Economie
FOTO / VIDEO AERIAN: Zona unde a fost ruptă autostrada Sibiu-Orăștie. Imagini de la înălțime cu tronsonul electoral care s-a prăbușit la un an de la inaugurare
Peste două săptămâni se împlinește un an de când a fost inaugurat, chiar înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, lotul trei al autostrăzii Sibiu-Orăștie. Fără se se gândească prea mult, autoritățile s-au grăbit să deschidă circulației cei 22 de kilometri care întregeau traseul Sibiu-Deva, cu toate că încă de atunci se zvonea că lucrările nu prezintă siguranță pentru participanții la trafic. La mai puțin de un an de la marea inaugurare, tronsonul a fost închis, chiar demolat pe o porțiune de circa 300 metri.
În urmă cu un an, mai exact în data de 14 noiembrie 2014, cu două zile înainte de alegerile prezidențiale, se inaugura lotul trei al autostrăzii Sibiu-Orăștie, pe distanța Cunța – Săiște. Au fost prezenți atunci, să inspecteze lucrările, Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, şeful CNADNR, Narcis Neaga, și un autocar plin cu PSD-iști în frunte cu Victor Ponta, care „au testat” asfaltul noii autostrăzii. Inaugurarea s-a făcut chiar în ambele sensuri Neaga, deputatul PSD Ioan Dârzu și primarul Sebeșului, Alexandru Dăncilă, au tăiat panglica dinspre Sebeș, în timp ce Victor Ponta și Ioan Rus dinspre Sibiu.
Decizia de deschidere s-a luat repede cu toate că lucrările încă nu erau în totalitate terminate și inaugurarea a fost amânată în repetate rânduri din cauza alunecărilor de teren din zonă. Cu două zile înainte de alegeri, dintr-o dată, s-au rezolvat toate problemele și alunecările.
FOTO – VIDEO: S-a DESCHIS circulaţia pe AUTOSTRADĂ între Cunţa şi Sălişte, vineri, de la ora 15.30. Ponta a testat asfaltul cu autocarul
Întrebat dacă şoferii pot circula în siguranţă pe Autostrada Sibiu – Orăştie, chiar dacă vor mai fi alunecări de teren, ministrul Transporturilor a spus: „Da. Specialiştii spun că corpul autostrăzii nu va fi afectat de aceste lucruri. Zonele sensibile vor fi monitorizate 24 din 24 de ore. Vor fi utilaje în cazul în care este nevoie să se intervină, astfel încât pe cei 126 de km de autostradă, de la Sibiu la Deva se poate cirula în siguranţă”.
Narcis Neaga declara la acea vreme că „Autostrada are aceeaşi siguranţă , ca pe DN7, pe Valea Oltului” dar nu a dorit să dezvolte declarația. Cel mai probabil, directorul CNANDR, prevedea soarta acestui tronson inaugurat pe grabă doar pentru a marca o reușită a guvernării PSD.
A trecut un an de când cei care au deschis autostrada ne-au asigurat că toate lucrurile sunt în grafic și că nu vor exista probleme. S-a demonstrat că nimic din ce s-a declarat atunci nu a fost adevărat, la fel ca orice declarație din campaniile electorale. O parte din tronsonul proaspăt inaugurat a fost ras din cauza defecțiunilor care nu aveau alt remediu.
CNADNR a confirmat de mai multe ori că nu a făcut recepţia lucrărilor pe tronsonul Cunța -Săliște, ci doar “s-a convenit” că se poate circula în condiţii de siguranţă. Însă dintr-un raport al constructorului italian se arată că acesta ar fi fost forţat să deschidă autostrada înaintea alegerilor prezidențiale unde candida și șeful guvernului PSD.
Autostrada demolată: Cum a fost forțat constructorul să deschidă circulaţia între Cunţa şi Sălişte, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale
Lotul III al autostrăzii Orăștie – Sibiu, care se întinde pe cei 22 de km dintre Săliște și Cunța, trebuia finalizat în aprilie 2013. Termenul de deschidere a circulației a fost anunțat mai apoi pentru noiembrie 2013, apoi pentru iulie 2014 şi a fost aplicat la 15 noiembrie 2014, însă fără terminarea lucrărilor.
La sfârşitul lunii noiembrie, după 12 zile de la deschiderea traficului pe lotul al treilea din autostrada Sibiu-Orăştie, pe drum au apărut deja primele fisuri.
La acea vreme, compania de autostrăzi preciza că lucrările pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie nu au fost încă recepţionate, explicând că „fisurile sunt de natură superficială” şi nu afectează siguranţa traficului. În plus, compania de drumuri dădea asigurări că „în cazuistica de specialitate, astfel de degradări superficiale s-au constatat în exploatarea şi a altor autostrăzi şi drumuri noi”.
După nici un an, acele fisuri s-au transformat în probleme mult mai serioase.
La zece metri sub drumul fisurat s-a găsit apă, iar remedierea problemelor a necesitat demolarea completă a căilor de circulație.
„Remedierea problemelor întâmpinate în zona kilometrului 60 pe autostrada Sibiu-Orăştie necesită demolarea completă a căilor de circulaţie” afirmau inginerii Companiei de Autostrăzi într-un document oficial, asta după ce luni de zile spuneau că sunt doar „fisuri superficiale”.
„Cu ajutorul unui excavator având cupa de 1,3 metri cubi s-a constatat că infiltările de apă sunt la o adâncime între 8 şi 10 metri faţă de cota roşie (linia autostrăzii într-un plan vertical – n. red.)“ mai spuneau aceștia.
În data de de 7 septembrie între nodul rutier Sălişte și cel de la Cunța s-a închis circulația, la 10 luni de la deschiderea ei.
Neaga a mai spus că este vorba despre o greşeală de execuţie, constatată de experţii CNADNR şi ai antreprenorului.
„Sunt greşeli mari de execuţie, intră în categoria celor încadrate la vicii ascunse. Toată lumea vorbea de alunecări de teren, nu a existat nicio alunecare care să determine fisura din autostradă. S-au demolat 200 de metri şi se vor repara”, a mai spus Neaga.
Directorul CNADNR: Reparaţiile la Autostrada Orăştie-Sibiu, făcute din banii constructorului. Statul nu va da bani
Acum, șoferii sunt nevoiți să ocolească acest tronson pentru pe le o lungime de 200 m, totul este doar pământ.
Vedeți în imagini cum arată autostrada electorală la aproape un an de când a fost inaugurată.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ion
marți, 05.01.2016 at 16:22
acei asa zisi oameni politici sant un gunoi ordinar poza e foarte reusita surprinde parca rusinea lor zici ca stiu ca ce fac ei acolo e o porcarie ar trebuii sai vedem la puscarie!!!!