Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Avans limitat la 10% la cumpărarea de apartamente și case de la dezvoltator. Proiect PSD cu impact major pe piața imobiliară

Publicat

Avans limitat la 10% la cumpărarea de apartamente și case de la dezvoltator. PSD a depus în Parlament un proiect legislativ care limitează avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori. 

Proiectul mai prevede și că avansul se achită într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect, scrie G4Media.

Inițiativa vine după ancheta Recorder despre Nordis. PSD a reacționat cu un proiect de lege după scandalul imobiliar care a stârnit vâlvă la nivel național și care viza chiar familia deputatei PSD Laura Vicol, șefa comisiei juridice din Camera Deputaților.

„La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului supus tranzacției.

Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, cu una dintre societățile de asigurare, în condițiile legii.

Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect”, prevede proiectul.

„Principalul scop al acestei inițiative este protejarea cumpărătorilor prin stabilirea unui plafon maxim pentru avansurile plătite la semnarea unui promisiuni de vânzare a unui imobil, avans care nu poate depăși 10% din prețul total al imobilului.

Prin această măsură, se dorește reducerea expunerii financiare a cumpărătorilor la riscurile asociate construcției imobilului și garantarea unor condiții contractuale mai echitabile.

De asemenea, proiectul oferă posibilitatea ca acest plafon să fie depășit, dar numai în cazul în dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare a investiției emisă de o societate de asigurare.

Această asigurare va proteja cumpărătorul în situația nerespectării contractului de către dezvoltator”, se arată în document.

Proiectul legislativ vine în contextul în care în toată țara există proiecte imobiliare eșuate, cu oameni care au rămas fără avansurile date dezvoltatorilor imobiliari, sau în unele cazuri, și fără casele pe care trebuiau să le primească după plata integrală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 09.10.2024 at 19:54

    Şi cu proiectul PNL-ului ce faceţi ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate