Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Avalanșă” de procese, împotriva poliției din Alba. Oamenii cer în instanță anularea amenzilor primite în starea de urgență

Publicat

Zeci de cetățeni au dat în judecată, în ultimele zile, Inspectoratul Județean de Poliție Alba, pentru anularea proceselor verbale de contravenție pe care le-au primit în perioada stării de urgență. 

Câteva dintre procese sunt intentate și împotriva Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba. 

Pe portalul instanțelor de judecată din Alba este o adevărată ”avalanșă” de procese înregistrate, în care oamenii cer anularea amenzilor.

În ultimele zece zile, spre exemplu, la Judecătoria Sebeș, pe portalul instanței au fost înregistrate 30 de dosare.

Doar în data de 12 mai apar 12 dosare pe contencios administrativ şi fiscal, în care cetățenii cer anulare proceselor verbale de contravenţie.

Următoarea în ”top” este Judecătoria Alba Iulia, cu 20 de dosare, instanță urmată de cele din Câmpeni și Aiud cu câte 11 dosare și Blaj cu 10.

În total, peste 80 de dosare au fost înregistrate în doar 10 zile.

În mare parte, amenzile pe care cetățenii le cer anulate sunt din perioada ce coincide cu starea de urgență instituită pe teritoriul României din cauza pandemiei de coronavirus.

Spre exemplu, la Aiud, un cetățean cere o anulare a amenzii din data de 31 martie, un alt bărbat o contravenție din 8 aprilie, o femeie – din 9 aprilie, iar un alt bărbat contestă o amendă primită în 17 mai, la 2 zile după terminarea stării de urgență.

Reamintim că CCR, în 6 mai, a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Mai exact, Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.

Aflat la Sebeș într-o vizită, premierul României, Ludovic Orban, a declarat că se încearcă găsirea unei soluții legale în ceea ce privește persoanele care au plătit deja amenzile declarate neconstituționale în perioada stării de urgență.

CITEȘTE ȘI: Ce spune premierul Orban despre amenzile plătite în perioada stării de urgență și returnarea banilor

Întrebat de reporterul Alba24 ce se va întâmpla cu persoanele care au primit amenzile ce au fost declarate neconstituționale și pe care le-au plătit deja, în starea de urgență și dacă aceștia vor primi banii înapoi, premierul a precizat: ”Suntem în analiză pentru a găsi o soluție legală. O vom anunța public. Așteptăm motivarea CCR, apoi vom găsi mecanismul, soluția legală cea mai potrivită”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax