Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare ANPC: Au apărut bijuterii din aur falsificate printr-o metodă greu de descoperit. Ce să faci să nu iei ”țeapă”

Publicat

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ANPC) avertizează că pe piața din România au fost puse în vânzare pentru Dragobete, Mărțișor sau Ziua Femeii bijuterii din aur sau cu pietre prețioase contrafăcute.

Metodele de sunt extrem de ingenioase și greu sesizabile, la bijuteriile din aur fiind introduse între foițele de material prețios pilitură de plumb pentru a-i mări greutatea. Plumbul nu este mai greu decât aurul dar este cu mult mai ieftin.

În plus plumbul este un metal toxic pentru organismul uman, intoxicația numindu-se saturnism.

Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), recomandă cumpărătorilor să fie atenți la achiziționarea bijuteriilor care vor fi oferite de Mărțișor, pentru că în această perioadă apar pe piață tot felul de produse contrafăcute, informează Agerpres.

”Există mai multe metale și aliaje care pot semăna vizual cu metalele prețioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare și un ochi mai experimentat decât al consumatorului obișnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică”, a spus acesta.

El a oferit ca exemplu un lanț din metal comun cu verigi terminale și închizător din aur. De asemenea, pietrele prețioase pot fi contrafăcute. ”În sens larg, orice piatră care nu este ce susține descrierea sa reprezintă o imitație”, a mai spus reprezentantul ANPC.

Bijuterii din aur umplute cu pilitură de plumb

Alte produse găsite pe piață de ANPC în urma unor controale sunt cerceii umpluți cu pilitură de plumb, cruce pandantiv din aur sau delfin pandantiv cu umplutură din pilitură de plumb, pentru mărirea artificială a greutății.

De asemenea, există obiecte din metal comun acoperite cu un strat subțire de metal prețios. Aceste obiecte nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului făcută de specialiști.

Vezi și MESAJE de DRAGOBETE 2021 • SMS-uri haioase și amuzante • Felicitări romantice, mesaje de dragoste pentru el sau ea de ziua îndrăgostiţilor la români • Mesaje sincere de iubire pentru îndrăgostiți • Mesaje romantice de iubire pentru ea sau el • SMS-uri, idei de felicitări și declarații de dragoste

ANPC recomandă ca bijuteriile din aur, argint sau bătute cu pietre semiprețioase să fie cumpărate numai din magazine autorizate, care vând bijuterii. Autorizația ANPC trebuie afișată la loc vizibil, în interiorul magazinului.

Oamenii ar trebui să evite cumpărarea de mărțișoare din metale prețioase de la vânzătorii ambulanți.

La achiziționarea unui astfel de obiect, cumpărătorii trebuie să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conțină obligatoriu detalii concrete, precise și complete referitoare la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor, etc.).

De asemenea, certificatul trebuie să conțină datele de identificare ale operatorului economic de unde se achiziționează produsul. Clienții trebuie să primească factură sau bon fiscal și să ceară informații despre garanție, mai arată ANPC.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax