Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare COD PORTOCALIU de vânt puternic în județul Alba, zona de munte. Rafale de peste 120 km/h


Publicat

Județul Alba se află sub avertizare Cod Portocaliu de vânt puternic, luni, până la ora 20.00. Este vizată zona montană de peste cota 1800 de metri.

Sunt anunțate rafale de vânt de peste 120 km/h.

Vezi și VREMEA până în 8 Martie. Perioadele în care va fi foarte frig și cele cu ninsori și ploi. Prognoza în următoarele 4 săptămâni

Avertizări meteo similare sunt în zonele montane înalte din județele Brașov, Sibiu, Prahova, Argeș, Dâmbovița.

sursă: meteoromania.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp va dezactiva conturile utilizatorilor care nu sunt de acord cu termenii și condițiile. Ce perioadă au la dispoziție

Publicat

Utilizatorii WhatsApp care nu acceptă termenii și condițiile actualizate până la data limită de 15 mai nu vor putea primi sau trimite mesaje până nu vor face acest lucru.

Contul lor va fi listat ca „inactiv”. Și conturile inactive pot fi șterse după 120 de zile.

Apelurile și notificările vor funcționa în continuare pentru „o perioadă scurtă de timp”, dar a raportat TechCrunch, probabil doar pentru „câteva săptămâni”.

WhatsApp a anunțat actualizarea în ianuarie și imediat după anunț utilizatorii au reacționat. Aceștia au crezut că WhatsApp va comunica datele lor personale companiei mamă, Facebook.

Ulterior, compania a clarificat că acest lucru nu se va întâmpla: actualizarea este de fapt menită să permită efectuarea de plăți către companii.

WhatsApp a anunțat controversatul update în luna ianuarie

WhatsApp partajează deja unele informații cu Facebook, cum ar fi adresa IP a utilizatorului (o secvență de numere atașate la fiecare dispozitiv care se conectează la internet, poate fi folosită și pentru a identifica locația sa) și achizițiile efectuate prin intermediul platformei.

Dar acest lucru nu este cazul în Europa și Marea Britanie, unde există diferite legi privind confidențialitatea.

În urma anunțului inițial, platforme precum Telegram și Signal au înregistrat o creștere uriașă a cererii, deoarece utilizatorii WhatsApp căutau servicii alternative de mesaje criptate.

WhatsApp a întârziat lansarea inițială și a schimbat acum modul în care notifică utilizatorii despre modificări.

Serviciul de comunicare a fost cupărat de Facebook în 2014 și l-a dublat oarecum în această perioadă pe cel al companiei, Messenger.

În 2017, autoritățile de reglementare europene au luat măsuri împotriva Facebook pentru partajarea numerelor de telefon ale utilizatorilor WhatsApp cu rețeaua sa socială Facebook, în scopuri publicitare.

În aceste condiții, un număr foarte mare de utilizatori au început să își instaleze Signal, dar și Telegram, alte două aplicații de comunicare, asta chiar dacă cel puțin momentan nu renunță nici la WhatsApp.

Sursă: BBC.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amplasarea radarelor de poliție pe drumurile din județul Alba. Lista din 24 februarie

Publicat

radar

Polițiștii din Alba au anunțat lista drumurilor pe care vor fi amplasate radare pentru supravegherea vitezei în trafic. 

Lista este valabilă pentru data de 24 februarie. 

Amplasarea radarelor în data de 24.02.2021

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Sursa: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

24 februarie: Creștinii ortodocși pomenesc aflarea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Publicat

Creștinii ortodocși sărbătoresc în data de 24 februarie, întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Capul Sfântulului Proroc Ioan Botezătorul a fost îngropat de Irodiada într-un loc ascuns din curtea palatului său, după ce acesta a ordonat uciderea lui.

De această întâmplare nu știa nimeni în afară de Ioana, soţia lui Huza, intendentul (administratorul) lui Irod Antipa, care, după cum arată Sfântul Evanghelist Luca în Evanghelia sa (8, 3), a fost una din femeile mironosiţe. Ioana a luat capul proorocului şi l-a îngropat în Muntele Eleonului.

După un timp, Inochentie, unul dintre slujitorii de seamă ai lui Irod, şi-a cumpărat un loc din Muntele Eleonului, şi-a făcut o chilie şi s-a retras în ea în chip sihăstresc. Zidind lângă chilie o bisericuţă de piatră, a găsit capul Sfântului Ioan, însă imediat l-a îngropat la loc. Inochentie a murit luând cu sine această taină.

După aproape 300 de ani, adică în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), Sfântul Ioan Botezătorul s-a arătat la doi călugări, poruncindu-le să sape locul şi să dezgroape cinstitul său cap, aceasta fiind prima aflare a lui.

Pe când călugării se întorceau cu capul proorocului într-un sac, s-au întâlnit cu un olar şi i-au dat acestuia să ducă sacul.

Pentru această stare de lenevire a celor doi călugări, Sfântul Ioan a îndemnat pe olar să fugă cu sac cu tot.

Ajungând în propria casă, olarul a văzut că se învrednicea de multe binefaceri şi ştiind că acest lucru se datorează prezenţei capului Sfântului Ioan Botezătorul, a început să îl cinstească împreună cu familia sa.

Simţind că i se apropie sfârşitul, olarul a pus capul proorocului într-o raclă şi l-a dăruit surorii sale, sfătuind-o să-l cinstească şi să nu-l deschidă până când însuşi sfântul îi va porunci.

În acest fel, racla a ajuns din mână în mână în grija unui monah pe nume Eustatiu. Acesta trăia într-o peşteră din apropierea oraşului Emesa din Siria.

Deşi monahul Eustatiu era arian, la peştera lui se făceau minuni, datorită sfântului cap. Eustatiu a fost izgonit din peşteră şi trimis în exil.

În peştera lui au intrat ulterior nişte monahi credincioşi, care mai târziu au zidit în apropiere o mănăstire.

În anul 452, arhimandritul Marcel, stareţul acelei mănăstiri, a aflat capul sfântului în chip minunat, văzând foc mare la peştera de lângă oraşul Emesa în timpul cântării psalmilor, aceasta fiind cea de-a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul Domnului.

În anul 850, cinstitul cap a fost aflat pentru a treia oară în chip minunat, patriarhul Ignatie ducându-l în Constantinopol.

sursa: basilica.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Matia Corvin, singurul rege născut în Transilvania, din tată român și mamă unguroaică. 578 de ani de la naştere

Publicat

Matia Corvin s-a născut în urmă cu 578 de ani, pe 23 ianuarie, la Cluj, din tată român şi mamă unguroaică. S-a născut într-o casă care încă există, la Cluj. Este unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei și este singurul rege născut în Transilvania. Pe teritoriul actual al României s-au mai născut numai încă doi regi, Carol al II-lea şi Mihai. 

Matia Corvin s-a născut într-o casă care încă există în centrul Clujului, scriu jurnaliștii de la Cluj24.ro. Din tată român, Iancu de Hunedoara, şi din mamă unguroaică, Erzsebet (Elisabeta) Szilagy.

„Iancu de Hunedoara era nobil catolic. În perioada respectivă, nu conta naţia, ci confesiunea. El era român, dar era nobil catolic. Cum şi alţi români s-au maghiarizat ulterior. Matia Corvin s-a născut în prima încăpere pe stânga, cum intri pe poarta casei care astăzi aparţine de Universitatea de Artă şi Design, casa  Jakab Mehffi, care era un viticultor sas bogat.

Toată lumea spune că mama sa l-a născut venind dinspre Sălaj, când au prins-o durerile facerii. Dar nu-i adevărat. Iancu de Hunedoara era într-o luptă cu nobilimea din Transilvania. Şi el şi-a adus intenţionat soţia să nască în Cluj, pentru că avea o alianţă cu clujenii. Şi el le va da înapoi statutul de oraş liber, regesc, pe care clujenii îl pierd în urma răscoalei de la Bobâlna, la care au fost participanţi”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

Matia Corvin a şi făcut şcoală la Cluj, iar ulterior, după ce a devenit rege, a vizitat oraşul de trei ori.

„Când a fost copil a făcut şcoală în mănăstirea bisericii dominicane, actuală franciscană. Unde a fost Liceul de muzică. Regele a mai fost de trei ori după în Cluj şi întotdeauna a dat privilegii clujenilor. Placa comemorativă de pe casa sa natală a fost pusă acolo în 1889, în care i se spune Matia cel Drept.

Şi că toţi au respectat drepturile respectivei case în care s-a născut, dreptul principal e de a nu plăti impozite. Datorită acestui fapt, pe lângă casa respectivă au mai apărut două case.

Casa originală e cea din mijloc şi a avut multe transformări”, mai spune istoricul clujean.

Legenda îmbrăcării în student şi pedepsirea judelui

Una dintre cele trei vizite ale sale pe care a făcut-o la Cluj după ce a devenit rege a rămas în legendă.

„El avea obiceiul de a merge incognito. Când a venit în expediţia de pedepsire a celor care s-au ridicat împotriva lui, tabăra a avut-o la Gilău. El s-a îmbrăcat în haine de student –erau specifice- şi a intrat în Cluj. Acolo a văzut oameni liberi care erau puşi să care buşteni.

A întrebat cum de se întâmplă asta. Şi oamenii judelui l-au biciuit şi l-au pus şi pe el să care buşteni. El scrijeleşte nişte buşteni, pe care a scris „Aici a fost Regele Matia. Unde e dreptatea?”.

Apoi i se dă drumul, se întoarce la tabăra lui şi intră cu armata în Cluj. Întreabă care e situaţia în Cluj şi judele zice că e bună. Dar el dăduse o lege prin care oamenii liberi nu puteau să fie forţaţi să lucreze pe gratis. Şi i-a arătat judelui unde a scrijelit buştenii şi i-a tăiat capul”, povesteşte Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

Citește articolul complet pe cluj24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate