Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

BACALAUREAT 2018 în ALBA. REZULTATE după probele orale, susţinute de peste 2.400 de candidaţi din judeţ

Publicat

sediul ISJ Alba

Peste 2.400 de candidaţi din Alba au dat, în perioada 12-22 februarie, probele orale, în cadrul examenului de Bacalaureat 2018. Următoarea etapă este în iunie, probele scrise.

În urma examinărilor, elevii de clasa a XII-a au primit calificative. În 12 şi 13 februarie, s-a desfăşurat evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), apoi proba similară de limba maternă.

În zilele de 16, 19 și 20 februarie a fost evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie s-a desfășurat evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

 

La Proba A, cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, au fost 2.425 de candidaţi din Alba înscrişi. 10 dintre ei nu s-au prezentat la examen. Dintre ceilalţi, 223 au fost de nivel mediu, 465 avansat şi 1.727 experimentat.

Subiectele au cuprins texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale şi itemi corespunzători descriptorilor competenţelor din programele pentru bacalaureat, cu grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute, potrivit MEN. În urma acestor probe, candidaţii au primit nivel de competenţă lingvistică: utilizator mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat.

Potrivit datelor IŞJ Alba, la proba D, au fost 2.379 de candidaţi înscrişi şi 20 de absenţi. Dintre cei care au susţinut testările, 450 au primit calificativ experimentat, 582 avansat, 761 mediu, 319 începător şi 247 sunt fără calificativ.

Subiectele pentru proba D, de evaluare a competentelor digitale, au fost stabilite de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în conformitate cu programa de bacalaureat, elaborată pe baza programei şcolare a disciplinei “Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor”, studiată în trunchiul comun, la toate filierele, profilurile şi specializările, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a. Testarea s-a desfăşurat în săli cu calculatoare conectate la internet. Prima parte a probei a fost testare pe calculator cu conexiune la internet (fişa A – 15 minute), iar a doua (fişa B – 75 de minute), offline. Candidaţii au primit nivel de competenţă digitală în funcţie de punctaje obţinute, astfel:

– utilizator începător (20-30 puncte)

– utilizator de nivel mediu (31-55 puncte)

– utilizator avansat (56-74 puncte)

– utilizator experimentat (75-100 puncte)

– fără nivel de competenţă (0-19 puncte)

La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, elevii au putut alege oricare limbă modernă studiată în liceu, indiferent dacă a fost studiată drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, dacă a fost studiată în regim normal, intensiv, bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau opţională.

Evaluarea competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se face prin trei tipuri de probe: de înţelegere a unui text audiat (20 de minute), scrisă (120 de minute); orală (10-15 minute). Evaluarea candidaţilor se face separat pentru fiecare dintre cele cinci competenţe prevăzute în Cadrul European de Referinţă pentru Limbi.

Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere. La probele orale, candidatul a extras un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă.

 

La toate aceste probe, s-a interzis candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen a dus la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Trei elevi din Alba nu au respectat regulile de examen. Au folosit telefoane mobile în timpul testărilor. Aceştia au fost eliminaţi la proba C, de competenţe lingvistice.

Citeşte şi BAC 2018 în Alba: TREI candidaţi eliminaţi de la proba de competenţe lingvistice, pentru tentativă de fraudă

După probele orale, va fi simularea examenului de Bacalaureat, la probele scrise, în perioada 19-22 martie. Participă atât elevii din clasele a XII-a, cât şi cei din clasele a XI-a, cu excepţia simulării pentru proba la alegere în funcţie de profil, rezervată doar celor din ultimul an de liceu.

Citeşte şi Simulare BACALAUREAT şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2018. Calendarul testărilor. Modele de subiecte publicate de MEN

Probele scrise propriu-zise din examen se desfăşoară în perioada 25-28 iunie 2018.

CALENDAR prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018

29 ianuarie – 2 februarie: înscrierea candidaților

12-13 februarie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

14-15 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16, 19-20 februarie: evaluarea competențelor digitale – proba D

21-22 februarie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

25 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a / a XIII-a

25 iunie: limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

26 iunie: limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

27 iunie: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

4 iulie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

5-8 iulie: rezolvarea contestațiilor

9 iulie: afișarea rezultatelor finale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax