și eficientizarea procesului de informare şi conştientizare prin mass-media, online şi în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acesteia. De asemenea, hotărârea mai prevede prelungirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate, în intervalul 6 iulie – 31 octombrie al fiecărui an.

O comisie stabilită prin ordin al prefectului va avea competența de a verifica autorităţile administraţiei publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege.

De asemenea, se prevede creșterea nivelului de sancționare cu amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia.

„Măsurile reglementate prin prezenta HG vor conduce la diminuarea suprafeţelor de teren infestate cu buruiana ambrozia, a cantităţii de polen eliberată în atmosferă şi implicit la menţinerea unui mediu sănătos pentru populaţie”, se menţionează în comunicatul transmis de Ministerul Agriculturii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce este Ivermectina și de ce nu este ”medicamentul minune” anti-Covid, așteptat de toată lumea

Publicat

Ivermectina este un medicament antiparazitar, fiind utilizat în tratamentul bolilor parazitare atât în medicina veterinară cât și în medicina umană. Este folosită de asemenea și în tratamentul unor afecțiuni ale pielii.

Specialiștii avetizează că medicamentul respectiv nu tratează Covid-19, în ciuda faptului că a fost prezentată de unele medii drept un ”medicament minune”.

Autoritățile române și internaționale nu au aprobat medicamentele ce conțin ivermectină pentru tratarea Covid-19.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, miercuri, că ivermectina nu este în prezent un medicament care să dovedească eficienţă în tratamentul infecţiei COVID.

Potrivit acesteia, studiile pe care se bazează utilizarea ivermectinei sunt deocamdată „inconsistente” din punct de vedere ştiinţific.

Ce este Ivermectina

Ivermectina este un medicament antiparazitar, folosit atât în România cât și la nivel internațional pentru tratarea bolilor la animale și în cazuri izolate, și la oameni, conform Agenției Naționale a Medicamentului.

În România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de unguent, și se administrează în tratamentul acneei rozacee.

Științific vorbind, este un derivat semisintetic din clasa avermectinelor, un grup de lactone macrociclice produse de Streptomyces avermitilis, fiind utilizat ca antihelmintic.

Ea are o acțiune microfilaricidă în oncocercoză (boală parazitară determinată de Onchocerca volvulus) și reduce numărul microfilariilor fără efectele toxice ale dietilcarbamazinei.

Ivermectină are, de asemenea, o acțiune microfilaricidă în filarioză limfatică și este utilizat în tratamentul acesteia. Este activă și în alte helmintiaze. Acesta este utilizată în tratamentul strongiloidozei și a fost încercată în unele infecții cu Mansonella.

Este folosită în tratamentul unor boli parazitare ale pielii, inclusiv scabia și pediculoza.

Molecula a fost descoperită în 1975 și a fost aprobată pentru uz medical în anul 1981.

Despre Ivermectină au apărut informații că ar avea efecte atât în faza de prevenire, dar şi în cazurile medii şi grave de infecţie cu SARS-CoV-2, lucru neconfirmat.

Mai mult autoritățile din mai multe țări au emis alerte cu privire la utilizarea acestui medicament.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alocațiile copiilor cresc cu 20% de la 1 februarie. Ministrul Muncii a anunțat ce se întâmplă cu a doua majorare

Publicat

Alocațiile copiilor cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută, a anunțat, miercuri seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Despre a doua creștere, Turcan a spus că va discuta când va exista bugetul aprobat.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seara, la TVR, că alocațiile pentru copii cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută.

„Alocațiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20%. Pentru calendarul de majorare a alocațiilor avem o lege în Parlament și vom vedea dacă se menține și a doua tranșă”, a spus ministrul Turcan.

A doua tranșă de majorare a alocațiilor ar trebui să aibă loc în vara anului 2021.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un tânăr deținut în Penitenciarul Aiud susține că medicul stomatolog i-a stricat dantura când i-a scos 2 dinți. Ce s-a întâmplat

Publicat

aiud penitenciar

Un tânăr deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud susține că medicul stomatolog al închisorii i-a distrus dantura, în timpul unei proceduri, și din acest motiv a cerut daune morale. 

Mai exact, în plângerea forumată, deținutul a declarat în data de 31 august 2020 a fost scos la cabinetul stomatologic pentru extracția unui dinte.

Acolo doctorul i-a spus că trebuie să-i scoată și un alt dinte. După ce a fost anesteziat, la nici 2 minute medicul s-a apucat să-i scoată dintele.

”După ce i-a scos un dinte, l-a durut foarte tare, iar din această cauză tânărul a început să plângă  și susține că a fost obligat de către doctor să înghită toată saliva cu sânge. Mai mult, tânărul a declarat că doctorul striga foarte tare la el.

De asemenea, tânărul a mai spus că la extracția celui de a doilea dinte, nu a mai suportat durerea și a sărit de pe scaun, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Câteva ore mai târziu, tânărul a fost dus la cabinetul medical din cauza faptului că i s-a umflat toată fața și i s-a administrat o fiolă de algocalmin.

Câteva zile mai tarziu i s-a dat un tratament cu antibiotic, iar timp de 9 zile nu ar fi putut să mănânce nici un fel de hrană a mai susținut acesta.

Acesta a mai spus în timpul procesului că i-a rămas un rest din dinte, șidoctorul refuză să îl mai primească la cabinetul stomatologic pentru investigații”, se arată în plangerea forumată de deținut.

Mai mult de atât, în timpul intervenției, tânărul susține că ”medicul i-a vorbit pe un ton ridicat spunându-i să înghită și a înghițit cu tot cu dinți, nu i s-a asigurat un vas în care să poată scuipa ce avea în gură”, se arată în motivarea instanței.

Poziția Penitenciarului Aiud

Reprezentații Penitenciarului au specificat că deținutul ”a fost pregătit pentru efectuarea extracției, respectiv anesteziat. În timpul efectuării manoperei, brusc, s-a ridicat de pe scaun și a spus că nu mai dorește să i se facă nimic, deoarece îl doare. I s-a propus suplimentarea anesteziei, deoarece unul dintre resturi era aproape extras. Nu a mai dorit să i se facă nimic și a părăsit încăperea.

Referitor la afirmația că a fost nevoit să înghită saliva cu sânge, nu este adevărată deoarece o manoperă sângerândă în cazul de față, extracția, se realizează prin tamponare cu comprese sterile, astfel încât sângele nu avea cum să fie înghițit. Mai mult decât atât nu avea cum să înghită un dinte, deoarece extracția nu a fost finalizată.

Referitor la afirmația deținutului că medicul ar fi strigat la el, medicul precizează că atitudinea sa față de deținuți a fost întotdeauna una corespunzătoare, atât din punct de vedere moral cât și deontologic, fapt care poate fi confirmat și de către asistentul medical de stomatologie prezent la incidentul menționat.

Următoarea prezentare la cabinetul stomatologic a fost în data de 07.09.2020, când i s-au administrat 4 tablete Larofen și 4 tablete Piafen, de către asistentul medical de stomatologie. Deoarece medicul se afla în concediu de odihnă, în perioada 02.09.-30.09.2020.

Medicul stomatolog consideră că dacă ar mai fi solicitat și în alte rânduri să fie prezentat la cabinetul stomatologic, cu siguranță ar fi fost prezentat, nicidecum nu se susține afirmația lui, că a fost refuzat de către medic, în perioada respectivă medicul fiind în concediu.

Referitor la acuzația că i-a fost refuzată cererea pentru a i se face un film dentar, medicul menționează că deținutul nu a solicitat acest lucru, fapt ce reiese și din studierea dosarului de cereri”, se mai arată în documentul citat.

În data de 18 decembrie, magistrații Judecătoriei Aiud au respins cererea tânărului deținut și l-au obligat pe acesta la plata a 200 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate